PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki aparat jako "kieszonkowiec"

Jasand
14-10-2010, 09:24
Od pewnego czasu prymierzam się do zakupu jakiegoś małego aparatu fotograficznego. Nie na wszystkie eskapady celowe jest zabieranie z sobą torby z lustrzanką i dodatkowymi klamotami.
Przeglądam codziennie nasze Forum, Optyczne i inne strony z opiniami - czytam i nie mogę sie zdecydować co wybrać .
Jak sie do czegoś przymierzę to okazuje sie ,że aparat ma jakis powazny mankament.

A oto moje preferencje:
1. Cena (jak zwykle istotna) od 550 do max 1.300 zł
2. Ekwiwalent ogniskowej dla 35 mm najlepiej ponizej 26mm
3. Przysłona minimalna - najlepiej w okolicach 3 lub poniżej
4. Wizjer - warunek raczej konieczny do robienia zdjęć latem w słoneczny dzień
5. Dobry i jak najwiekszy ekran LCD (najlepiej 3" - nie musi byc odchylany)
6. Dobry AF
7. Kółko z pełnym wyborem trybów (PSAM)
8. Matryca najlepiej 1/1,7" - 1/2,3" max 12 MPix

Reszta bajerów jak filmowanie, zdjęcia seryjne , panorama, RAW-y, GPS i inne bajery zbędne - aparat ma robić normalne dobre zdjęcia i to zwłaszcza w nie najlepszych warunkach oświetleniowych.

Niejeden powie - ale ma marzenia - takiego aparatu i w tej cenie to niema.
To prawda - ale każdy marzyć może.....

Wracajac na ziemię to szukam w dwóch grupach aparatów:
1. megazoomy
2. zaawansowane małe kompakty

Z megazoomów to FujiFilm z seriii S od 1600 do 2800 , Nikon CP 100 i inne w tej klasie
Z kompaktów to Canon PS SX120IS i Nikon P100
Przyglądam sie także Lumix-om ale to dla mnie na razie wielka niewiadoma.

Wiec odwieczne pytanie co wybrać ?
Prosze o pomoc - jaki aparat byłby najblizszy ideałowi przedstawionemu powyzej

koniecpolska
14-10-2010, 14:19
Megazoomy mnie nie interesują więc o nich nic nie napiszę.

Mały (bardzo) kompakt w cenie 500zł (a nawet mniej) to Canon ixus 95is - jego zaleta to wizjer OVF, mały bo mały ale zawsze.

Zaawansowany kompakt to Panasonic LX5. Wizjer niestety zewnętrzny (i drogi coś około 1000zł) ale jest. Za 1500zł bez zew wizjera.
Inny zaawansowany kompakt to Samsung EX1 w cenie około 1300zł. Ma LCD AMOLED więc lepiej sobie daje radę w słońcu niż zwykły LCD. Wizjera nie ma i nie ma też możliwości podpięcia zew EVF. Można wpinać zew OVF na sanki.

Kolejna alternatywa to tzw. bezlustrowce. Np Panasonic G1 można ustrzelić w okolicy 1500 z kitem. A te nowe z niższej półki to do 2000zł z kitem też kupisz. Niektóre mają wizjer wbudowany, niektóre mają możliwość podpięcia zew EVF, a niektóre mają tylko LCD ...

R
14-10-2010, 14:20
wszyscy czekamy na evila od nikona ;)

Jasand
14-10-2010, 20:10
@koniecpolska
Ten samsung jest godny uwagi. Co do IXUSA to mam mieszane uczucia. Mam w domu IXUX 75 i jest nie bardzo. Czy ten 95 to całkiem co innego ?
Zacząłem sie też przypatrywać dwom innym aparatom:
1. Panasonic Lumix DMC TZ10
2. Sony DSC HX5V
obydwa idzie wyrwac w granicach 1000-1100 zł
W Panasie podobno GPS żre baterie nawet jak aparat jest wyłaczony. Czy to prawda ?
Jak sprawuja się te aparaty ?

