Zobacz pełną wersję : 8 kl./s w D300(s)
Witam,
Piszę bo nie mogłem znaleźć na forum. Przymierzam się do kupna Nikona D300, głownie ze względu na te 8 klatek w serii. Wszędzie napisane jest że potrzeba do tego gripa, aczkolwiek nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat zasilania - czy na akumulatory En-EL3 - jeden w body drugi w gripie zapewniają te osiem klatek czy należy jednak zaopatrywać się w En-EL4 ?
Na 99% en-el4 lub AA
źródła nie podam, ale też kiedys szukałem i znalazłem i pozwole sobie podbić twoje 99 do 100 :)
marciing
14-10-2010, 19:36
Jest tak jak w D700 czyli grip a w nim EN-EL4 lub 8xAA i mamy 8kl/s ;)
Do 8kl\s potrzeba gripa i EN-EL4 lub 8xAA
Albo ten trik z lampą błyskową. Wtedy nie potrzebujesz żadnych extra baterii. Problem tylko w taki, że seria trwa chyba 1s
en-el4a !
triki nie triki, żeby to miało sens to musi być grip i zasilanie.
en-el4/4a
paluszki sprawiają problemy
marciing
14-10-2010, 20:43
en-el4/4a
paluszki sprawiają problemy
pierwsze słyszę? Jakie problemy? Ja używam eneloopów w swoim D700 + grip i wszystko śmiga jak ta lala ;)
Na d300 ciągle miałem problemy z błędnym pokazywaniem stanu baterii, przełączaniu na wewnętrzną baterię nawet po ustawieniu opcji że grip pierwszy i odpowiedniego rodzaju baterii w opcjach. D300 dość szybko "żarł" paluszki i nigdy nie byłem pewien ile soku w nich zostało. W D700 nie próbowałem paluszków w gripie, wcześniej przesiadłem się na el-en4 i wszystkie problemy się skończyły.
Pomijam też fakt że 8 AA jest cholernie ciężkie.