Zobacz pełną wersję : Lustrzanka dla Świeżaka :D
Witam jestem nowym użytkownikiem forum wiec z wejścia się przywitam : Witajcie !!! :D
Jeszcze nigdy nie miałem lustrzanki i aktualnie przymierzam się do kupna jakiegoś Nikona w tym tygodniu , no może nie jakiegoś ale już sobie upatrzyłem NIKON D5000 z obiektywem Nikkor 18-105 mm DX VR i z tym wiąże się moje pytanie czy to jest dobry aparat z tym obiektywem ? Jak mówię jestem świeży w tym temacie, staram się jak najwięcej pochłonąć informacji z sieci ale jednak nie wszystko mnie zadowala. Od dzieciństwa nie lubiłem być fotografowany lecz lubiłem fotografować wszystko do tej pory nie było mnie stać na lustrzankę ale odkładałem grosz do grosza i się uzbierało dlatego nie chciałbym kupić pierwszej lepszej lustrzanki z EURO AGD a po dłuższym okresie użytkowania stwierdzić ze to był zły zakup dlatego proszę was o poradę. Jak pisze będzie to moja pierwsza lustrzanka i nie chcę kupować używanych tylko nowe mam na wydanie kolo 2700 zł MAX i i ten w/w zestaw znalazłem za 2600 zł czy to dobry wybór dla mnie ?
Ps. nie wiem czy to dobry dział na takie pytanie, wiec z góry przepraszam
Mariusz888
11-10-2010, 23:11
Szukanie boli? ;)
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=88
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=13
EDIT
i nie chcę kupować używanych tylko nowe
Tak mówią wszyscy nowi w tej dziedzinie - ale nie bój się - z wiekiem to minie ;)
Taki zestaw Ci posłuży dłuższy czas. Jedyne czego możesz żałować w przyszłości to tego, że nie jesteś w stanie wykorzystać jego możliwości :) Co do korpusu - każda lustrzanka ma tryby PSAM, korektę ekspozycji i zmianę ISO. Zatem to czy inne body dopóki nie rozważasz matrycy pełnoklatkowej nie ma większego znaczenia. Obiektyw N18-105 to dobry wybór bo daje szeroki zakres ogniskowych. Prędzej czy później przekonasz się, że istotniejszy jest obiektyw niż body. To nic, że N18-105 ma plastikowy bagnet. Jak będziesz miał jeden obiektyw to nie ma powodu do obaw. Dodatkowo odpada Ci czyszczenie matrycy na jakiś czas.
Pamiętaj, że body i obiektyw to nie wszystko. Zaraz zapragniesz lampy, torby, akumulatorków, zapasowego akumulatora.
Powiem Ci, że szkoda czasu na zastanawianie się, które body czy który obiektyw, jaką lampę. Nie istotne, jakie są szumy i jaki bokeh. Ważniejsze jest nauczyć się patrzyć na to co nas otacza. Jak dobrze skomponujesz kadr, dobrze dobierzesz ekspozycję, jesteś o właściwej porze we właściwym miejscu to to jaki masz sprzęt przy sobie nie jest takie istotne. Są wyjątki typu fotografia sportu czy zwierzątek, które wymuszają pewien rodzaj sprzętu ale rozumiem, że na razie to nie Twój problem.
Aha, równolegle ucz się obróbki zdjęć w jakimś programie graficznym :)
Azazel85
12-10-2010, 02:50
NIKON D5000 z obiektywem Nikkor 18-105 mm DX VR [...] czy to jest dobry aparat z tym obiektywem?
Żeby nie przedłużać - ma wady, ale tak, to jest dobry aparat z tym obiektywem.
Z działów do których linki podał Mariusz, dowiesz się dlaczego.
po dłuższym okresie użytkowania stwierdzić ze to był zły zakup
Po dłuższym okresie użytkowania - jeśli fotografia Cię wciągnie, ZAWSZE stwierdzisz że czegoś Ci brakuje, będziesz chciał coś dokupować, zmieniać. Ale nie znaczy to, że wybór pierwszego aparatu, był złym wyborem.
czy to dobry wybór dla mnie?
Nie wiem.
