Zobacz pełną wersję : Obiektywy na śrubokręt
hipcio_stg
11-10-2010, 14:56
W związku, że posiadam D90 i naczytałem się o tanich obiektywach na śrubokręt jestem ciekawy jakie to obiektywy. Nie jestem profesjonalistą i nie zarabiam na zdjęciach a chciałbym robić coś więcej niż fotki z komórki czy z kompakta kieszonkowca. Wszystkie szkła którymi byłem zainteresowany posiadają swoje silniki. Wolałbym nie przepłacać.
35-70 2.8 (zwłaszcza w wersji D), 80-200 2.8 (zwłaszcza w wersji D), 85 1.8 D, 50 1.4 D (co do tej pięćdziesiątki to tak mi się zdaje, że ona ze śrubokrętem)
Trudno Ci coś doradzić, bo nie napisałes jakie zdjęcia chcesz robić.
Nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi? A które to tanie obiektywy na śrubokręt? A jaka ogniskowa cię interesuje? Napisz coś więcej.
Wejdź na stronę Nikon.pl, tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie(szkieł na śrubokręt jest sporo).
Sigma i Tamron tez robi pare i sa jeszcze tańsze od Nikona :)
hipcio_stg
11-10-2010, 17:52
Szukam jakiś szkieł stosunkowo jasnych. Światło od 1.8-2.8, a ogniskowe to od 10-180/200. Najlepiej jakiś jasny zoom pokroju 20-80 + stałki.
W zasadzie jest jeden obiektyw, dla którego nie ma alternatywy ze śrubokrętem - 85/1.8, czyli klasyczna portretówka. Również jaśniejsza wersja 85/1.4 jest na śrubokręt, a odpowiednik z silnikiem jest dopiero w przedsprzedaży za grubą kasę.
Drugim przykładem jest 50/1.8m który kosztuje ok 400 zł. Najtańszy odpowiednik z silnikiem 50/1.4 to 1300 zł.
Nawet Nikkor 80-400 VR nie ma silnika.
Poza tym całe stada starszych obiektywów.
hipcio_stg
11-10-2010, 21:16
85 1.8 bardzo mi pasuje. Szukam dokładnie takiego szkła jako pierwszej stałki. Wybór wahał się między 35 1.8 a 85 1.8 Dużo bardziej skłonny jestem dla 85 (nie wiem dlaczego, ale czuję, że to dużo ciekawsze szkło). Skąd moje pytanie o te obiektywy na srubokręt. Ostatnio prawie nadziałem się na Samyanga 85 1.4 Bardzo kusi cena za takie światło, ale niestety to manual. Do focenia dzieci czy urodzin u babci Krysi kiepska sprawa. Szczególnie ze standardową matówką. Ogólnie to z wątku zrozumiałem, że wszystkie obiektywy z literką D są starszej generacji i na śrubokręt. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie.
Wszystkie obiektywy AF-S mają silnik, inne nie (czyli AF). Literka D oznacza, że obiektyw informuje body o ustawionej odległości, umożliwia to np współpracę z lampą błyskową.
hipcio_stg
11-10-2010, 21:28
Czyli mam rozumieć, że te z literką D są ciekawsze, bo współpracują z TTL-em lampy? A te bez D nie?
te z literką D nie mają problemów z ostrzeniem na niewielkie odległości (dotyczy na pewno 35-70 oraz 80-200, podobno gdzieś na stronie nikona jest o tym informacja, na forum na pewno jest o tym informacja tylko nie pamiętam w jakim temacie). No a oprócz tego te z D przenoszą informację o odległości do korpusu, więc nie tylko chodzi o współpracę z lampą, ale generalnie o matrycowy pomiar światła.
Poczytaj o oznaczeniach, jest specjalny przyklejony wątek. Starsze obiektywy bez D nie przekazują tej informacji. Nowsze obiektywy mogą mieć literkę G, która oznacza brak pierścienia przysłony (ale domyślnie zawiera w sobie D).
Czyli mam rozumieć, że te z literką D są ciekawsze, bo współpracują z TTL-em lampy? A te bez D nie?
te z literką D Nikon wprowadził w 1996 roku więc będą nowsze... i to w zasadzie jedyna pewna przewaga obiektywów z D.
W chwili obecnej posiadam jeden obiektyw bez D. Jest to stary N28-85 i z lampą działa doskonale.
Działają wszystkie tryby, pomiary światła, CLSy itp.
Wybierając szkło kieruj się przede wszystkim jego stanem. To czy z D czy bez na zdjęciach i tak nie widać :razz:
te z literką D Nikon wprowadził w 1996 roku
W 1992 roku wraz z F90.
W 1992 roku wraz z F90.
na stronie Nikona jak byk stoi 1996
zresztą co za różnica?
na stronie Nikona jak byk stoi 1996
zresztą co za różnica?
Oprócz tego, że 4 lata to żadna :-)