Zobacz pełną wersję : poprawcie mnie, jeśli źle liczę
krolewicz
15-10-2010, 09:02
Przyznam się szczerze, iż mam trochę mętlik w głowie. Prosiłbym o wypowiedzi w temacie praktyków i osób mających coś do powiedzenia :)
Otóż, zamierzam zająć się w najbliższej przyszłości fotografią sportu wszelkiego rodzaju, poza pewnymi brakami w umiejętnościach, doskwiera mi też sprzęt, obecnie posiadam:
d50 - około 600zł (mam już wstępnie chętnego)
18-55 - dwa piwa
35/1.8 około 550zł
80-200 2.8 (pompka) około 1600zł
Oczywiście nie jestem zadowolony z tego zestawu, chce zmienić puszkę i tele. I tak analizując rynek, mając około 2 tyś na body, w nikonie nie można niczego ciekawego kupić. Albo d200, z szumiącym wysokim iso (potrzebowałbym używalnego 3200). Albo d90, który ma dobre wysokie iso, ale to jednak amatorska puszka i zdjęcia seryjne (4kl/s), grip itp nie do końca spełniają moje wymagania.
Wczoraj odwiedził mnie znajomy z (tfu) canonem 50d i przyznam się, że spodobała mi się ta puszka. Przejrzałem allegro i z tego co widzę, za około 1800zł można kupić 40d + grip w dobrym stanie. W zamian otrzymuję używalne iso 3200 (ciut gorsze być może niż w d90, ale dalej okej do moich zastosowań), 6,5 kl/s, fajną puchę, uszczelnienia itp
teraz to wszystko licząc, posiadam około 2 tys + ewentualnie to co sprzedam z N
40d około 1800zł
70-200 f4 lub sigma 70-200 2.8 też około 1800-2000zł
w canonie jest 35 f2, gorsze niż 35/1.8, no ale co zrobić
Teraz pytanie do praktyków, jak sprawdza się 40d + sigma 70-200 w sporcie? f4 może być ciut za ciemno
Czy AF jest podobny/szybszy/wolniejszy niż w d90?
nie bijcie, ale wydaje mi się, że w C dostanę więcej za mniej. jestem w błędzie czy tak rzeczywiście jest :)
marciing
15-10-2010, 09:18
Ja tam wolałbym D90 + 70(80)-200 ;)
Może wolniejszy tryb seryjny ale pewniejszy AF i lepsze ISO niż C40D. Piszesz że jak kupisz C to będziesz miał używalne ISO 3200. A czytałeś specyfikację? nie? To już ci podaję jedną rzecz: Zakres ISO Auto, 100 - 1600 ISO w skoku co 1/3 lub 1/2 EV, 3200 ISO (tryb H) - czyli 3200 jest wartością nie skalibrowaną tak jak ISO 6400 w D90. Poza tym jak kupisz obiektyw F4 to całą różnicę w ISO właśnie tracisz przez przysłonę ;)
kronos28
15-10-2010, 09:19
zasadniczo D90 i seria dwucyfrowa canona to dwie troszkę inaczej ulokowane puszki - xxd canona znajduje się gdzieś pomiędzy dxx a dxxx nikona. Patrząc z perspektywy dnia dzisiejszego to nowe d7000 bardziej odpowiada serii dxx od C (chociaż też tak nie do końca).
Jeżeli chodzi o sprawowanie się to pomijając ergonomię C, która mnie nieziemsko irytuje, to są to puszki imho b. dobre, w dobrej cenie. Jeżeli chodzi o informacje co do konfiguracji z jakimś konkretnym obiektywem, to zadaj to pytanie na forum C - tam szybciej uzyskasz odpowiedź, zważając że tam jest po prostu więcej użytkowników tego sprzętu (rzecz jasna). Pamiętaj że praca AF (co w sporcie ważne jak pewnie wiesz) zależy też w dużej mierze od obiektywu. 70-200/4 chodzi naprawdę fajne i to jest minus N że nie ma takiego szkiełka u siebie ale nie wiem czy f4 to... nie za malo na jakąs halę gdzie oświetlenie nie należy do najbardziej rekordowych, bo przecież ileż można ciągnąć to iso w górę. Imho sigma 2.8 będzie najbardziej racjonalnym wyborem jeżeli pomyśleć z punktu widzenia stosunku jakości do ceny.
D90 da ci deko lepszą matrycę... i bardziej rozbudowany AF w porównaniu z 40d.
