Zobacz pełną wersję : 55-200vr a 50mm
speedway
14-10-2010, 11:50
Witam mam pytanko czy opłaca się zamienić łeb w łeb 55-200 vr na 50/1.8d ??
Przecież to zupełnie inna kategoria obiektywów. Nawet nie powiedziałeś co chcesz fotografować. To tak jakbyś się pytał czy warto zamienić skarpety na czapkę.
speedway
14-10-2010, 12:02
Przecież to zupełnie inna kategoria obiektywów. Nawet nie powiedziałeś co chcesz fotografować. To tak jakbyś się pytał czy warto zamienić skarpety na czapkę.
chcę fotografować portrety śluby i okazyjnie imprezy w domu a wcześniej robiłem sport dlatego miałem 55-200, ale chodzi mi cenowo czy się opłaca
TristisAnima
14-10-2010, 12:02
Piękne i jakże trafne porównanie.
chcę fotografować portrety śluby i okazyjnie imprezy w domu a wcześniej robiłem sport dlatego miałem 55-200, ale chodzi mi cenowo czy się opłaca
Do ślubu, portretów, imprez jest to bardzo dobre szkło. duża światłosiła, mała głębia ostrości da bardzo dobre efekty. Czy się opłaca cenowo? To są dwa różne szkła i ich zastosowania w 90% wykluczają się wzajemnie. Więc albo jedno albo drugie.
I pamiętaj o tym, że 50/1.8 nie ma wbudowanego silnika, więc praca autofocusa zależy od tego jakie masz body.
speedway
14-10-2010, 12:16
d50 ale cenowo się opłaca czy nie ??
I pamiętaj o tym, że 50/1.8 nie ma wbudowanego silnika, więc praca autofocusa zależy od tego jakie masz body.
d50 ale cenowo się opłaca czy nie ??
Jeżeli obiektywy są w takim samym stanie to nie opłaca się gdyż 55-200 w sklepie jest droższy około 300 zł od 50 1.8
Cenowo to używany 55-200 kosztuje mniej więcej tyle co nowy 50/1.8. Zresztą sam poszperaj np na allegro to sam odpowiesz sobie na to pytanie. A tak na marginesie to żaden z nich nie nadaje się w pełni do wszystkich zastosowań, które wymieniłeś, no chyba, że nie będzie to twój jedyny obiektyw. Do portretu jak najbardziej, ale w domowych warunkach, czy w kościele może być czasami zbyt wąsko.
Znacznie lepiej zrobisz kupując 35/1.8G DX - do Twoich celów. Lub 50/1.4G, ale to już nieco droższe.
BobbyBronco
17-10-2010, 16:54
opłaca się, jeśli mając 55-200 (a domyslam się, że ten masz a proponują ci zamianę na 50) korzystasz głównie z krótkiego końca i więcej robisz portretów niż zdjęć sportowych, ptaków itp. W przeciwnym razie, jeśli 55-200 jest przez ciebie używany w całym zakresie i dość często - nie warto.
Cenowo to opłacało by się używany 55-200 na nową 50-tkę
Swego czasu miałem oba szkiełka równocześnie i jednego nie zamieniłbym na drugie, choć dla Twoich zastosowań wolałbym już 50/1,8.