Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Torc Waterfall.......
..............Irlandia, wodospad Torc jest atrakcją turystyczną, około 5 mil z Killarney w hrabstwie Kerry
zapraszam
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img217.imageshack.us/img217/6149/dsc0291ka1or.jpg)
2.
źródło (http://img139.imageshack.us/img139/8184/dsc0294kr.jpg)
3.
źródło (http://img149.imageshack.us/img149/3871/dsc9662k1r.jpg)
4.
źródło (http://img176.imageshack.us/img176/7140/dsc0300r.jpg)
5.
źródło (http://img832.imageshack.us/img832/862/dsc0301kopiar.jpg)
pozdrawiam :)
Doskonałe kadry. Jedynie na trójce nie podobają mi się te badyle. Poza tym klasa sama w sobie. Idealna ekspozycja, bardzo dobra obróbka. Świetnie pokazane.
Nikonozaur
14-10-2010, 11:18
A mnie się dla odmiany trójeczka najbardziej widzi, właśnie ze względu na ten badyl łamiący monotonię skądinąd pięknego zestawu. Dobre kolorki zrobiłeś, wyglądają bardzo naturalnie.
Bardzo ładne zdjęcia , świetnie stworzony klimat .
Wszystkie fajne, nr 4 najlepsze.
krzysztofz24
14-10-2010, 13:21
Zdecydowanie wybiore 3 z calosci jako naj. Co do tego badyla mam podobne odczucia co Nikonozaur, wg mnie bardzo dobry element kompozycji. Potem chyba 5 zdjecie...
5
ze względu na te porosty
dopełniają przyrodę "nieożywioną"
chociaż tutaj ona żywotna bardzo, nawet kamienie :-)
jacekz40
14-10-2010, 13:40
Janku wszystkie bardzo fajne :) ale dla mnie 1-ka naj...naj jest przestrzeń, która raduje oczy.
Piekne sa te szersze kadry:-) Swietnie dobrany czas, tak na marginesie jaki? 0.5 s.?
Ladnie sie dzieje we wszystkich kadrach... :)
Mi sie bardzo podoba ta seria!
Kadry jak kadry.Za to rażą jednak przepały(choć do foba w tej materi daleko mi) których w takim temacie jednak nie ma prawa być.Kolory b.ładne.
Kadry jak kadry.Za to rażą jednak przepały(choć do foba w tej materi daleko mi) których w takim temacie jednak nie ma prawa być.Kolory b.ładne.
mz. musisz mieć jednak coś z monitorem - często piszesz o braku ostrości na moich fotach, teraz o przepałach których nie ma, za długo jestem na tym forum żeby wstawiać foty z przepałami, może stąd ta zawsze ciemna tonacja w Twoich fotografiach, choć ostatnie mi się podobały to jednak wszystkie są w ciemnej tonacji, wynikałoby z tego ze masz zbytnio rozjaśniony monitor, piszę bez ironii, chciałbym żebyś ten komentarz właściwie odebrał :)
Fajnie tam :-) chyba dobrze pokazałeś to miejsce, jednak wszystkie kadry ciut bym przyciemnił, dodał kontrastu i lekko nasycił kolorem :-) Poznam Twoją obróbkę z daleka :mrgreen:
Nikonozaur
14-10-2010, 17:29
Ja tu też przepałów nie widzę, wziąłem na warsztat najjaśniejszą piątkę i PS zaznaczył na czerwono ciut u góry i u dołu. Ramkę również potraktował w ten sposób, a wiadomo, że jest biała, a nie przepalona... W/g mnie spokojnie mieści się tu wszystko w granicach normy.
Fajnie tam :-) chyba dobrze pokazałeś to miejsce, jednak wszystkie kadry ciut bym przyciemnił, dodał kontrastu i lekko nasycił kolorem :-) Poznam Twoją obróbkę z daleka :mrgreen:
ale ja nie jestem Tobą Arturze :) gdyby miałoby być więcej wszystkiego to by tak było, a jest tak bo robię fotografię tak jak ja widzę to miejsce, tym bardziej ze cztery fotografie są z tele gdzie miękkość jest jak gdyby przypisana tego typu obiektywowi, mz. to dobrze że jesteśmy inni, ponieważ dzięki temu fotografie są zróżnicowane - pozdrawiam :)
napisał Mich77
Piekne sa te szersze kadry Swietnie dobrany czas, tak na marginesie jaki? 0.5 s.?
witaj Radku czasy oprócz Nr 3 to 1/2 sek, wszystkie foty mają exify i są w mojej galerii - zapraszam i pozdrawiam :)
Juz kiedys spieralismy sie o to, niestety, masz VAIO i bardzo fajnie, ja tez mam sonego ale nie do fotografii, przynajmniej nie oceniam zdjec ktore na nim ogladam. Sony mocno swieci, jakosc obrazu jest swietna, jednak nie do fotografii. Tutaj przepalow nie ma, zapewniam cie i pozdrawiam.
