PDA

Zobacz pełną wersję : do obeznanych w kwestii kamer - wyższa półka amatorska

HYPER
15-10-2010, 10:25
mam pewien problem i zarazem prośbę do tych, którzy się znają trochę w temacie. w zasadzie zdecydowałem się już na zakup kamery Panasonic HDC-TM700, takiej:

http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/Products/Camcorders/HD+Camcorders/HDC-TM700/Overview/3422358/index.html

z tym, że mam jeden problem. otóż naczytałem się testów w internecie o świetnej jakości w trybie 1080p 60 (jak rozumiem jest to Full HD progresywne z szybkością 60kl/s), ale za cholere nie mogę znaleźć takiej kamery w sprzedaży. Na oficjalnej stronie Panasonica są wyszczególniony tryby nagrywania 50p, 50i i jakieś tam gorsze. Nawet słowa o 60p. Już się pogubiłem i nie wiem czy to 60p jest tylko w wersji NTSC a PAL ma tylko 50p czy ja jakoś żle szukam.

Kamera ma służyć głównie do nagrywania mojej córy, która przyjdzie na świat za 2 miesiące. Ja się na kamerach wcale nie znam, ale chciałbym żeby była możliwie najlepsza jakość jak już wywalam trochę kasy. nigdy nie wiadomo do czego makerka posłuży.

jak ktoś ma pomysł to proszę o pomoc.

vuki
15-10-2010, 19:40
polecam ja w calej rozciaglosci - dobry wybor bo:
dobra jakosc, niskie szumy, male wymiary

polecam ja bo mam ale mam tez inna duza profesjonalna kamere
duzej jednak nie wszedzie moge zabrac

problemem jest tylko oprogramowanie, ktore nie chce obslugiwac
pelnego 1080/50p
ja generuje obraz w 1440/50p i jest tak pieknie

60p na NTSC, pal ma 50p

moze jedynie drugi aku dokupic bo na wakacje jeden to za malo

Strus
15-10-2010, 20:05
Dla mnie ta polka byla zdecydowanie za wysoka cenowo. Kupilem jakies 3 tygodnie temu HDC-SD60 i jestem bardzo zadowolony. Choc nie mialem jeszcze okazji zobaczyc efektow na TV. Generalizujac obecnie najlepiej jest chyba celowac w Panasa lub Sony

HYPER
16-10-2010, 13:29
vuki a jak dlugo Ci dziala ta kamera na jednym naladowaniu akumulatora?

j_szczygiel
16-10-2010, 13:39
HYPER - nie wiem czy takie rozwiazanie bedzie Cie interesowac, ale polece 550D + konwerter do podpiecia szkiel Nikona, ktorych masz sporo. Dzieki temu masz rowniez 24p, a nie 60p/50p. Moze nie bedzie tak porecznie, ale masz o wiele wiecej mozliwosci i z tego co widze, zaoszczedzisz troche pieniedzy (na pieluchy/wozek/cokolwiek dla malej). Jesli zabawa Ci sie spodoba, mozesz ten zestaw rozbudowac - z tego typu kamera juz nic wiecej nie zrobisz. Aha - w specyfikacji tej kamery nie ma podanego bitrate`u, o ile ten parametr jest dla Ciebie w jakis sposob istotny. Przy okazji polecam www.filmcyfrowy.blogspot.com

HYPER
16-10-2010, 13:55
no niestety, ale musze kupić kamerę, która będzie kompatybilna z moją żoną. dała jeszcze jeden dodatkowy warunek..., że ma być mała. tak, wiec gimnastyka ze szklami Nikona póki co odpada. jak wspomniałem nie wiem wiele o filmowaniu. jaki jest pożytek z trybu 24p w porównaniu do 50p/60p?

j_szczygiel
16-10-2010, 14:11
Hmm, tak lopatalogicznie wyjasnil to w swoim poscie Lukas http://videodslr.pl/30p-24p-t18.html

vuki
16-10-2010, 17:14
około godziny nagrasz jak sie nie bawisz zoomem

generalnie wystarczy jeden ale ja zawsze musze miec zapas

vuki a jak dlugo Ci dziala ta kamera na jednym naladowaniu akumulatora?