PDA

Zobacz pełną wersję : dylemat Quantuum o co chodzi ?

nie wiem wiec pytam
13-10-2010, 00:24
witam.
kombinuje by zrobic sobie male studio w domu (takie malenkie) , czy orientujecie sie czy produkty firmy Quantuum to cos wartego uwagi no i moze ktos podpowie mi czym w koncu rozni sie QL-1000 - lampa światła ciągłego a np taka Lampa studyjna Quantuum PT-200 .... chodzi mi o tani sprzet, czy lampa "studyjna" moze swiecic na okraglo, nieprzerwanie czy tylko blyski, bo rozumiem ze jak swiatlo ciagle to poprostu sobie swieci .... jestem zielony jak o to chodzi :P

Bartek - NinoVeron
13-10-2010, 00:58
witam.
kombinuje by zrobic sobie male studio w domu (takie malenkie) , czy orientujecie sie czy produkty firmy Quantuum to cos wartego uwagi no i moze ktos podpowie mi czym w koncu rozni sie QL-1000 - lampa światła ciągłego a np taka Lampa studyjna Quantuum PT-200 .... chodzi mi o tani sprzet, czy lampa "studyjna" moze swiecic na okraglo, nieprzerwanie czy tylko blyski, bo rozumiem ze jak swiatlo ciagle to poprostu sobie swieci .... jestem zielony jak o to chodzi :P

Quantuum i Powerlux to dwie najpopularniejsze w Polsce marki jeśli chodzi o lampy studyjne a to z powodu ich ceny ... a dokładniej stosunku jakości/możliwości do ceny.

czym różną się te lampy? dokładnie tym co napisałeś ... jedna świeci cały czas a druga tylko błyska w momencie robienia zdjęcia.
Do światła błyskowego możesz dokupić wiele różnych modyfikatorów światła (softboxy, okty, strumienice, beaty dishe, wrota itp...) - dzięki czemu masz dużo większe możliwości

PT-200 to najtańsza i najsłabsza lampa Quantuuma i może się przydać jako dodatkowa lampa czyli uzupełnienie innych lamp (np. jako kontra czy do oświetlania tła) ale ja osobiście nie wyobrażam sobie jej jako główne a tym bardziej jedyne źródło światła