PDA

Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Początki Makro

rici
14-10-2010, 06:57
Witam wczoraj dojechał do mnie industar 61l/3 . Niestety większość robaczków już się pochowała, na szczęście w pracy latała Mucha, której z braku czasu strzeliłem tylko 5 zdjęć.To mój pierwszy kontakt z makro tym bardziej z manualnym obiektywem.

Oto jedno i jedyne nie poruszone mocno zdjęcie robione z ręki z wbudowanym flashem(obiektyw zasłaniał obiekt) , nie kadrowana :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img43.imageshack.us/i/dsc8436kopia.jpg/)

Pytanie nr1 :
Czy te pixelowe odcięcia kolorów spowodowane są brakiem światła?

nr2:
Czy tym wiekowym rosyjskim słoikiem można pstryknąć zdjęcie z dalszej odległości np Portret czy tylko makro? pytam bo jak próbuje pstryknąć np obiekt wielkości telewizora z odległości 3m lub głowę z 1,5 metra to nie mam możliwości wyostrzenia.

rici
14-10-2010, 23:08
to może chociaż jakaś rada??

Atrax
15-10-2010, 02:35
Jeśli chodzi Ci o badziewie w ciemnościach, to pewnie suma szumów i kompresji.
Rada... jeśli już chcesz fotografować przy użyciu lampy, to zrób sobie dyfuzor. Coś takiego, co będzie przedłużeniem lampy (np. podłużna tuba kartonowa zakończona białą kartką lub np. kawałkiem fartucha).
To musi być coś, co wystaje poza obiektyw - nożyczki, klej, taśma - 15 minut i gotowe.
Choć ostatnio większość osób bawi się bez lamp. A i pamiętaj, że jeśli lampa, to raczej z obniżoną mocą błyskania.
Przy odrobinie szczęścia i wprawy, nikt nie zauważy, że błyskałeś.

Ten obiektyw to na m42, tak? Z opisu problemu wnioskuję, że dopadła Cię klątwa nikoniarzy, zwana fenomenem współpracy z m42 :D. Mało które manualne szkło potrafi ostrzyć z N na nieskończoność bez użycia dodatkowych soczewek. Co nie znaczy, że nie ma takich, które współpracują! :)

rici
15-10-2010, 07:18
Dziękuje za odpowiedź, tak jest to M42. W sumie kupiłem te szkiełko do nauki i sprawdzenia czy "pociąga" mnie makro i czy warto kupić np nikkor 60 2.8 micro lub 105.Ale myślałem też że się nada do portretu , pomyśle nad soczewką.

Pierwszy dyfuzor zrobiony na próbę tylko gdzie teraz szukać owadów :-?

w sumie można temat usunąć. Dodam coś jak naprawdę mi wyjdzie i o ile wyjdzie.

mjstudio
15-10-2010, 13:27
światło! to pierwsze rzuca sięna myśl po obejrzeniu tej fotki..pracuj nad światłem..