Nic nie napisałeś co jest dla Ciebie ważne, czego oczekujesz, co chciałbyś osiągnąć, jakie efekty uzyskiwać, w jaki sposób używać aparatu itd. Jak to wszystko sobie określisz i wypiszesz na kartce - to w działach do których linki padły, poznasz cechy i dokładniejszą charakterystykę aparatu, opinie innych jego użytkowników - wtedy patrząc na to wszystko z perspektywy własnych potrzeb, będziesz mógł ocenić czy to dobry wybór dla Ciebie :)
P.S.
Ps. nie wiem czy to dobry dział na takie pytanie
Tak - to zły dział.
Dla świeżaka to nic tylko pod terke na bajerke ;p
Ale odpuszczając nawiązanie intertekstualne to poczekałbym na Twoim miejscu na D7000. Zobaczyłbym w jakiej cenie będzie. I tak wszystko spadnie na pewno po świętach kiedy to handlarze podnoszą ceny wszystkiego.
Dla świeżaka to nic tylko pod terke na bajerke ;p
Ale odpuszczając nawiązanie intertekstualne to poczekałbym na Twoim miejscu na D7000. Zobaczyłbym w jakiej cenie będzie. I tak wszystko spadnie na pewno po świętach kiedy to handlarze podnoszą ceny wszystkiego.
Za 2700 zł o których kolega mówił, że ma na zestaw ma czekać na d7000 po świętach?
Których? tych w 2012r :)?
Azazel85
12-10-2010, 22:04
poczekałbym na Twoim miejscu na D7000. Zobaczyłbym w jakiej cenie będzie. I tak wszystko spadnie na pewno po świętach
D7000 wchodząc na rynek za body będzie koło 4000 zł - teraz w "przedsprzedaży" stoi w okolicach 4500zł.
Do ilu stanieje po świętach? O ile stanieje D90? Bardzo wątpię żeby D90+18-105 zeszło poniżej 2700zł (budżet autora).
Czekać można zawsze - może będzie lepiej, może nie :)
po świętach kiedy to handlarze podnoszą ceny wszystkiego.
To nie do końca tak. Przed świętami cen tak po prostu się nie podnosi tylko dlatego bo są święta.
Wrażenie niskich cen po świętach wynika z tego że obniża się wtedy często ceny tego co się nie sprzedało przed świętami, a co zalega/będzie wymieniane na nowe. Z drugiej strony przed świętami w jakiejś fajnej promocji też na perełki można trafić.
cervandes
12-10-2010, 22:07
Za 2700 zł o których kolega mówił, że ma na zestaw ma czekać na d700 po świętach?
Których? tych w 2012r :)?
rotfl.
@sp3ed - bierz i strzelaj. Obiektyw z idealnymi proporcjami ceny do możliwości a D5000 to dobra maszynka w której kuleje jedynie ergonomia. Jedyne co bym rozważył to ewentualnie dopłatę do D90 bo to mimo takiej samej mechaniki aparat, który pozwala na o wiele więcej i wygodniej. Więcej przycisków na korpusie to mniej grzebania w menu i szybsza zmiana parametrów.
Co do sprzętu nowy czy używany - każdy woli co innego, ja również jestem zwolennikiem tylko nowych sprzętów elektronicznych. Gdybyś się jednak decydował na lepszy sprzęt ale używany to za około 2 tygodnie sprzedaję d90 + 18-105, karta sandisk ultra 8Gb, filtry polar + uv za około 3k. Stan sprzętu jak nowy, migawka 4000 kłapnięć i oczywiście na gwarancji. Sprzedaję tylko dlatego, że miałem spory zastrzyk finansowy i mogę się przesiąść na dużo wyższą półkę.
