Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zapisywanie ustawień w Lightroom

squerx
12-10-2010, 09:53
Witajcie

Mam taki mały problem. Nie orientujecie się czy jest opcja w LR aby wyeksportować ustawienia zdjęć które już obrobiliśmy ? Chodzi mi o sytuację: Obrabiam zdjęcia ale awaryjnie muszę postawić od nowa system i nie chciał bym aby ustawienia które już wprowadziłem mi zniknęły.

Macie na to jakiś sposób ?

Pozdrawiam

Grzybu
12-10-2010, 10:05
Wszystko zapisane jest w katalogach LR'a, więc od czasu do czasu można go sobie kopiować na bezpieczny dysk. Oprócz tego można sobie zapisywać zmiany w plikach .xmp który tworzy się dla każdego obrabianego pliku, jak w ACR. Nie wiem tylko (nigdy tego nie sprawdzałem) czy w takim pliku zachowana zostaje informacja o korekcjach lokalnych, ale nie powinno być chyba z tym problemu.

squerx
12-10-2010, 10:19
dzięki ! temat plików xmp rozjaśnił sprawę i wujek google miał więcej do powiedzenia :)

Należy skopiować zawartość folderu .../Moje dokumenty/Moje obrazy/Lightroom/ - tutaj są przechowywane ustawienia :) Oczywiście jeśli zrobiliśmy Backup biblioteki.

Warto też zaznaczyć aby LR tworzył pliki xmp do każdego zdjęcia bo standardowo jest to wyłączone.
Aby włączyć : W LR klikami : Edit/Catalog Settings/Metadata/Automaticly write changes into XMP

Pozdrawiam :)

look
12-10-2010, 10:43
Warto też zaznaczyć aby LR tworzył pliki xmp do każdego zdjęcia bo standardowo jest to wyłączone.
Aby włączyć : W LR klikami : Edit/Catalog Settings/Metadata/Automaticly write changes into XMP

to jest właśnie odpowiedź na Twoje pytanie. W takim przypadku LR tworzy do każdego rawa xmp o takiej samej nazwie jak raw. Jeśli padnie system i nie masz skopiowanej biblioteki, to po imporcie zdjęć do LR'a, jeśli są w tym samym katalogu pliki xmp to od razu będziesz miał fotki z ustawieniami zapisanymi w xmp

squerx
12-10-2010, 10:51
dokładnie. Bodajże w Capture One ustawienia są domyślnie zapisywane w katalogu z zdjęciami. Trzeba będzie się przyzwyczaić do zaznaczenia opcji "Automaticly write changes into XMP" na starcie :)

look
12-10-2010, 10:54
z tego co pamiętam tą opcję zaznaczasz tylko raz. Potem już do wszystkich obrabianych rawów robi xmp.

squerx
12-10-2010, 10:57
tak tak zgadza się. na starcie w sensie po instalacji LR.

Dzięki za pomoc !

look
12-10-2010, 10:59
nie ma sprawy :)

z ciekawostek ACR widzi ustawienia w xmp z LR'a. Nie wiem czy odwrotnie też to działa, ale przypuszczam, że tak.

Slon
14-10-2010, 12:40

z ciekawostek ACR widzi ustawienia w xmp z LR'a. Nie wiem czy odwrotnie też to działa, ale przypuszczam, że tak.

dziala ;)

naprawde super sprawa, bo zapisuje tez maski, gradienty, winiety itp.

mateo912
16-10-2010, 19:02

Jeśli tylko w PS i LR są te same wersje ACR to nie będzie żadnych problemów ;)
Jak w którymś jest wyższa niż w 2 to po prostu starsza wersja nie uwzględni "nowszych" ustawień (tych których nie ma ;))