Zobacz pełną wersję : NIKON D80 a wielkość zdięcia
Witam mam pytanie o wyjściową wielkość pliku jpg .Mianowicie jeden z moich znajomych ma ten sam model aparatu co ja NIKON D 80 jego wyjściowa wielkość pliku po zgraniu na komputer wynosi od 3,5 do 4,8 MB moja natomiast waha się w przedziale od 2,1-2,8 czym jest to spowodowane rozdzielczość mam wybrana maksymalna jakość jpg ustawiona na fine i nie wiem czemu jego pliki są większe niż moje czy jakieś dodatkowe ustawienia przeoczyłem ?
A kolory w sRGB czy Adobe RGB? I tam jest jeszcze jakiś profil kolorów. Odszumianie?
No to jeszcze jedno pytanie - a co jest na zdjęciach u Ciebie, a co u kolegi? Bo jeśli na fotce jest dużo szczegółów (np. las, dużo liści), to fotka automatycznie zajmuje dużo więcej miejsca (mniej się udaje skompresować). Fotka białej ściany z małym wiszącym detalem z kolei zajmie bardzo mało miejsca. Może więc problemem jest tematyka?
Pewnie masz jpg normal, a kolega fine.
Witam
sprawdzając parametry fotki w systemie fakt jest napisane srgb ale w aparacie nie zauważyłem możliwości zmiany palety barwnej raczej spotkałem się z tym w Photoshopie , co do odszumowania sprawdzę, u kolegi są fotki kwiatów i zwierząt ale również ja mam do porównania fotki przyrody i u niego wielkość pliku mimo wszystko jest większa natomiast tak jak wspominałem mam ustawione jpg fine i max rozdzielczość , mam prośbę czy ktoś z forumowiczów kto posiada ten sam model aparatu może sprawdzić jakiej wielkości zdjęcia mu wychodzą.
The Structorr
15-10-2010, 07:28
sprawdzając parametry fotki w systemie fakt jest napisane srgb ale w aparacie nie zauważyłem możliwości zmiany palety barwnej
Poszukaj jeszcze raz w aparacie albo instrukcji.
odsyłamy do instrukcji na stronę 33, na tylnej ściance aparatu masz do tego przycisk QUAL. http://instrukcja.pl/i/nikon_d80 gdybyś nie miał własnej