Zobacz pełną wersję : sb 16 - d90
Pytanie mam...
Czy sb16 wyzwoli blysk po lampie wbudowanej w d90, lub innej starej manualnej /mam dwa zabytki i z nich kozystam/.
Jesli wyzwoli to z jakiej odleglosci, lampy musza sie widziec przodem, czy tylem?
Czy podlacze pod nia radiowke, i czy bedzie oki z d90?
Sb 900 za droga, a ta kosztuje 240 zl, a manual mi nie przeszkadza, bo wiem ze ttl nie ma.
Zalezy mi glownie na wyzwalaniu blysku przy uzyciu lampy w d90. Doswieleniu np bokow kadru.
Wasze doswiadczenia, moze jakies modele byly lepsze lub gorsze...
Prosze o rade.
adolfik9501
15-10-2010, 21:24
Pytanie mam...
(...) sb16 (...) a ta kosztuje 240 zl, a manual mi nie przeszkadza, (...)
Zalezy mi glownie na wyzwalaniu blysku przy uzyciu lampy w d90. Doswieleniu np bokow kadru.
Wasze doswiadczenia, moze jakies modele byly lepsze lub gorsze...
Prosze o rade.
Kup YN460 II z eBaya za 150 PLN lub u nas za 230 PLN (http://mega-pixel.iai-shop.com/product-pol-685-Lampa-Blyskowa-YongNuo-YN-460-II-YN460-II.html) z 12 miesięczną gwarancją.
Dostajesz mocną lampę z podziałem mocy świetnie działającą z wyzwalaczami radiowymi, a na dodatek fotocelę z dwoma trybami.
czyli rada jest taka zeby sb16 sobie odpuscic?
Ze wzgledu na w/w ?
A tak chinszczyzna nie daje ciala? Nie bedzie tak, ze jak bede potrzebowal to sie zbuntuje i wylaczy? Moge sterowac np. Trzema jednczesnie?
Ps. Bede was meczyl pytaniami. Zaczelismy z kolega akcje - zabawa swiatlem. Tak ze pytan bedzie duzo...
Pokaze w odpowiednim dziale swoje wypociny, i fachowcow od swiatla bede bardzo prosil o rady.
adolfik9501
16-10-2010, 13:13
Co masz na myśli mówiąc "sterować"?
EDIT: Co się zaś tyczy niezawodności to każda lampa ma prawo się zepsuć tak stara jak i nowa.
znowu ja i znowu pytanie...
...tak wolnymi chwilami poczytuje forum i trafilem na dobre opinie o vivitar 283 lub 285.
Piszecie ze mocna jest i ciezka. Mi chyba zalezy na tej sile blysku, poniewaz bawimy sie w nocy, lub po zmierzchu. I moze dobre to by bylo do oswietlenia drugiego planu? Sile blysku mozna wszak tez regulowac...
Moze zamiast w/w chinszczyzny takie cudo wziac?
Nie chce sie pakowac w nieprzemyslane zakupy.
adolfik9501
18-10-2010, 11:49
YN283 bez dodatkowego regulatora nie ma podziału mocy błysku. Poza godne polecenia były jedynie stare Vivitary, bo te z ostatnich lat produkcji to szkoda kasy. Używki zaś trzymają wysoką cenę zupełnie bez powodu, choć mocą YN460 II nie przewyższają, regulacja tylko 1/1, 1/2, 1/4 i 1/16 więc dość uboga, rozmiary spore... Bierz YN460 II lub YN560 i nie wymyślaj ;)
Kup YN460 II z eBaya za 150 PLN lub u nas za 230 PLN (http://mega-pixel.iai-shop.com/product-pol-685-Lampa-Blyskowa-YongNuo-YN-460-II-YN460-II.html) z 12 miesięczną gwarancją.
Dostajesz mocną lampę z podziałem mocy świetnie działającą z wyzwalaczami radiowymi, a na dodatek fotocelę z dwoma trybami.
adolfik9501 jest pewny ten sklep , brales tam moze juz cos?Wlasnie przyszlo do mnie radio YN i jestem mega zadowolony , ale moj vivitar nie ma podzialu mocy i zastanawiam sie nad ta wlasnie lampka :)
adolfik9501
18-10-2010, 16:36
adolfik9501 jest pewny ten sklep , brales tam moze juz cos?Wlasnie przyszlo do mnie radio YN i jestem mega zadowolony , ale moj vivitar nie ma podzialu mocy i zastanawiam sie nad ta wlasnie lampka :)
Nic tam nie kupowałem, ale goście z Canon-deski tam brali m.in. Pixele i jakoś nikt na sklep nie narzekał, a przynajmniej nic takiego nie kojarzę.