Zobacz pełną wersję : D-80 zawiesił się
Witam koledzy mam prośbę może ktoś spotkał się z podobnym problemem aparat w zasadzie nie reaguje na żadne nastawy (iso, czas,przysłona itp) a na wyświetlaczu u góry po lewej stronie jest napisane tzn mruga ERR. Lustro słychać jak "klapie" ale aparat nie łapie ostrości nawet nie próbuje tzn nie działa autofocus. Po wykonaniu zdjęcia tzn po klapnięciu lustra zdjęcie nie zostaje zapisane nie ma go na karcie pamięci W menu jest nie aktywne podnoszenie lustra jak próbuję załączyć tą opcję to wyskakuje komunikat, że przy bieżących ustawieniach opcja jest niedostępna .Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na rozwiązanie problemu zanim oddam go do serwisu i popadnę w koszta. Z góry bardzo dziękuję. Rafał
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img834.imageshack.us/img834/9540/d80n.jpg)
Możliwe, że to migawka swoje zrobiła. Jeżeli chodzi o cena migawki to słyszałem do 600zł (nie potwierdzone oficjalnie)
Dzięki za odpowiedz no to mnie kolego załamałeś, jakby miał ktoś może bardziej optymistyczne skojarzenia to poproszę chyba że nie ma co się łudzić :(
Sadzę, iż już na to wpadłeś:
odpiąć obiektyw, sprawdzić z innym,
wyjąć baterię, odczekać z godzinę, dwie
ew. naładować do oporu,
zrestartować body - przycisk pod klapką "video..."
----------------
ps. co mówi Opanda w sprawie licznika zdjęć?
sadzac po wskazniku baterii to ona moze byc problemem
Aparat zrestartowałem tym przyciskiem pod VIDEO na innym obiektywie też sprawdzałem teraz ładuję baterię na full zobaczymy, normalnie dramat w rodzinie nasz ulubiony aparat uszkodzony :(
To napisz co i jak - "będziem" myśleć dalej.
Niestety bateria naładowana i dalej nic, zauważyłem jeszcze że nawet lampy błyskowej nie można otworzyć :(
Pomysły chyba się skończyły...
Trzeba kogo mądrzejszego w serwisie popytać.
Bardzo dziękuję za pomoc pozdrawiam.
Dam znać co powiedzieli w serwisie jak oddam aparat.
A tak przy okazji może ktoś polecić jakiś serwis/zakład naprawczy sprawdzony najlepiej oczywiście w Toruniu.
Były na forum 2 tematy odnośnie D80 i tego uszkodzenia, wystarczy poszukać. Podpowiem że najprawdopodobniej winny jest moduł sterowania przysłoną.
cervandes
14-10-2010, 10:48
@rafuss - że tak przy okazji zapytam: co to za szkło co masz je w podpisie Nikkor 17-80? Domyślam się że to błąd jest jak w przypadku D-80 który ma oznaczenie D80...
ha ha ale jajka z tym obiektywem palcowke strzelilem a nikon oczywiscie ze d80. Dzieki
ha ha ale jajka z tym obiektywem palcowke strzelilem a nikon oczywiscie ze d80. Dzieki
... literówkę.
...palcówka... to raczej coś innego. :oops:
Wgrałem jeszcze oprogramowanie do body (A i B) no i też nic nie dało. :(
Upgrade firmware' u na niesprawnym sprzęcie - suuuper pomysł. Prawdę mówiąc nie rozumiem czego szukasz w kwestii tego problemu na forum skoro to temat dla serwisu :)
Dziękuję w każdym razie za pomoc, dam znać co i jak po diagnozie w serwisie.
od 3 listopada jest u fachowców w Bydgoszczy przed Świętami miałem info, że już prawie naprawiany bo przez chwilę działa i niestety po pewnym czasie dalej się zawiesza. Technik mówi ,że jakiś pechowy ten mój model. Jeszcze dam szansę z tydzień i odbiorę go z powrotem jak nie uda się naprawić i pewnie wyślę do Stolicy. :(
Dziś 11 lutego 2011 roku oddali mi z naprawy mój aparat niestety nie naprawiony, podobno problem z częściami płyną płyną i dopłynąć nie mogą także w poniedziałek oddam D80 do Pana Bieńka z W-wy mam nadzieje, że będzie w stanie mi pomóc :(
24 Luty 2011 dostałem info od Pana Adama Bieńka z W-wy, że aparat naprawiony aż nie mogłem uwierzyć!!!
Prawie trzy miesiące leżał w Bydgoszczy w Firmie FOTOMAR i jak się okazało prawie co by mi go jeszcze bardziej popsuli niż naprawili, pozamieniane w środku przewody kolorami normalnie włos się na głowie jeży, także przestrzegam przed firmą http://fotomar.pl/ ja mam bardzo złe doświadczenie, brak profesjonalizmu na całej linii.
No i dzięki Bogu mamy Pana Bieńka, który "życie" ratuje za całe 400 zł :)
A co mu było konkretnie ?
nie będę zmyślał jak to się fachowo nazywa razem z aparatem przyjdzie opis usterki to dokładnie napiszę ale to było jakieś mechaniczne uszkodzenie coś z podnoszeniem lustra. Wiem że migawka była w porządku. A generalnie to na wyświetlaczu górnym pojawił się napis Err i aparat przestał działać.