Bardzo dobrze zrobione zdjecia, mam dziwne wrazenie, ze choc jest ostro to calosc mi sie rozjezdza ale to zludzenie optyczne;)
PS: Mam prawie identyczne kadry:D
Skoro to było robione tele to wiele tłumaczy :-) a co do Twojej obróbki to jest poprostu charakterystyczna, to miałem na myśli i nie mam jej nic do zarzucenia :-)
Jestem za dłuższym czasem naświetlania. Podnieś trochę kontrast mz.
Skoro to było robione tele to wiele tłumaczy :-) a co do Twojej obróbki to jest poprostu charakterystyczna, to miałem na myśli i nie mam jej nic do zarzucenia :-)
nie tak odebrałem Twój komentarz, odebrałem go pozytywnie, rozumiem ze Ty widziałbyś te foty trochę inaczej, wybacz ze to napiszę ale pomyśl ile osób tyle gustów i tak jeżeli zaraz wpisze się Darek D który z reguły w każdym komentarzu pisze jak on by widział prezentowane w wątkach fotografie, (bo przeważnie przycina i zmienia kolorystykę, lub proporcje kadru:) ), a po nim ktoś jeszcze ze specjalnymi życzeniami to i tak nie jestem w stanie wszystkich zadowolić, po prostu albo się podoba albo nie i naprawdę nie będę miał nic przeciw jeżeli ktoś mi napisze ze te fotografię mu nie leżą, były tam naprawdę trudne warunki, jest tam ciemno, pięć zdjęć obrabiałem dzisiaj 3,5 godz i wiem co można było z nimi zrobić, gdybym je obrobił tak jak Ty mi radzisz byłyby w bardzo zimnej tonacji a ja takiej nie chciałem :)
Śliczne kolory, bardzo naturalne. Najbardziej podoba mi się jedynka i dwójka, piękne kadry :)
Pozdrawiam.
wasilewk
14-10-2010, 19:49
Piekne ! Ogląda się bardzo przyjemnie. Chciałem wybrać 1-kę, ale po dłuższej chwili widzę pozostałe też jako wzorowe.
Pzdr.
Janku,
Piękny zestaw. Choć ten sam motyw na każdej fotografii, na każdą patrzy się z ogromną przyjemnością.
Świetne kolory i choć nie podobają mi się z reguły rozmycia wody - tu pokazałeś wodę w elegancki i subtelny sposób.
Bez dwóch zdań - duże gratki.
GUINNESSts
14-10-2010, 21:46
Oczywiscie kolejny raz sie smiertelnie obrazisz. Mozesz znow zadzwonic do Krzysztofa i ustalisz mozliwosc udzielenia mi ostrzezenia.
Jesli juz pokazujesz miejsce, ktore bdb. znam, to zrob to porzadnie. Zwlaszcza odleglosc. Ludzie chodza tam z Killarney na spacery. Komu by sie chcialo 5mil?
Przepaly jak to u Ciebie. Są ale trzeba ich bronic miast nauczyc sie prawidlowo naswietlac (3 i 5).
Calosc kompletnie nie przypomina miejsca kolorystycznie. Mdle i bez wyrazu. A czas i warunki doskonale do fotografii z czasem. Zreszta tam rzadko swieci. A im mniej tym lepiej. Nie udalo sie Tobie oddac podstawowej kolorystyki zieleni. Mokrych lisci w tym wilgotnym miejsci. Masz tez zly profil koloru. Moze tu blad.
Kadrowo 2 i ostatnie za odwazne i ciekawe ciecia. Kolorystycznie i obrobkowo zapraszam do lektury. Zal tych, ktorzy czerpia z tego nauke. Ale coz. Nascie tys postow zobowiazuje w koncu do kłotni i telefonow.
Dla mnie jest OK, ale troche za jasno, w sumie naturalnie, ale z kapci nie wypadłem, takie zwykłe zdjęcia bym to nazwał, naturalnie owszem, ale żeby mnie z kapci wyrwało to na pewno nie.
Wspaniałe zdjęcia. Wszystko mi pasuje, kolory, tonacja, kadr, i ta wilgoć...na każdym.
Bardzo dobre kadry , kolor i światło.Pozdrawiam
mz. musisz mieć jednak coś z monitorem - często piszesz o braku ostrości na moich fotach, teraz o przepałach których nie ma, za długo jestem na tym forum żeby wstawiać foty z przepałami, może stąd ta zawsze ciemna tonacja w Twoich fotografiach, choć ostatnie mi się podobały to jednak wszystkie są w ciemnej tonacji, wynikałoby z tego ze masz zbytnio rozjaśniony monitor, piszę bez ironii, chciałbym żebyś ten komentarz właściwie odebrał :)
Harb nie piszę często o ostrości,przy twoich zdjęciach-raptem kilka razy bo jej nie było-przynajmniej dla mnie:-).Poza tym moje zdjęcia miały taką tonację a nie inną bo tak chciałem-pomyśl jak makabrycznie musiałby by być rozjaśniony mój monitor by wprowadzać mroczną tonację do zdjęć które miały by niby mieć tonację naturalną.Jeżeli już jest "popchnięty" z jasnością w którąś ze stron to minimalnie.