Azazel85
12-10-2010, 22:12
Jedyne co bym rozważył to ewentualnie dopłatę do D90
Robimy ankietę albo założymy się, że za chwilę padnie pytanie "Co lepiej, D5000 czy D90"? :lol:
Robimy ankietę albo założymy się, że za chwilę padnie pytanie "Co lepiej, D5000 czy D90"? :lol:
hehe nie nie będzie dzisiaj pojechałem i kupiłem D5000 z obiektywem 18-105 za 2599 w fotojokerze i jeszcze wziąłem fakturkę dla szefa i mi zwrócił 460 zł VAT wiec jednym słowem kupiłem D5k z Nikkor 18-105 za 2139 zł nóweczke wiec wydaje mi się że to dobra cena
Ps. kupiłem gdzieś po 17 i już kolo 6 godzin ślęczę nad instrukcją obsługi----> CIĘŻKI TEMAT :D
ale od czegoś trzeba zacząć :D
Ps.2
Myślałem też o zakupie jakiejś książki z podstawami fotografowania oraz możliwościami wykorzystania aparatu co o tym sądzicie ?
Aha, równolegle ucz się obróbki zdjęć w jakimś programie graficznym :)
Jestem grafikiem w Agencji Reklamowej :D
Azazel85
13-10-2010, 01:40
I super, gratulacje! To masz budżet na akcesoria, mniej lub bardziej od razu niezbędne - karta pamięci, futerał, może statyw, może lampa, może jakaś pięćdziesiątka... :)
Zmartwię Cię, że jak Cię zabawa w foto wciągnie, to zakup aparatu okazuje się dopiero pierwszym wydatkiem... :)
Ale na razie ciesz się i korzystaj z zakupionego sprzętu, bo to zestawik na wiele pozwalający.
Instrukcję czytaj czytaj - wiele mądrych rzeczy wbrew pozorom tam znajdziesz. A jak po przeczytaniu i zapoznaniu się z czymś będziesz miał problem - uderzaj na forum ;)
Książka też raczej nie zaszkodzi - Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=21778) masz dłuuugi wątek o książkach.
barabasztw
13-10-2010, 02:04
Witam. Jestem także nowym w tym temacie dorwałem ofertę NIKON D5000 + obiektyw AF-S DX VR 18-55 mm + obiektyw AF-S DX VR 55-200 mm i problem polega na tym ze na jednym forum wyczytałem ze te obiektywy i korpus nie posiadają silniczka i ze AF jest wolny. Na innym forum ze obiektywy maja owy silniczek i w końcu zgłupiałem. Proszę o pomoc i wyjaśnienie lub inne propozycje wyboru lustrzanki. (zależy mi na uchylnej matrycy)Mam 2700 zł. a to link do owej oferty http://www.pixmania.pl/pl/pl/2739791/art//.html?srcid=998&Partenaire=skapiec&CodePromo=oui. moze być na meila
[email protected]
Azazel85
13-10-2010, 03:49
Od razu trzeba było u źródła zapytać - w sensie, na tym forum.
Korpus D5000 istotnie nie ma własnego napędu silniczka ostrości.
W przypadku obiektów firmowych Nikona (Nikkor'y), jeżeli w oznaczeniu masz "AF-S", oznacza to że obiektyw wyposażony jest we własny napęd SWM. Jeżeli natomiast w oznaczeniu obiektywu jest tylko AF, oznacza to że tego napędu w obiektywie nie ma, i do korzystania z dobrodziejstw AF korpus musi być wyposażony w śrubokręt (modele od D90 w górę).
Inna sprawa - wystarczyło wejść na stronę Nikon'a - tam również jest to opisane :)
Co do odchylanej matrycy - to czegoś takiego generalnie nie ma, domyślam się chodziło Ci o ekran LCD. A w takim razie, jeśli o Nikona chodzi, to do wyboru masz praktycznie tylko wspomnianego D5000.
Puszka jest ok, ogrom informacji o niej w tym dziale znajdziesz - wystarczy trochę poszukać. Kwestia obiektywów - dwa wymienione przez Ciebie pokrywają Ci większy zakres ogniskowych, ale za to są cięższe, mniej poręczne, potrzebna jest większa torba, szkła trzeba będzie przepinać. Z drugiej strony w tej cenie dostaniesz D5000 w komplecie z 18-105 - obiektywem wygodniejszym bo jednym, lepszym optycznie i wg mnie trochę szybszym (od 18-55, 55-200 nie miałem), ale za to pokrywającym mniejszy zakres.
