Zobacz pełną wersję : Jaka maksymalna karta SD lub SDHC do D80 ???
Witam...
Posiadam kartę SD 4GB w Nikonie D80 (czyli taką jaką maksymalnie on obsługuje według instrukcji).
Kumpel ma w D80 8 GB SDHC i też śmiga.
Zamierzam dokupić teraz drugą kartę i mam do Was pytanko:
Czxy ktoś z was użytkuje w Nikonie D80 kartę SD lub SDHC ponad 8GB, jeżeli tak to proszę napisać dokładnie jaka to karta :?:
Pozdro...
MC_NEO
Nie warto kupować takich dużych kart. No chyba że masz D3x który robi 50MB NEFy. Lepiej kupić dwie mniejsze. Jak padnie Ci karta w trakcie zdjęć tracisz tylko połowę materiału no i zawsze możesz focić dalej a jak masz jedną kartę to zostajesz bez karty.
W swoim byłym D80 używałem 8GB. Nie było najmniejszych problemów.
Z tym używaniem dużych kart i obawą przed jej padnięciem to takie to trochę panikowanie. Oczywiście karta może paść jak każda rzecz. Kupując ORYGINALNEGO sandiska czy lexara takie prawdopodobieństwo znacznie minimalizujesz. Można również powiedzieć, że już zapełniona kartę łatwo zgubić:)
Osobiście używam 1x8GB, 3x4GB i 1x2GB. I właśnie ta ostatnia najczęściej siedzi w puszcze. 8GB używam głownie podczas wypadów kiedy to nie ma miejsca na klamoty fotograficzne, a małe drobiazgi łatwo gdzieś zapodziać i dodatkowo robię w nefach..
Nie wiem gdzie chcesz kupić, ale aledrogo pełne jest podrób więc uważaj.
cervandes
14-10-2010, 10:43
nie znam przypadku padnięcia karty - ani u mnie ani w kręgu znajomych. Zapewne dlatego że nie jesteśmy osłami i nie kupujemy podrób. Tak jak napisał @pil74 - Sandisk bądź Lexar to rozwiązanie tematu padu karty, ze sklepów polecam baltrade ewentualnie ramnet ale ci drudzy w ostatnich miesiącach tragicznie olewają terminy realizacji zamówień.