Zobacz pełną wersję : Sb 600
KudlatyD90
12-10-2010, 13:27
Witam wszystkich użytkowników.
Wiem, że ten temat był wielokrotnie poruszany,ale chciałbym się Was poradzić czy warto kupić lampkę Nikona SB600. Mam możliwość kupienia jej w cenie ok. 550zł (używana w dobrym stanie- po gwarancji) i zastanawiam się czy będzie to dobry zakup. Wyczytałem też, że dobrą lampą jest Metz 48. Nie wiem co kupić, więc proszę Was o pomoc. Robię zdjęcia Nikonem D90. Lampę będę używał głównie do fotografowania imprez w klubach, czasem jakiś portret. Raczej nie interesuje mnie fotografia studyjna. Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
Pozdrawiam.
cervandes
12-10-2010, 16:35
błyskać lampą w klubie... średni pomysł. Wiem, że artyści i widzowie średnio to lubią.
a sama lampa jest świetna, za te pieniądze ja bym kupił.
a jeśli chodzi o pstrykanie imprez to ja bym wolał jasne szkło niż błyskotkę.
KudlatyD90
12-10-2010, 16:38
Rozumiem, czyli lampę pan poleca ? Chodzi o imprezy w klubach, robienie fotorelacji z nich, do tego lampa jest potrzebna, bo z doświadczenia moich kolegów wiem, że w klubie bez lampy ciężko zrobić dobre zdjęcie.
Jak lampa w opisywanym stanie, to cena przyjazna.
SB 600 to bardzo dobra błyskotka. Zawsze będzie można dokupić następne i świecić wielolampowo ;)
LordRamzes
12-10-2010, 17:36
jak pewne źródło i mało błyskana to brać choć teraz nową na skąpcu można kupić za ok 840 z gwarancją
Bierz, świetna lampa, już 2 lat razem, sprawdza się i w strobingu i na sankach
za tą cenę brać. ja niedawno swoją sprzedałem za 700 pln
rozumiem, że nie masz więcej kasy? bo po przesiadce na 900-tkę, dopiero zaczynam na nowo odkrywać możliwości błyskania.
no, ale to już dwie różne klasy i niestety ceny też :)
Lampe również zdecydowanie polecam, kupiłem tydzień temu też używkę ale igła. SB900 nigdy nie miałem okazji przetestować ale wydaje mi się, że do twoich zastosować 600 w zupełności wystarczy.
piotr_u.
12-10-2010, 22:56
Czy SB 600 jako dodatkowa lampa do przenośnego studia, albo, po prostu, jako dodatkowa lampa w plener np., na statyw z parasolką, to dobry pomysł, czy lepiej kupić coś lepszego?
lampa godna polecenia, naprawdę. obecnie mam i nie narzekam, a za taką cenę naprawdę warto. sam kupiłem z alll.... używaną, raz miała twarde lądowanie na kafelki, po czym musiałem jej kupić nowy palnik, a mimo to do dzisiaj dzień mi służy
Martin Steiner
24-10-2010, 09:24
... bo z doświadczenia moich kolegów wiem, że w klubie bez lampy ciężko zrobić dobre zdjęcie.
Widziałem już sporo klimatycznych fotek z koncertów i klubów bez użycia lampek.
Polecam ustawienie M, wysokie ISO, długie czasy i niskie wartości przesłony. Gwarantuję fajne fotki przy światłach zastanych.
Marcin