PDA

Zobacz pełną wersję : Nie widać punktów AF w D3

michrow
14-10-2010, 22:42
Z racji tego, że jestem pierwszy raz na Waszym forum chciałbym serdecznie powitać całą żółtą brać. Czytam Wasze forum mniej lub bardziej regularnie i w końcu nadszedł ten dzień w którym przyszło mi popełnić pierwszy wpis. Oczywiście będzie to opis problemu :(
Jakiś czas temu przesiadłem się z D300 na D3. Przed D300 korzystałem jeszcze z D80 i powiem szczerze że przesiadka z D80 na D300 to była ewolucja a przesiadka z D300 na D3 to już rewolucja.
Ale do rzeczy.
Moją D3 kupiłem z drugiej ręki z przebiegiem ok 120000 fotek. Wszystko działa w niej bez zarzutu oprócz jednej rzeczy. Gdy fotografuje rzeczy które znajdują się z cieniu nie widzę żadnego z punktów AF :( Przy fotografowaniu w nazwijmy to przyjaznych warunkach oświetleniowych punkty są widoczne, ale wydaje mi się że mogłyby być bardziej wyraźne.
Sytuacja przykładowa:
Ciemny pokój z jednym źródłem światła, wodzę aparat w poziomie ciemna ściana - nie widać punktów AF, jasny punkt (lampka) - punkty AF pojawiają się, przemieszczam się w stronę ciemności punkty znów znikają.
Czy wiecie może co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam

dem
14-10-2010, 23:33
W menu > ustawienia osobiste > a6 (podświetlenie punktu AF) > ustaw jak chcesz.

Przynajmniej tak jest w D700.

wywar
14-10-2010, 23:34
włącz se podświetlanie pól AF

michrow
15-10-2010, 08:44
Oczywiście opcja o której piszecie jest włączona.

Tryb manualny ON
Tryb seryjny ON
Jasność punktu ostrości +2

I aparat zachowuje się tak jak pisałem.
Może ten tym tak ma.

ramzey
15-10-2010, 09:18
Chodzi ci o to że w momencie jak szuka ostrości widać delikatnie wszystkie punkty Af ale gdy złapie ostrość to one znikają a jest tylko ten który złapał ostrość podświetlony?
Ten typ tak ma

michrow
15-10-2010, 09:43
No właśnie chodzi o to, że jak szukam ostrości na jasnych kadrach to jest tak jak piszesz, ale jak szukam na ciemnych to nie ma żadnych punktów (ani ciemniejszych, ani jaśniejszych) :(

ramzey
15-10-2010, 10:00
I prawidłowo bo zmienia się tryb pracy AF na detekcję kontrastu

michrow
15-10-2010, 10:21
OK czyli wszystko jest jak należy?
W D300 punkty ostrości były widoczne zawsze i stąd moje obawy.

ramzey
15-10-2010, 10:57
OK czyli wszystko jest jak należy?
W D300 punkty ostrości były widoczne zawsze i stąd moje obawy.

W jakim trybie? Poza wiecznie świecącymi się liniami pomocniczymi i punktem w którym łapie ostrość w D300s nic się nie świeci

michrow
15-10-2010, 11:26
źle to ująłem nie świecą się, ale są widoczne na czarno punkty AF

markB
19-10-2010, 17:04
Myślę, że coś jest nie tak z twoim aparatem. Sprawdziłem z moim D3: Nawet w czarnej doopie (to cytat z Czornyja) świeci mi się w wizjerze na czerwono prostokącik pola AF. Nie widzę żadnego przełączania się na detekcję kontrasu, to ma miejsce w trybie LiveView.

Trevor
19-10-2010, 20:13
I prawidłowo bo zmienia się tryb pracy AF na detekcję kontrastu
Chyba nie.
Byćmoże się mylę, ale podaj źródło jeśli tak twierdzisz.

źle to ująłem nie świecą się, ale są widoczne na czarno punkty AF
Czyli tak jakby nie działało podświetlenie punktów AF?

michrow
19-10-2010, 21:18
dokładnie dzieje się tak jak by nie działało podświetlanie (ale tylko na ciemnych kadrach, na jasnych jest ok?? )

wywar
19-10-2010, 21:21
(..)punkty AF pojawiają się, przemieszczam się w stronę ciemności punkty znów znikają(..)

To tak jak murzyn na pasach - pojawia się i znika :D :D :D

Po mojemu to masz wyłączone podświetlanie punktów AF. Jeżeli masz to na ON ,a nie podświetla spróbuj może jeszcze raz wgrać oprogramowanie do puchy, a jak nie to serwis.

ramzey
20-10-2010, 10:27
Chyba nie.
Byćmoże się mylę, ale podaj źródło jeśli tak twierdzisz.

Czyli tak jakby nie działało podświetlenie punktów AF?

Masz rację, nie mam racji.
Kiedyś czytałem recenzje Toma Hogana o d3 i tam pisało że przy słabych warunkach oświetleniowych wystarczy trochę kontrastu żeby D3 złapał ostrość