PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jesiennie z sarenkami.

fotodemon
14-10-2010, 20:05
Witam i o opinie proszę:)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/3672/dsc3892.jpg)

fotodemon
15-10-2010, 09:55
Nikt nic?;)

crisder
15-10-2010, 10:18
mi się podoba. może dałbym troszke cieplej tak dla klimatu. ale jestem na tak. widać ,że kadr przemyślany...
3 * TAK :)

UBoot
15-10-2010, 12:14
sam fakt przypadkowego natknięcia się na sarny nie czyni zdjęcia FOTOGRAFIĄ ...
brak emocji, brak celu, brak motywu ...

Tak naprawdę, uważny obserwator zada sobie pytanie, czy fotograf w ogóle był świadomy, że gdy fotografował drzewo, w kadr niespodziewanie weszły mu sarny ("panie, to był moment !") ...

Zwierzęta trzeba fotografować z PASJĄ ...

onia
15-10-2010, 12:21
sam fakt przypadkowego natknięcia się na sarny nie czyni zdjęcia FOTOGRAFIĄ ...
brak emocji, brak celu, brak motywu ...

Tak naprawdę, uważny obserwator zada sobie pytanie, czy fotograf w ogóle był świadomy, że gdy fotografował drzewo, w kadr niespodziewanie weszły mu sarny ("panie, to był moment !") ...

Zwierzęta trzeba fotografować z PASJĄ ...

nie mogę tego czytać już normalnie ... mnie tylko od tych profesjonalnych rad bolą uszy ? czy znajdzie się tu jeszcze choć jedna osoba ? Chyba zaczynam mieć alergie na większość rzeczy które napiszesz ...

a pogłębia się ona jeszcze bardziej po tym jak ty pokażesz jakieś zdjęcia ... a później pouczasz innych ...

spiritwood
15-10-2010, 12:22
a pogłębia się ona jeszcze bardziej po tym jak ty pokarzesz jakieś zdjęcia ... a później pouczasz innych ...

Fakt, Uboot lubi karać zdjęcia ;)

onia
15-10-2010, 12:23
Fakt, Uboot lubi karać zdjęcia ;)

ups :) sorka nie wyspałem się dzisiaj i jakiś taki przygnębiony jestem :) już poprawiam :)

UBoot
15-10-2010, 12:24
ale czy moje uwagi nie cą celne ?

onia
15-10-2010, 12:26
to dlaczego sam ich nie stosujesz ?

Agraf
15-10-2010, 12:26
ale czy moje uwagi nie cą celne ?
Nie. Jako kolejny muszę przyznać, że mnie znudziłeś.

UBoot
15-10-2010, 12:29
bo w swoim rozwoju artystycznym utknąłem na etapie post-processingu, a wcześniej nie zakładałem w ogóle, że to może być jakiś problem. Teraz widzę, że dalszy rozwój zajmie mi jednak trochę więcej czasu ...

Inna sprawa, że moim celem było pokazanie, że szybko można opanować podstawowe arkana fotografii. I ten cel osiągnąłem.

I druga kwestia: czy krytyk filmowy musi być dobrym reżyserem ? Być może mam talent do oceniania prac innych osób ...

spiritwood
15-10-2010, 12:30
ups :) sorka nie wyspałem się dzisiaj i jakiś taki przygnębiony jestem :) już poprawiam :)

Spoko, w zasadzie obie wersje pod względem semantyki są tu do przyjęcia ;)

@ Uboot. Biorąc pod uwagę fakt, że to jest raczej łąka/polana a nie gęsty bór to raczej sarny 'nie wtargnęły mu nagle w kadr'. Poza tym sam tytuł sugeruje, że zwierzyna jest tu tylko dodatkiem (vide kapusta z grochem lub jabłko z cynamonem), występuje w mniejszości, tak więc o fotografowaniu zwierząt tutaj nie może być mowy. Nie twierdzę, że pejzaż ten jest wybitny, ale stwierdzenie 'zwierzęta trzeba fotografować z pasją' jest w tym wypadku nadużyciem. Tyle.
Polemiki nie będzie.

onia
15-10-2010, 12:36
Inna sprawa, że moim celem było pokazanie, że szybko można opanować podstawowe arkana fotografii. I ten cel osiągnąłem.

ktoś musi być brutalny i Ci to w końcu powiedzieć : Tak ci się tylko zdaje ...

I druga kwestia: czy krytyk filmowy musi być dobrym reżyserem ? Być może mam talent do oceniania prac innych osób ...

nie ale musi znać się na rzeczy i być jakimkolwiek autorytetem w tej dziedzinie ... a ty na szczęście nim nie jesteś.

Żeby nie było OT ... zdjęcie jest jak dla mnie dobre ... może tylko faktycznie spróbuj je odrobinę ocieplić ?

UBoot
15-10-2010, 12:38
ale nie da się zaprzeczyć, że miałem wiele razy celne uwagi (i to nie zawsze krytyczne ! Czasem wręcz pozytywne !) do wielu prezentowanych prac ...

Nie da się też zaprzeczyć, że samą technikę fotografowania opanowałem doskonale, a to jest już coś obiektywnego do zmierzenia ...

bahuone
15-10-2010, 12:42
Ludzie nie karmcie trolla. Wlasnie przez taki element ludzie opuszczaja to forum.

onia
15-10-2010, 12:43
Nie da się też zaprzeczyć, że samą technikę fotografowania opanowałem doskonale,

Chciałbyś i niestety ale da się ...

Ludzie nie karmcie trolla. Wlasnie przez taki element ludzie opuszczaja to forum.

już nie będę ... przepraszam ...

EOT

narvf
15-10-2010, 12:47
Mi się bardzo podoba zdjęcie. Chyba leci troszkę w lewo.

Rycerz
15-10-2010, 12:55
bardzo fajnie uchwycona chwila :)
przecież zwierzęta na zdjęciu nie muszą wypełniać 90% kadru,
żeby zdjęcie mogło być były uznane za dobre zdjecia przyrodnicze musi mieć to coś ;) ...to twoje jest takie ciekawe środowiskowe

jurek1906
15-10-2010, 16:16
bardzo fajnie uchwycona chwila :)
przecież zwierzęta na zdjęciu nie muszą wypełniać 90% kadru,
żeby zdjęcie mogło być były uznane za dobre zdjecia przyrodnicze musi mieć to coś ;) ...to twoje jest takie ciekawe środowiskowe
I tu się z kolegom zgodzę,może deczko jest krzywo ale to pikuś.