Your choice :)
no ja za zaoszczędzone pieniążki kupiłem kartę pamięci, i jeszcze się przymierzam do statywu lub dołożyć parę groszy i jakąś lampę ale to jeszcze do przemyślenia a co do obiektywu 50-ątki to czym on się będzie różnił od przykładowo 18-105 tylko nie chodzi mi o parametry tylko tak powiedzieć jak chłop chłopu po polsku co on daje :D bo jeszcze nie bardzo czaje te wszystkie oznakowania i ogólnie dopiero zaczynam.
Azazel85
13-10-2010, 18:58
Spokojnie - ja tak tylko napisałem co można. Kartę masz, jak interesuje Cię wieczorne/nocne focenie, to za jakąś Sherpę (statyw) czy czymś w tym stylu jak najbardziej możesz się rozejrzeć.
Z lampą czy 50tką bym się na razie wstrzymał. Poznaj swój sprzęt, rób fotki tym czym masz, tak byś sam zobaczył kiedy czego Ci brakuje. Zapisz się do grupy regionalnej, wychodź z nimi na plenerki - tam na pewno będziesz miał możliwość pożyczenia na parę chwil i pobawienia się lampą czy wpomnianą 50tką - sam wtedy zobaczysz czym się różni i co daje :)
Skończyłem czytać instrukcje i zrozumiałem i przetestowałem może 1/4 masakra ja nie wiem jak wy to wszytko czaicie ? szokkkk i respect :D
Ps. Jaką torbę moglibyście mi polecić ? ponieważ przymierzam się do kupna i nie wiem jaka będzie najlepsza a nie chce samego jakby etui tylko jakąś torbę nie za duża ale tak żebym mógł też do niej coś schować innego.
Hama robi fajne torby, a ja polecałbym Ci plecak przyszłosciowo ;) Z czasem dochodzi sprzętu i pojawia sie problem, że do torby wejdzie body ALE z odpietym szkłem, co sprawai duuży problem nieraz. Lowepro SlingShot 200 AW polecam, przekręcasz z pleców na brzuch, odpinasz kieszeń i masz dostęp do sprzętu.
A najlepiej to chyba wejsc do sklepu z duzym wyborem i poprzymierzac sie do toreb (lub torby do siebie) wg potrzeb i ilosci sprzetu. Ja np nosze sprzet w torbie Canona (taki wilk w owczej skorze) - wymacalem kilkanascie i ta okazala sie najciekawsza i najbardziej zabiezpieczona z dostepnych.
cervandes
14-10-2010, 10:49
ja do jednego aparatu, lampy i 2 szkieł mam Tamraca System 3, bardzo jestem z niej zadowolony.
wojtas0009
14-10-2010, 11:34
Sp3ed, fajną torbą jest Kata DB-455 http://img.bazarek.pl/48837/6325/836175/4307530324baa8891bf345.jpg
bez problemu zmieścisz do niej D5000+18-105, może jakieś 35mm 1.8 + lampę, dodatkowo ma przedział na lapka( zeszyt bądź cokolwiek tego typu ;) )
Dużym plusem jest to, że nie rzuca się ona w oczy... :)
Najpierw popstrykaj tym co masz, a potem będziesz wiedział których akcesoriów najbardziej potrzebujesz- np. dobry statyw bądź lampa, a może inny obiektyw ;)
gratuluję zakupu
Sp3ed, fajną torbą jest Kata DB-455 http://img.bazarek.pl/48837/6325/836175/4307530324baa8891bf345.jpg
właśnie czegoś takiego potrzebuje wygląda jak zwykła torba jest przystosowana do noszenia aparatu i do tego kieszeń na laptopa od którego jestem uzależniony no i przede wszystkim faktycznie nie rzuca się w oczy. A teraz pytanie gdzie ją mogę dostać ? chodzi mi czy w jakichś marketach typu media czy euro agd jest bo chciałbym się jej przyjrzeć z bliska ?