tomek...
14-10-2010, 20:44
Witaj
Zależy czy zależy Ci na najwyższej jakości, czy na dobrej jakości i większym zoomie.
Jeśli przede wszystkim jakość zdjęć to moim zdaniem wybór jest pomiędzy:
- Canon S90 lub s95 (niestety obiektyw 28-105, ale jasny)
- Panasonic Lumix LX5 (24-90, jasny, możliwość podpięcia zewnętrznej lampy i wizjera elektronicznego)
- Samsung EX-1 (24-72, najjaśniejszy obiektyw, najtańszy)
- a może PEN, używanego EPL1 lub EP1 z zoomem 28-90 można dostać za 1500, tylko jest dość duży.

Jeśli zależy Ci na dużej rozpiętości ogniskowych i w miarę dobrej jakości i nie musisz mieć RAWów to imo najlepszym wyborem jest Panasonic TZ-10 (25-300)

S95 i TZ10 są całkowicie kieszonkowe, LX5 i EX1 już tak sobie, PEN nie za bardzo.

Pozdrawiam
tomek...

Jasand
15-10-2010, 14:26
@tomek...
Dzieki za ukierunkowanie.
Canony z serii S oraz Lumix LX5 odpadają ze względu na cene (pow. 1300 zł) - nie chce wydać ani grosza więcej bo i tak jeszcze wpakuję kasę na jakis dodatkowy słoik do D90.
PEN-y, NEX-y i inne z wymienną optyką nie wchodzą w rachubę. Na placu boju pozostają:
1. Sony HX5V
2. Lumix TZ10
3. Samsung EX1
Cenowo nie odbiegają znacznie od siebie. Gabarytowo Samsung jest najwiekszy ale ma np F1.8 . I bądź tu mądry.
Ktoś gdzieś napisał ,że mimo podobieństwa za rłówno z wygladu jak i technicznego - jak chcesz robic dobre filmy to kup Sony (HX5V) a jak dobre zdjęcia to Lumix (TZ10)
Czyli ostatecznie pozostaja dwa:
1. Lumix
2. Samsung
Nie wiem czy w Lumix-ie mozna wyłaczyc ten GPS bo podobno nawet przy wyłaczonym aparacie zżera baterie. W instrukcji obsługi troche metnie piszą na ten temat na stronie 84-85 tak, ze nie jestem do niego na 100% pzrekonany a nie chciałbym sie rozczarować
Wszystko wskazuje na Samsunga.

A co sądzicie o megazoomach FujiFilm. Troche wieksze od kompaktów ale niektórzy je sobie chwalą. Chodzi o serię S (np od 1600 do 2800)

Framek
15-10-2010, 20:53
http://allegro.pl/nowy-canon-powershot-s90-is-4gb-sdhc-lad-aku-i1273701265.html

Różnica między s90 a s95 jest kosmetyczna(inne pokrętło i rozdzielczość filmów, nie ma różnicy jeśli chodzi o obrazowanie iso itp), a wg mnie to najlepsza opcja.

Gość (z allegro) ma niestety dużo negatywów, ale spokojnie znajdziesz gdzie indziej nowy za około 1100-1200 zł, bo sklepy je wyprzedają w związku z wejściem s95...

Jasand
15-10-2010, 21:36
Na razie sklepy z branży np Fotozakupy.pl chcą za niego aż 1599 zł. Sklepy branżowe , które szybko reagują na zmiany na rynku nie mają go w ofercie. Zresztą ten Canon mi nie leży.
Na placu boju zostały wg kolejności :
1. Samsung EX1 - 50% za
2. Sony HX5V - 30% za
3. Lumix TZ10 - 20% za
Decyzja zapadnie w poniedziałek rano bo na weekend nie warto zamawiac bo sklepy internetowe i tak zamknięte

Jasand
17-10-2010, 10:47
Decyzja zapadła - EX1 - zamówiony