Sprzedaj D50 i dołóż do używanego D300. D90 tez powinien Cię zadowolic. Canon jest szybszy,ale jakoś mi nie leży i z szumami jest gorzej jak w Nikonie. Na zmianie systemu stracisz sporo kasy i trochę będzie trwała zmiana. Autofocus w Nikonie działa o niebo lepiej jak w Canonie, co przy sporcie ma kolosalne znaczenie
40d jest fajną puszką ;)
ale d200 ma w moim odczuciu precyzyjniejszy AF, generalnie jakoś łatwiej mi sie nim fotografuje
to ja dodam jeszcze, ze sigma 70-200/2.8 slabo wspolpracowala z kolegi 1d mkII (bo wymienil juz na canona 70-200/2.8), wiec z 40d bedzie na pewno gorzej
chwile pouzywalem taki zestaw i bylo calkiem szybko, ale o precyzji nie bylo mowy... Drobne skuchy, ale skreslajace zdjecia :(
krolewicz
15-10-2010, 13:28
na zmianie nie stracę dużo, d50 praktycznie sprzedane (tak czy siak chciałem je sprzedać)
jedynie za 35/1.8 zaplacilem rok temu jakoś prawie 800zł, ale nie nazwałbym tego stratą, bo wiele fajnych kadrów złapałem
Słon - czy kolega wysyłał body do kalibracji?
gdyby mnie było stać na d300, to bym się nie zastanawiał, ale jednak na d300 trzeba by położyć około 3,5k, a na 40d do 2k - różnica jak dla mnie spora, nie da się zaprzeczyć, że d300 jest lepszy, no ale :)
gdybym miał w niedalekiej perspektywie możliwość zarobić/ukraść 1-1,5k złotych, to bym poczekał - ale nie mam :D
ktoś wie ile kosztuje kalibracja sigmy bez gwarancji?
nie. Body jest ok - to wina sigmy, a dokladnie jej wspolpracy z canonami. Dosc powszechnie znany temat
40d to naprawde fajna puszka, ale jesli bedziesz uzywal do niej szkiel canona. Szkoda nerwow i straconych kadrow na uzywanie sigmy.
O dziwo sigmy z nikonem lepiej wspolpracuja
gdyby mnie było stać na d300, to bym się nie zastanawiał, ale jednak na d300 trzeba by położyć około 3,5k, a na 40d do 2k - różnica jak dla mnie spora, nie da się zaprzeczyć, że d300 jest lepszy, no ale :)
gdybym miał w niedalekiej perspektywie możliwość zarobić/ukraść 1-1,5k złotych, to bym poczekał - ale nie mam :D
Rożnica faktycznie 1,5k, ale dolicz sobie jeszcze straty podczas wymiany 35 f1.8 na 35 f2 i 80-200 na 70-200. Wyjdzie mniej.
krolewicz
18-10-2010, 21:10
nie wiem, mnie dalej ten canon + sigma kusi
mam okazje kupic 40d z przebiegiem 6k za 1600zł i sigme 70-200 na gwarancji za 2300, brzmi kusząco cholera
jak bedzie bf/ff, to zaniose do pro centrum i chyba wyregulują, co ?:)
A czy te tanie zoomy 2.8 nadają się do sportu?
velaskez
19-10-2010, 08:38
sigma 70-200 mydli na pełnej dziurze...jest sensownie używalna dopiero od f4.
andrstac
19-10-2010, 09:27
I następna opinia zasłyszana w necie...echh...
Piotrek Charchuła
26-10-2010, 01:25
Z ciekawosci czy Ty kiedykolwiek podpinales to szklo do korpusu ?
...W zamian otrzymuję używalne iso 3200 (ciut gorsze być może niż w d90, ale dalej okej do moich zastosowań), 6,5 kl/s, fajną puchę, uszczelnienia itp
Chyba nikt nie wspomniał, że Canon 50D nie jest aparatem uszczelnionym, a tym bardziej nie jest nim 40D...jakość wyświetlacza w tym ostatnim to nieporozumienie.
Jeżeli chodzi o Sigmę 70-200/f2.8 to do około 135mm na 2.8 jest całkiem fajnie powyżej robi się nie wesoło, by było ostro trzeba przymknąć do f4 przynajmniej takie są moje odczucia.
pozdr
Chyba nikt nie wspomniał, że Canon 50D nie jest aparatem uszczelnionym, a tym bardziej nie jest nim 40D...jakość wyświetlacza w tym ostatnim to nieporozumienie.
bez przesady ;) można korzystając z niego normalnie robić zdjecia...
bez przesady ;) można korzystając z niego normalnie robić zdjecia...
A gdzie napisałem, że nie można z niego korzystać i normalnie robić zdjęć? Autor wątku wspomniał o uszczelnieniach i odniosłem sie do tej kwestii, a zdjęcia robi bardzo dobrze - wiem, bo sam używam :-)
Pozdrawiam
krolewicz
26-10-2010, 18:09
dzięki za posty, ale temat już nieaktualny, zostałem jednak w Nikonie i póki co jestem zadowolony :)
i słusznie zrobiłeś ;) ;)