Ps. Dziękuje ale nadal ma problemy i zaczynam czytać drugi raz instrukcje powoli i wszytko staram się robić na bieżąco w aparacie.
wojtas0009
14-10-2010, 20:58
O ile dobrze pamiętam, to zarówno w media jak i w euro nie mają produktów Katy, najlepiej znajdź coś blisko siebie, przez np. ceneo ;) http://www.ceneo.pl/2065592
nie widzę nic w pobliżu Lublina, ale poprzez sprzedaż wysyłkową... ;) możesz spróbować- jest parę testów na internecie, torba podobno warta tych pieniędzy. Sam bym ją kupił, ale potrzebuję czegoś większego ;)
http://www.cambags.com/bag-type/shoulder-bags-menu/kata-shoulder-bags/item/436-kata-db-455.html
Powodzenia w wyborze ;)
Skończyłem czytać instrukcje i zrozumiałem i przetestowałem może 1/4 masakra ja nie wiem jak wy to wszytko czaicie ? szokkkk i respect :D
Ps. Jaką torbę moglibyście mi polecić ? ponieważ przymierzam się do kupna i nie wiem jaka będzie najlepsza a nie chce samego jakby etui tylko jakąś torbę nie za duża ale tak żebym mógł też do niej coś schować innego.
No to przeczytaj moją opowieść:
po nabyciu d5k+18-105 zakupiłem topload Naneu Corespondent C-7 - bardzo szybko okazała się za mała
Po rozbudowie zestawu o 70-300 i 85 makro - kupiłem Lowepro Stealth reporter 300AW - znakomita torba mieszcząca 5dk z gripem, 18-105, 70-300, 85, duperele oraz (!) kamerkę Canon MVX300 ale przy dłuższych spacerach okazała sie uciążliwa (jedno ramię dźwigające sprzęt). Teraz testuję plecak Naneu Alpha L, ale z dopiętymi do pasa biodrowego futerałami Lowepro - sam plecak nie daje szybkich dostepów do akcesoriów foto
Michał_89
18-10-2010, 10:30
odnoszac sie do tematu :D moja pierwsza lustrzanka to D5000 +18-105 mam ten zwstaw od dobrego miesiaca jestem na etapie nauki i jak narazie wszystko idzie ku przodowi , z czasem napewno bedzie drugie szkło ,lampa teraz chce sie skupic na nie co innchych akcesoriach takich jak statyw i jaki byscie mogli zaproponowac do 150cm wys czy wiekszy??
Azazel85
18-10-2010, 14:02
teraz chce sie skupic na nie co innchych akcesoriach takich jak statyw i jaki byscie mogli zaproponowac
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=71
Jak jesteś zaintersowany pisz mam roczny d3000 z obiektywami full zestaw :)
charlotte69
23-10-2010, 18:41
Co do książek, bo też o tym wspominałeś, to ja sobie kupiłam na allegro za 25 zł ,, Radość fotografowania " cz.1. Jest również cz.2 bardziej rozbudowana, ten sam tytuł. Fajna, gruba, wielka książka dla "świeżaków" :)
kattebush
25-10-2010, 14:30
To jak już masz taki zestaw - polecam zakupów filtrów. Ja na początek wzięłam UV, przed wyjazdem nabyłam polaryzacyjny. No i to był strzał w 10! Mam też połówkowy szary i tabaczkowy - niezbyt często wykorzystywane, ale się przydają.
na uv szkoda kasy, lepiej dolozyc do lepszego polaryzacyjnego
cervandes
26-10-2010, 12:41
UV to jak się przekonałem koszmar. Nie daje nic ale aparat niby taki "bardziej profi" się wydaje bo na końcu ma Made in Japan... A jak przychodzi do czyszczenia to trzeba trzy powierzchnie ogarnąć a nie jedną. Wywaliłem filtry do torby, o jeden problem mniej. Oczywiście z zakupem polara się zgadzam, czasem nakręcam i używam. Ale tylko dlatego, że on coś daje.
Odnoszę wrażenie, że UV to taki gadżecik dla nowicjusza :)
UV to jak się przekonałem koszmar. Nie daje nic ale aparat niby taki "bardziej profi" się wydaje bo na końcu ma Made in Japan... A jak przychodzi do czyszczenia to trzeba trzy powierzchnie ogarnąć a nie jedną. Wywaliłem filtry do torby, o jeden problem mniej. Oczywiście z zakupem polara się zgadzam, czasem nakręcam i używam. Ale tylko dlatego, że on coś daje.
Odnoszę wrażenie, że UV to taki gadżecik dla nowicjusza :)
Gadżecik dla nowicjusza?
