PDA

Zobacz pełną wersję : skala ekspozycji D70s

Piotr D
01-01-2007, 15:29
Witam wszystkich

czy skala ekspozycji miga w wizjerze d70s jak sie przekroczy parametry ekspozycji czy nie
bo w instrukcji aparatu jest podane że miga a w moim nie miga czy mi ktoś to potrafi wyjaśnić.
A tak pozatym miga mi cyfra 0 przez cały czas od momentu uruchomienia aparatu czy to jest też normalne w d70s bo już sam nie wiem czy mam sprawny aparacik czy nie dzięki wszystkim z góry za odpowiedzi

Wozik
01-01-2007, 16:00
Witam serdecznie wszystkich Nikonowiczów
Elektroniczna skala ekspozycji wyświetlana w wizjerze D70s pozwala zorientować się, czy dla ustawionych parametrów ekspozycji zdięcie będzie prześwietlone lub niedoświetlone. W instrukcji aparatu jest informacja
że jeśli przekroczy się, zakres pomiaru to skala miga u mnie nie miga natomiast miga cały czas zero w skali bez względu czy przekrocze parametry naświetlania czy nie czy może mi ktoś, to wytłumaczyć czy to jest normalne.

Czyli skąd wiesz, czy przekraczasz parametry naświetlania? Na jakiej podstawie tak sądzisz?

Piotr D
01-01-2007, 16:26
wiem bo widze ustawienie na skali ale ona nie miga jak jest napisane w instrukcji ale zero nad skalą miga cały czas czy przekroczysz czy nie

Zink
01-01-2007, 20:56
O ile dobrze pamiętam to zero nad skalą miga jak jest włączona korekcja ekspozycji.

Piotr D
01-01-2007, 21:10
u mnie miga przez cały czs to pieprzone zero bez względu czy mam czy nie mam korekty

timi
01-01-2007, 21:39
Miga zawsze wtedy gdy o dosc mocno przekroczysz wartosc, po skorygowaniu na plus badz - w zaleznosci od tego co potrzebujesz, i ustawieniu na zero to jest srodek ekspozycji , zero jak i sama skala przestaje migac, bynajmniej tak jest u mnie, pozdr

Piotr D
01-01-2007, 21:49
no to mam mały problem bo u mnie niestety tak jak napisałem wcześniej