Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie...
Rozchodzi się o D700. Czy jest możliwe podporządkowanie wyboru ISO razem z pokrętłem do przycisku Fn? Nie moge sie przestawić na operowanie lewą stroną aparatu przy wyborze ISO... THNX za pomoc, po udzieleniu konkretnej odp prosze moda o zamknięcie
A po co Ci ISO na FN?...
Bo tak byłoby wygodniej, niż dedykowany guzik, szczególnie, jak ktoś jest przyzwyczajony do rozwiązania w canonie.
Bo tak byłoby wygodniej, niż dedykowany guzik, szczególnie, jak ktoś jest przyzwyczajony do rozwiązania w canonie.
Dokładnie:)
albo.. nawet do przycisku(zamiast) kompensacji mocy błysku. Jak to mówią - kwestia softu ;)
.
No, a nie myślałeś nad włączeniem "łatwego ISO"? Nieaktywnym kółkiem możesz wtedy zmieniać ISO, czyli w preselekcji przesłony tym od przesłony, a w preselekcji czasu tym od czasu. :P
No, a nie myślałeś nad włączeniem "łatwego ISO"? Nieaktywnym kółkiem możesz wtedy zmieniać ISO, czyli w preselekcji przesłony tym od przesłony, a w preselekcji czasu tym od czasu. :P
zdaje się, że cały zonk polega właśnie na tym, że w D90 taki 'ficzer' jest a w D700 nie ma ;] jeżeli się mylę niech ktoś poprawi.
Nifir chyba sobie tak zażartował. Np w trybie A, przy autoiso, podkręcając wartość przysłony może dojść do automatycznego zwiększenia iso wiec nie trzeba lewą ręką naciskać przycisk ISO i zmieniać kółkiem "czułość"
.
MariuszJ
17-10-2010, 23:27
Po przejściu z Canona jakoś bardzo nie cierpiałem że ISO się nagle przemieściło na palec lewej ręki.
Bardzo by mi natomiast brakowało przy ewentualnym powrocie możliwości szybkiej zmiany minimalnego czasu w Auto-ISO. Zrobiłem sobie różne ustawienia w czterech bankach menu fotografowania, wciągnąłem na pierwszą pozycję w Moim Menu, odpalam to Fn. ISO zmieniam odtąd nad wyraz rzadko.
Nifir chyba sobie tak zażartował. Np w trybie A, przy autoiso, podkręcając wartość przysłony może dojść do automatycznego zwiększenia iso wiec nie trzeba lewą ręką naciskać przycisk ISO i zmieniać kółkiem "czułość"
.
Nie nie żartowałem. Jak już używam auto ISO (a nie robię tego często) to robię to w manualu. Jakby to ładnie ująć, nigdy nie łączę ze sobą funkcji automatycznych, bo w momencie gdy zależy mi na długim czasie pucha może dobrać niższe iso kosztem czasu (w trybie A).
W D700 po odkryciu AUTO ISO działającego w połączeniu z manualem, o ręcznym ustawianiu ISO można prawie zapomnieć. Wyjątek to fotografowanie w jasne dni (ew. w studio), gdy chcemy zjechać z ISO do wartości 100. Niestety AUTO ISO nie umie samo zjechać do tej wartości, nad czym ubolewam. Procedura w takich warunkach, to wyłączenie AUTO ISO oraz zmiana ISO na 100. Nie zajmuje to dłużej niż 3 sekundy, ale zawsze... :)
PS. Nie obawiajcie się używać ISO 100 - i tak jest co najmniej równie dobre jak natywne u konkurencji. :)
Pozwolę się nie zgodzić, w studiu ISO 100 jest nieużywalne. Przepala (mocno!) biele, bo tak naprawę jest to czułość znacząco wyższa niż 100.
Autoiso z lampą sbxxx w D700 też jest bez sensu, bo zaniża ISO i daje mocny błysk lampy. Dla mnie nadal Autoiso nie istnieje.
A korekta? Co za problem dać korektę w takich warunkach?
Zresztą dlaczego ja w ogóle wspominam o D700 w kontekście studia - toż to marginalne zastosowanie. :p
PS. Poza tym jest jeszcze jedna opcja. Można wprowadzić globalną korektę pomiaru na minus. W ten sposób w studio będzie prawdziwe ISO 100, a w reporterce minimalnie niedoświetlone zdjęcia. Co wyjdzie tylko na dobre.
Zresztą dlaczego ja w ogóle wspominam o D700 w kontekście studia - toż to marginalne zastosowanie. :pTzn wg ciebie wszystkie studia foto (w polskich warunkach?) o ile pracuja na pełnoklatkowym nikonie to pracują na D3x, bo Nikon nie ma innego body z matrycą inną niż D700/D3/D3s.
A korekta? Co za problem dać korektę w takich warunkach?
PS. Poza tym jest jeszcze jedna opcja. Można wprowadzić globalną korektę pomiaru na minus. W ten sposób w studio będzie prawdziwe ISO 100, a w reporterce minimalnie niedoświetlone zdjęcia. Co wyjdzie tylko na dobre.A niby co daje korekta pomiaru (w trybie manualnym!) w studiu foto ??? :shock:
No tak, zapomniałem, że mowa o manualu - no to w pamięci... :) Żartuję - rzeczywiście jakoś nie skojarzyłem faktów. Myślałem wpierw o słonecznym dniu i jakoś to przeniosłem do studia machinalnie. A światłomierze nie mają korekt swoją drogą? Lub ustawienia ISO czy czasu z dokładnością do 1/3 EV? Jasne, że należałoby o tym pamiętać, ale jak już ktoś chce stosować reporterską puszkę w studio, to taki drobiazg nie powinien być przeszkodą chyba.
A co do wyposażenia studio, to coś mi się kojarzy, że ktoś kiedyś wykazywał (i to skutecznie) brak różnic pomiędzy obrazkiem taniego D200 i drogiego D700 chociażby - właśnie w tych zastosowaniach. Od biedy D2x. :)
Jak widać D700 z nieskalibrowanym ISO100 to nie aparat studyjny i tyle.
1. Światłomierze mają korekty, ale przesuwają całą skalę, nie korygują jednego konkretnego ISO (100).
2. To ja robiłem ten watek porównawczy. :grin: Tylko wiedząc o mankamentach robiłem porównanie ustawiając body na natywnych ISO.
D700 jest do studia bardzo fajny, o ile się pracuje na ISO 200.