A co lepiej porysować, filtr za kilkanaście złotych, czy obiektyw warty kilkanaście razy więcej, przecież robiąc zdjęcia jesteśmy w różnych sytuacjach
Do obiektywu za kilkanaście razy kilkanaście (czyli mniej niż 400) też nie warto kupować filtra.
Tulipan chroni przed większością sytuacji "rysogennych". I zdrowy rozsądek.
cervandes
26-10-2010, 14:41
Gadżecik dla nowicjusza?
A co lepiej porysować, filtr za kilkanaście złotych, czy obiektyw warty kilkanaście razy więcej, przecież robiąc zdjęcia jesteśmy w różnych sytuacjach
porysować? od lat nigdy nie miałem filtrów i nic się nie działo, ale nie czyściłem szkieł szczotką drucianą. Teraz kupiłem sobie dwa filtry i po pół roku używania wylądowały w torbie. Jak aparat spadnie to filtr go nie ochroni a czyszczenie trzech powierzchni, żeby nie było żadnego pyłka między filtrem a słoikiem to dramat.
Ja już wiele obiektywów miałem, do dziś mam nawet starego pentacona 135/2,8 którego miałem jeszcze z m42, do dziś wygląda i pracuje jak nowy mimo że o filtrze nigdy nawet nie słyszał.
Może UV daje coś w górach, ale w normalnym użytku to taki bajerek dla "dbających". Taka moda się zrobiła i teraz co drugi nakręca filtr "dla ochrony" - ale co taka ochrona daje? Od czyszczenia nie słyszałem żeby ktoś zniszczył obiektyw, od upadku zniszczy się i tak bo filterek to jest nic gdy spada 2kg na ziemię.
A filtr za kilkanaście złotych to ja mam w odkurzaczu. Do aparatu na normalny filtr trzeba wydać kilkadziesiąt a lepszy sto-kiladziesiąt.
velaskez
26-10-2010, 16:24
Gadżecik dla nowicjusza?
Filtrem z naście złotych tylko pogarszasz jakość obrazka;)
pythondancer
26-10-2010, 16:35
cervandes, a co z ochroną soczewki?
Czy UV w takim przypadku nie sprawdzi się jako "osłona"?
Niekoniecznie taki za "naście" PLN.
A filtr za kilkanaście złotych to ja mam w odkurzaczu. Do aparatu na normalny filtr trzeba wydać kilkadziesiąt a lepszy sto-kiladziesiąt.
Dobre, dobre... :mrgreen:
Ja też mam taki filtr!
Kupiłem kiedyś taki filtr UV do analoga, gdzie toto jeszcze miało jakiś sens. I com się na to świństwo napluł, to moje. Nic nie potrafiło się tak kunsztownie uświnić jak właśnie ta szybka. :mrgreen:
Mam do dziś, dobry filtr UV Hoya HMC, jakby kto chciał tanio kupić... 52... Chyba...
cervandes
26-10-2010, 18:43
cervandes, a co z ochroną soczewki?
Czy UV w takim przypadku nie sprawdzi się jako "osłona"?
Niekoniecznie taki za "naście" PLN.
sprawdzi się, ale po co? Przed kim albo może przed czym chcesz soczewkę chronić? Tulipana noś na obiektywie zawsze - jak nie poprawnie założonego to na odwrót i to owszem - jest ochrona. Ale kawałek szkła, cieniutka ramka metalowa myślisz że cokolwiek osłoni? No bo chyba mowa o uderzeniach a nie o kurzu bo to już wyjaśniłem, że czyszcząc dziesiątki szkieł nie zdarzyło mi się trafić na jakkolwiek uszkodzone!?
Jakikolwiek UV by nie był, zawsze męczy jego czyszczenie, trzeba dbać żeby w środku między nim a obiektywem nie było syfu, na dodatek nakręcenie na UV polara powoduje często winietowanie więc UV trzeba ściągać...
Zrozumcie - UV ma swoje zastosowanie: usuwanie promieniowania UV np w górach czy w szkle które takiej ochrony nie ma. W jakości zdjęcia to nie pomaga a wręcz przeszkadza... Więc do jasnej ciasnej: PO CO?