Ja tu też przepałów nie widzę, wziąłem na warsztat najjaśniejszą piątkę i PS zaznaczył na czerwono ciut u góry i u dołu. Ramkę również potraktował w ten sposób, a wiadomo, że jest biała, a nie przepalona... W/g mnie spokojnie mieści się tu wszystko w granicach normy.
No ale jaka jest róznica miedzy białą ramką a białym przepałem -żadna,jeżeli widzę białe plamy bez krzty szczegółu to jest to dla mnie przepał i jasność tu nie ma nic do rzeczy.Tam nie ma minimalnej informacji dla oka.Sciągnij jasnoś o 5 kresek i dalej tej informacji nie będzie.To nie jest kwestia technicza,to jest kwestia odbioru.
Juz kiedys spieralismy sie o to, niestety, masz VAIO i bardzo fajnie, ja tez mam sonego ale nie do fotografii, przynajmniej nie oceniam zdjec ktore na nim ogladam. Sony mocno swieci, jakosc obrazu jest swietna, jednak nie do fotografii. Tutaj przepalow nie ma, zapewniam cie i pozdrawiam.
Bardzo dobrze zrobione zdjecia, mam dziwne wrazenie, ze choc jest ostro to calosc mi sie rozjezdza ale to zludzenie optyczne;)
PS: Mam prawie identyczne kadry:D
Ja wychodzę z założenia,że jak masz umiar w tym co robisz i znasz swój sprzęt(tz.porównujesz to co widzisz z opiniami w necie,itp).,posiadasz trochę intuicji,chłodnego oka to nie musisz posiadać bóg nie wiadomo czego by zapaodać zjadliwą i estetyczną fotkę.Co innego jak zle naświetlisz fotę w terenie i pózniej muszisz wybierać np.czy to już przepał czy nie i ratować to,wtedy pewnie niuanse techniczne i jakość monitora grają rolę,ale dla amatora jak ja to co mam zupełnie mnie wystarcza.Co chyba udowodniłem tu pare razy.Dla mnie to jest pusty frazez,że to i to nie nadaje sie do tego czy tamtego.
Nikonozaur
15-10-2010, 15:13
[...] No ale jaka jest róznica miedzy białą ramką a białym przepałem -żadna,jeżeli widzę białe plamy bez krzty szczegółu to jest to dla mnie przepał i jasność tu nie ma nic do rzeczy.Tam nie ma minimalnej informacji dla oka.Sciągnij jasnoś o 5 kresek i dalej tej informacji nie będzie.To nie jest kwestia technicza,to jest kwestia odbioru. [...]
No dobra, jeśli mówisz "jeżeli widzę białe plamy bez krzty szczegółu to jest to dla mnie przepał" włączając w to ramki tworzone przecież z palety dostępnych programowi barw, o których trudno powiedzieć "zbyt białe", to jak postrzegasz np. jednolite, niebieskie niebo również "bez krzty szczegółu". Czy to też jest przepał? Czy tylko to się tyczy koloru białego? Mnie się wydaje, że z przepałem mamy do czynienia wtedy, gdy nie oko a maszyna nie dostrzega szczegółów niezależnie od barwy.
GUINNESSts
15-10-2010, 17:15
No dobra, jeśli mówisz "jeżeli widzę białe plamy bez krzty szczegółu to jest to dla mnie przepał" włączając w to ramki tworzone przecież z palety dostępnych programowi barw, o których trudno powiedzieć "zbyt białe", to jak postrzegasz np. jednolite, niebieskie niebo również "bez krzty szczegółu". Czy to też jest przepał? Czy tylko to się tyczy koloru białego? Mnie się wydaje, że z przepałem mamy do czynienia wtedy, gdy nie oko a maszyna nie dostrzega szczegółów niezależnie od barwy.
Przepal wcale nie musi umniejszac fotografii. Zgodzisz sie mysle. Gorzej jesli autor i kompania uparcie udowadnia, ze go nie ma. Albo nie chce go widziec;)
Nie wiem jaka masz maszyne. Moja na ramce pokazuje R-255; G-255; B-250 (248-255). Na rzekomych przepalach wszedzie R-255; G-255; B-255 = brak jakichkolwiek szczegolow:(
Zamierzony dopuszczalny przepal mial byc w pstryku z miejsca, ktory za kilka chwil nieznosnie zaprezentuje. Skopiuj i sprawdz:)
A i tak mialem uwagi o przepale jesli pamietam. Nie moge jednak odlalezc watku.
Autorowi nie zamierzam umniejszac mimo odsylania do lektury. Sorry autorze. Mnie przepal nie przeszkadza. Gorzej gdybym mial udawac, ze nie widze;) Chyba, ze myle poziom do jakiego przyzwyczilo mnie to forum...;)
Pozdrawiam:)