PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc ze stylizacją na gwarę góralską

dziadu
13-10-2010, 00:46
Drodzy koledzy,

przygotowuję plakietkę na pewną imprezę harcerską która odbędzie się w Zakopanem. Chciałbym, aby była to niestandardowa plakietka i wymyśliłem, że będzie zapisana gwarą góralską, której oczywiście nie znam. Być może pytanie banalne i byłbym w stanie zaimprowizować, ale skoro już robimy to czemu nie zrobić tego oryginalnie po góralsku.

Dlatego miałbym prośbę do jakiegoś górala z Podhala o wystylizowanie napisu. Da się coś zrobić? Najlepsza propozycja zostanie nagrodzona - zwycięzca dostanie pamiątkową plakietkę :)

Jak na plakietkę przystało, tekst ma być krótki i zwięzły, ale coś napisać trzeba. Impreza nazywa się Diablak (od Babiej Góry - górale wiedzą), rok imprezy to 2010, a miejsce imprezy Zakopane. Impreza będzie utrzymana w klimatach młodopolskich: Tetmajer i te sprawy. Gdyby to była normalna plakietka, to napis brzmiałby:

XVII Zlot Harcerzy Wędrowników i Harcerzy Akademików "Diablak", Zakopane 10- 14 listopada 2010
co jest oczywiście przesadą jak na plakietkę/naszywkę umieszczaną na rękawie, więc ja bym skrócił do:

XVII Diablak, Zakopane 2010

A że plakietka ma być niezwykłą, to chciałbym aby to ładnie zapisać w gwarze góralskiej, coś zbliżonego do tej drugiej (krótszej wersji). Pomożecie?

kisio
13-10-2010, 09:39
Dwie nazwy własne, liczebnik i data - co tu chcesz po górolsku napisać? Chyba tylko 'Heeej' na końcu ;)

malibu
13-10-2010, 19:16
:D:D:D kisio oplułem monitor :)

jurekb
13-10-2010, 19:36
Impreza nazywa się Diablak (od Babiej Góry - górale wiedzą), rok imprezy to 2010, a miejsce imprezy Zakopane.

XVII Diablak, Zakopane 2010
Diablak ma się tak do Zakopanego, jak do koziej ci.ki gwóźdź.

Jeśli imprzeza ma być dla małolatów to może lepiej będzie "XVII Diablak - 2010 w Zakopcu. Hej!"

Dwie nazwy własne, liczebnik i data - co tu chcesz po górolsku napisać? Chyba tylko 'Heeej' na końcu ;)
Dobre :) , ale wydaje mi się że powinno być "Hej!"

dziadu
13-10-2010, 23:38
A widzisz Kisio, bo dwie nazwy własne i liczebnik to wersja "standard", a wersja de lux umożliwia rozbudowę tego do bogatszej postaci. A Diablak to nazwa kręgu, i bardziej się ma do Babiej Góry oczywiście, ale Diablak jako nasza impreza raz się dzieje w Zakopanem, innym razem w Chęcinach albo Krakowie.