Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Drzewko na tle zachodzacego slonca
Widzac te wspaniale zdjecia w tym dziale nie wiem czy sie nie wyglupiam :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img98.imageshack.us/img98/663/sunshinel.jpg)
Brazmen, zawsze o fotografii, czy danym zdjęciu powinno się porozmawiać. Też nie fotografuje długo, bo pare miesięcy, staram się słuchac co do mnie mówią. ;)
Mam takie szczęście, że mam doczynienia z osobami które fotografują na całym świecie i mają swoje wydawnictwa. Pamiętam jedną rzecz, którą mi powiedział jeden z nich:
Zanim czemus zrobisz zdjęcie zastanów się jak ma wyglądać. Po zrobieniu zobacz, czy Ci się ono podoba i czy byś chciał takie na pulpicie, czy na ścianie. Jeśli uznasz że jest ok i się nadaje, to jest dopiero 10% sukcesu.
Mam nadzieje że mnie zle nie zrozumiesz ;) Lepsze jest 100 % prawdy, niż słodkie kłamstwo. ;)
Zrozumialem :) Moze to trywialnie zabrzmi, ale wlasnie to zdjecie ustawilem sobie na pulpicie. Rozmowa o fotografi jest dla mnie wazna, stad jestem uzytownikiem tego forum, lecz do chwili obecnej tylko sluchalem (patrz: czytalem) co inni uzytkownicy maja do powiedzenia. Zdaje sobie sprawe, ze jeszcze dluga droga przede mna.
Dzieki za prawde, bo wlasnie o nia tu chodzi :)
@Amedos... napisałeś wiele.. zrozumieć można, że Ci się nie podoba... ale co konkretnie to już nie zdołałeś wyrazić ;)
@Brazmen... nie jest źle... troszkę banalne wg mnie, ale na pulpit się nada :) W tego typu zdjęciach (na tle mocne światła) raczej trzeba szukać prostoty kompozycji... w tym zbyt wiele jest ciemnych plam, które zamazują odbiór.
Conokin ;)
Powiedz mi co mogłem tutaj napisać ?
Nie znam miejsca gdzie fotografował, nie wiem co było obok, nie wiem co było 10 metrów dalej. Dlatego ciężko wyrazić tutaj opinie, co mógł poprawić a co zrobił dobrze. Napewno bym nie umieścil całej gałęzi w kadrze, a tylko jej część. Starał bym się by słonce, czyli ten jasny punkt był bardziej wyrazny, w tym układzie fotografii to słonce bierze pierwszy plan, niestety go nie widać, jest rozmazane. Wiem że był blisko tej gałęzi i efekt pewnie był taki zamierzony. No ja bym napewno pominął to miejsce. ;)
Brazmen, ja też lubie dyskutować, uważam że w ten sposób można dojść do wielu rzeczy ;) Jeden lubi portrety, których ja nie rozumie, inny nie rozumie fotografii ptaków. Ja wyraziłem to co czułem do fotki ;)
Pozdrawiam ;)
Amedos, nie mam Ci nic za zle. Wystawiajac fotke do oceny licze sie z tym, ze moze sie komus nie podobac. Co mnie nie zabije to mnie umocni ;)
Rzeczywiscie powinienem te fotke jeszcze przykadrowac.
Canokin, dzieki.
Marian K
16-10-2010, 21:16
Brazmen,trudno się z Tobą nie zgodzić.:)
W tym zdjęciu jest jedna rzecz godna uwagi,odwaga fotografa.wolałbym jednak więcej samokrytyki.
Chociaż w drugą stronę (a ja chyba tak mam) też jest źle.