Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Żywotność migawki D200

KaeF
11-10-2010, 23:44
Hej,

Przymierzam się powoli do nowej puszki. Dwa miesiące zastanawiania, czytania, oglądania testów i cen skłania mnie powoli do zakupu D200. Miałem D60, ale umarło śmiercią naturalną, ale dzięki niej dowiedziałem się co chcę mieć w aparacie, a co mi niepotrzebne. Póki co moje wymagania spełnia D200 (tak na 90%).

Przy czym zastanawiam się ciągle nad jedną rzeczą. Puszka dosyć starawa jak na XXI wiek, bo wypuszczona w 2005r. Korpus na ogół z wyższej półki i często sięgali po niego pro-użytkownicy, a co za tym idzie większość sprzedawanych modeli jest dosyć mocno, hmm... zajeżdżonych.

Pytanie moje brzmi: czy D200 bez problemu przechodzi zadeklarowaną jakąś tam żywotność migawki, czy też może gdy osiągnie jakiś pułap to lepiej nie brać? Większość modeli jakie widziałem na sprzedaż ma wypstrykane od 60k do 180k klapnięć. Czy jest jakiś większy odsetek korpusów, które padają, czy też może jest więcej przypadków, że puszka jest wiecznie działająca jak Zenit? Chodzi mi o to, czy brać puszkę zajechaną przez ślubniaka i się nie martwić, czy lepiej szukać jakiejś od pro-amatora.

Rycerz
11-10-2010, 23:51
było!
zapraszam tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=136508)