PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d90 problem z lampą zewnętrzną!

andion
12-10-2010, 10:57
Witam

Mam mały kłopot dotyczący zewnętrznej lampy. Używałam lampy sunpack p2...x z nikonem d300s i wszystko było w najlepszym porządku, ale sprzedałam lampę koleżance która ma nikona d90 i ona ma problem... A mianowicie jak robi zdjęcia z lampą na auto, aparat strzela zdjęcia szybciutko, tak jak mój d300s, niestety jak włączy tryb manualny bądź A lub S po wciśnięciu spustu aparat robi zdjęcie średnio po 3-4 sec. O co chodzi i czemu tak się dzieje?

Zauważyłyśmy, że gdy wyłączy AF to znów aparat robi zdjęcia szybciutko, no ale przecież tak nie powinno być. Czy może to wina jakiś ustawień, czy można to jakoś naprawić/zredukować?

Spascmar
12-10-2010, 11:03
Ja mialem podobna sytuacje, nawet identyczna tylko:
Aparat D5000 i bez zew. lampy.
Objawy identyczne.
Zrobilem reset do ust. fabrycznych i jest ok. Nie wiem czym to bylo spowodowane tym bardziej ze sprawdzilem wczesniej wszystkie ustawienia i byly ok.

cervandes
12-10-2010, 11:43
a to ciekawa historia bo ja od kilku dni zauważyłem, że mój D90 z 35-tką bez lampy miał ze 4 takie przestoje, tzn aparat potwierdził ostrość piknięciem, wciskam spust do końca a tam nic... trzymałem przez chwilę a zdjęcie zostało wykonane po około 2 sekundach. Zdarzyło się to 4 razy, w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych, ostrość złapał trzask-prask ale zdjęcie zrobiło się po dłuższej chwili. Ciekawe o co chodzi bo wygląda mi to na jakiś bubel w sofcie.

Tommii
12-10-2010, 11:44
D90 w trybie AUTO (zielony kwadracik) nie ma synchronizacji lampy z długimi czasami co powoduje, że aparat ustawia czas 1/60 s co z kolei daje możliwość fotografowania w szybkich seriach (jeśli lampa wyrobi się z ładowaniem). W trybach M,A,S jest możliwość synchronizacji lampy z długimi czasami. Ten tryb pracy lampy jest sygnalizowany na górnym wyświetlaczu "SLOW". W efekcie aparat ustawia czas w oparciu o światło zastane (tak jakby nie było lampy). Wiadomo, że w ciemnym pomieszczeniu może to być nawet i kilka sekund. Stąd zdjęcia seryjne nie mogą być robione z pełną prędkością. Sprawdź, czy w trybach M, A, S nie ma włączonej synchronizacji z długimi czasami. Sprawdź też jaki czas jest ustawiony w ustawieniach indywidualnych "e1" określa najdłuższy czas migawki przy fotografowaniu z lampą. Dostępny w trybach P,A.

Walnąlem wykład ale chyba do końca nie zrozumiałem pytania:smile:. Wydawało mi się że chodzi wolne fotografowanie w seriach.

andion
12-10-2010, 21:33
hm... reset ostawień w tym wypadku nie pomaga....

supek
14-10-2010, 04:25
Czy może to wina jakiś ustawień, czy można to jakoś naprawić/zredukować?

Sprawdz czy nie jest przypadkiem ustawiona "redukcja czerwonych oczu" - taka ikonka oka w polu ustawien lampy na górnym wyswietlaczu, miałem taki sam problem przy takim własnie ustawieniu.

Szadzik
14-10-2010, 10:47
Sprawdz czy nie jest przypadkiem ustawiona "redukcja czerwonych oczu" - taka ikonka oka w polu ustawien lampy na górnym wyswietlaczu, miałem taki sam problem przy takim własnie ustawieniu.

Na 100% to to.