Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jesiennie z sarenkami.
fotodemon
14-10-2010, 20:05
Witam i o opinie proszę:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/3672/dsc3892.jpg)
fotodemon
15-10-2010, 09:55
Nikt nic?;)
mi się podoba. może dałbym troszke cieplej tak dla klimatu. ale jestem na tak. widać ,że kadr przemyślany...
3 * TAK :)
sam fakt przypadkowego natknięcia się na sarny nie czyni zdjęcia FOTOGRAFIĄ ...
brak emocji, brak celu, brak motywu ...
Tak naprawdę, uważny obserwator zada sobie pytanie, czy fotograf w ogóle był świadomy, że gdy fotografował drzewo, w kadr niespodziewanie weszły mu sarny ("panie, to był moment !") ...
Zwierzęta trzeba fotografować z PASJĄ ...
sam fakt przypadkowego natknięcia się na sarny nie czyni zdjęcia FOTOGRAFIĄ ...
brak emocji, brak celu, brak motywu ...
Tak naprawdę, uważny obserwator zada sobie pytanie, czy fotograf w ogóle był świadomy, że gdy fotografował drzewo, w kadr niespodziewanie weszły mu sarny ("panie, to był moment !") ...
Zwierzęta trzeba fotografować z PASJĄ ...
nie mogę tego czytać już normalnie ... mnie tylko od tych profesjonalnych rad bolą uszy ? czy znajdzie się tu jeszcze choć jedna osoba ? Chyba zaczynam mieć alergie na większość rzeczy które napiszesz ...
a pogłębia się ona jeszcze bardziej po tym jak ty pokażesz jakieś zdjęcia ... a później pouczasz innych ...
spiritwood
15-10-2010, 12:22
a pogłębia się ona jeszcze bardziej po tym jak ty pokarzesz jakieś zdjęcia ... a później pouczasz innych ...
Fakt, Uboot lubi karać zdjęcia ;)
Fakt, Uboot lubi karać zdjęcia ;)
ups :) sorka nie wyspałem się dzisiaj i jakiś taki przygnębiony jestem :) już poprawiam :)
ale czy moje uwagi nie cą celne ?
to dlaczego sam ich nie stosujesz ?
ale czy moje uwagi nie cą celne ?
Nie. Jako kolejny muszę przyznać, że mnie znudziłeś.
bo w swoim rozwoju artystycznym utknąłem na etapie post-processingu, a wcześniej nie zakładałem w ogóle, że to może być jakiś problem. Teraz widzę, że dalszy rozwój zajmie mi jednak trochę więcej czasu ...
Inna sprawa, że moim celem było pokazanie, że szybko można opanować podstawowe arkana fotografii. I ten cel osiągnąłem.
I druga kwestia: czy krytyk filmowy musi być dobrym reżyserem ? Być może mam talent do oceniania prac innych osób ...
spiritwood
15-10-2010, 12:30
ups :) sorka nie wyspałem się dzisiaj i jakiś taki przygnębiony jestem :) już poprawiam :)
Spoko, w zasadzie obie wersje pod względem semantyki są tu do przyjęcia ;)
@ Uboot. Biorąc pod uwagę fakt, że to jest raczej łąka/polana a nie gęsty bór to raczej sarny 'nie wtargnęły mu nagle w kadr'. Poza tym sam tytuł sugeruje, że zwierzyna jest tu tylko dodatkiem (vide kapusta z grochem lub jabłko z cynamonem), występuje w mniejszości, tak więc o fotografowaniu zwierząt tutaj nie może być mowy. Nie twierdzę, że pejzaż ten jest wybitny, ale stwierdzenie 'zwierzęta trzeba fotografować z pasją' jest w tym wypadku nadużyciem. Tyle.
Polemiki nie będzie.
Inna sprawa, że moim celem było pokazanie, że szybko można opanować podstawowe arkana fotografii. I ten cel osiągnąłem.
ktoś musi być brutalny i Ci to w końcu powiedzieć : Tak ci się tylko zdaje ...
I druga kwestia: czy krytyk filmowy musi być dobrym reżyserem ? Być może mam talent do oceniania prac innych osób ...
nie ale musi znać się na rzeczy i być jakimkolwiek autorytetem w tej dziedzinie ... a ty na szczęście nim nie jesteś.
Żeby nie było OT ... zdjęcie jest jak dla mnie dobre ... może tylko faktycznie spróbuj je odrobinę ocieplić ?
ale nie da się zaprzeczyć, że miałem wiele razy celne uwagi (i to nie zawsze krytyczne ! Czasem wręcz pozytywne !) do wielu prezentowanych prac ...
Nie da się też zaprzeczyć, że samą technikę fotografowania opanowałem doskonale, a to jest już coś obiektywnego do zmierzenia ...
Ludzie nie karmcie trolla. Wlasnie przez taki element ludzie opuszczaja to forum.
Nie da się też zaprzeczyć, że samą technikę fotografowania opanowałem doskonale,
Chciałbyś i niestety ale da się ...
Ludzie nie karmcie trolla. Wlasnie przez taki element ludzie opuszczaja to forum.
już nie będę ... przepraszam ...
EOT
Mi się bardzo podoba zdjęcie. Chyba leci troszkę w lewo.
bardzo fajnie uchwycona chwila :)
przecież zwierzęta na zdjęciu nie muszą wypełniać 90% kadru,
żeby zdjęcie mogło być były uznane za dobre zdjecia przyrodnicze musi mieć to coś ;) ...to twoje jest takie ciekawe środowiskowe
jurek1906
15-10-2010, 16:16
bardzo fajnie uchwycona chwila :)
przecież zwierzęta na zdjęciu nie muszą wypełniać 90% kadru,
żeby zdjęcie mogło być były uznane za dobre zdjecia przyrodnicze musi mieć to coś ;) ...to twoje jest takie ciekawe środowiskowe
I tu się z kolegom zgodzę,może deczko jest krzywo ale to pikuś.