Zobacz pełną wersję : Zrobienie 10ciu zdjęc przez fotografa
jarekciszewski
13-10-2010, 08:35
Witacjcie,
Chciałem się zapytać, ile fotograf może wziąć za zrobienie ok 10ciu zdjęć kościoła i kapliczek? Potrzebne zdjęcia są do kalendarza.
Większe znaczenie od ilości wykonanych zdjęć ma fakt, gdzie te zdjęcia będą wykorzystane (w jakim medium, w jakiej ilości etc...).
http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php
GrzesiekM
13-10-2010, 14:51
... czy płatnikiem jest Proboszcz? Bo jeśli tak , to zwyczajowe ..."Bóg zapłać" :)
... czy płatnikiem jest Proboszcz? Bo jeśli tak , to zwyczajowe ..."Bóg zapłać" :)
Oj ten "Bóg" jest bogaty, jeżeli wszyscy księża mówią "Bóg(!) Zapłać(!)". Zapewne oni są na Ty z Bogiem jednak mówią to dosyć miło, a nie jakoś "Ej Bóg, weź mu zapłać" lecz też nie jest to też zbyt pięknie, lepiej, "Boże, proszę, zapłać" :)
ot taki offtop :P
"Boże, proszę, zapłać" :)
Mój Boże coś w niebiosach
Spraw, by fotograf zapomniał o kokosach
Jakże zapłacić mam jemu
Wierzycielowi memu
Kiedy forsę całą
posiałem na brykę niemałą
Na moim ślubie ksiądz mówił - Bóg zapłać, to nie 50 czy 100 złotych, to jest ważne wydarzenie i jedyne w życiu, więc opłata nie powinna być mała, tylko taka, żeby ją poczuć na kieszeni.
Tak sobie myślę, co Ty powinieneś powiedzieć.... ;) bez urazy oczywiście.
Na moim ślubie ksiądz mówił - Bóg zapłać, to nie 50 czy 100 złotych, to jest ważne wydarzenie i jedyne w życiu, więc opłata nie powinna być mała, tylko taka, żeby ją poczuć na kieszeni.
Najlepiej powiedzieć, że wystarczą same felgi z księdza mercedesa s :)
Wg. mnie, najlepiej dopasować cenę do zarobków. Jeżeli robisz zdjęcia dla Nikona - bierzesz dużo, jak dla sony - mało :P O co mi chodzi? Jeżeli z mszy są w stanie wyciągnąć 1000 sztuk złota to z pewnością pozwolą sobie na droższe fotki. W końcu nie samym opłatkiem człowiek żyje, a i puszka jest nie tania. :)
mateo912
13-10-2010, 17:25
Ja spotkałem kiedyś takie księdza co mówił: "Bóg zapłać, ale nie mniej niż...";)
Kundzior
13-10-2010, 18:23
Tak miałem jak zamawiałem msze po św. pamięci mojej babci "co łaska, 25 zł", odpowiedziałem, to co łaska daje 5taka, już te pseudowierne strwożenie obrało inny front, odpowiedział 25zł/msza. 50zł poszło.
strwożenie
Karolu, litości!
;)
Rafał_Sz
13-10-2010, 18:36
Kiedyś się jedna taka eminencja na mnie nacięła. Robiłem mu jakiś projekt wart może ze 100 zł. Przy odbiorze i pytaniu ile ma zapłacić usłyszał ode mnie: co łaska, lecz nie mniej niż 500. Wiecie dach by się przydało wyremontować...
Mało mnie wzrokiem nie zabił, ale 5 stów na biurko rzucił i więcej się nie pojawił.
marszull
13-10-2010, 18:42
rsz hehehehe dobre ;)
Blasius.G
13-10-2010, 18:44
Karolu, litości!
;)
Taka puenta?;)
W kazdym badz razie nie dowiedzielismy sie dla kogo ten kalendarz ale watek zyje swoim zyciem (tu koscielno-finansowym).
W mojej parafii nowy proboszcz wymienil kiedys fiata 125p na Lade 110. Felgi ma zwykle.
"Bog zaplac" w zadnym wypadku nie oznacza zwracania sie do Boga per "ty", ani nie jest nakazem by On placil. To po rozwinieciu oznacza zyczenie komus by mu Bog wynagrodzil jego dobry uczynek.
jarekciszewski
13-10-2010, 18:48
hmm, będzie to na 1000szt kalendarzy i będzie to ok 10ciu zdjęc jak mówiłem ;p ze 300zł można wziąć?
a ile za projekt takiego kalendarza, gdybym chciał w corelu zrobic? Oczywiście tylko dwie strony kalendarza (pół na pół) :)
"Proboszcz" chciał zlecić specjalnej firmie zrobienie projektu, a ja jestem w stanie go zrobic.. Pracowało się w drukarni na stanowisku grafik :D
DonArturo
13-10-2010, 18:52
generalizowanie odnośnie jakiejkolwiek grupy jest przejawem ciasnoty myślowej! różni są ludzie i różne postawy.
A wątek odszedł od tematu
Marian K
13-10-2010, 19:12
Jak nie umiesz wycenić swojej pracy,to rób dla satysfakcji.
A poważnie to można wziąć - 1854.00zł