Zobacz pełną wersję : [ Foto-żart ] Zostałem sam, sam, saaam (ta-dam)
Nie dbałem o nią. Odeszła. Bałagan w obejściu.
Chyba sobie kogoś znalazła..
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img156.imageshack.us/img156/3883/baran1.jpg)
.
rychu_cmg
14-10-2010, 21:48
albo nie czaje, albo to nie jest śmieszne
Nie dbałem o nią. Odeszła. Bałagan w obejściu.
Chyba sobie kogoś znalazła..
to już chyba wykracza ponad Dopalacze, nie moja bajka
A ja kumam w czym rzecz... całkiem śmieszno z tym tekstem.
I wiem, że to dział humor, ale kadrowanie lepiej gdyby było bardziej w kierunku wzroku ;)
A ja kumam w czym rzecz... całkiem śmieszno z tym tekstem.
I wiem, że to dział humor, ale kadrowanie lepiej gdyby było bardziej w kierunku wzroku ;)
Chciałem jeszcze dopisać: Jakiś baran mnie źle skadrował i nie mam "oddechu" ;) ale z tym to akurat się nie zgodzę, w tym konkretnie przypadku, że jest błąd.
Czy śmieszne, to już inna sprawa
.
A dlaczego się nie zgodzisz, że błąd? Owszem, mogę zrozumieć, że niby patrzy w dal, która jest niewidoczna, a niewidoczna to może i bezkresna itd.itp.... ale wiesz, jak tak patrzę, to mój wzrok kusi ta pustka, ale akurat ta z lewej strony i nijak mi nie pasuje tutaj... bo niby na co ona nam tutaj? To już lepiej ją całkiem wyciąc i zrobić kwadrat.
Myślałem o kwadracie, jednak zdecydowałem się na prostokąt. Dlaczego nie jest błąd? Jest wyraźniejszy kontekst chałupy, czy obórki i nieporządku. Jest też w tej fotce, moim zdaniem, jakaś geometria. Coraz częściej widuje zdjęcia, które na niczym nie tracą mijając się z rygorami tzw zasad prawidłowej fotografii
.
jackrabbit
15-10-2010, 18:41
hehe przyprawila rogi i odeszla :)
Ależ oczywiście, że zdjęcie nie musi być wg zasad "poprawnej fotografii"... wręcz nawet lepiej jeśli je łamie, a mimo to coś w sobie ma :)
Piszesz, że ta lewa strona wzmaga obraz nieporządku itd... owszem, ale czy przesunięcie aparatu nieco w dół/przód pozbawi tego odczucia? Nie byłem, więc nie wiem, jedynie przypuszczam... Nie wiem też jakie masz możliwości, ale w samej "chałupce" też chyba widać bałagan, który można wyciągnąć z cienia.
Ja się nie czepiam jakby co... po prostu chciałem pogadać o fotografii... jeśli jestem przy tym męczący to daj znać ;)
Nie zmęczyłem się :) Ogólnie mówiąc skontrastowałem zdjęcie i dodałem lekką winietę, przez co mniej widoczne są szczegóły w głębi chałupy "giną", jednak tuż za progiem można jeszcze dojrzeć rzeczony nieład.
Nie mówię, że jest to najlepsze zdjęcie na świecie. Mnie się spodobało w kontekscie dopowiedzianej historii (historia, która mogła "uratować" fotkę ;) ) Można się zastanawiać, czy nie obraziłem zwierzaka.. jakby co, to przepraszam
.
To się zgodzę... dopowiedzenie dużo daje temu zdjęciu... ale opowiadać też trzeba umieć :) No i suma sumarum wszystko to razem wywołało u mnie uśmiech, więc chyba o to chodziło... pozdrawiam ;)