Zobacz pełną wersję : nikon d90 a d300 zamieniac??
witam nie wiem czy byl juz taki temat jezeli byl to sorry.
mogl by mi ktos powiedziec czy warto zamieniac d 90 na d300 oczywiscie z doplata ( i to duzą)
powiedzcie tez ile maksymalnie mozna doplacic w takiej wymianie
cervandes
11-10-2010, 14:03
ile? porównaj ceny np z allegro i będziesz wiedział, dlaczego inni mają dla ciebie pracować?
czy warto? moim zdaniem zdecydowanie tak. Lepsza ergonomia, uszczelnienie (o ile słoiki do tego będziesz miał szczelne), wizjer, procesor no i najważniejsze, AF który praktycznie nie ma porównania - i nie chodzi tu o liczbę punktów a o celność i szybkość pracy AF w D300. Ja w przeciągu 2 tygodni zmieniam puszkę i szklarnię i raczej będzie to właśnie D300s bo D7000 to nadal półka zabawek a D700 to poważniejsza inwestycja.
nie chce zeby ktos za mnie pracowal. myslalem ze moze ktos ma podobne doswiadczenia i moze sie wypowiedziec na ten temat
Azazel85
11-10-2010, 14:22
witam nie wiem czy byl juz taki temat jezeli byl to sorry.[quote]
Chyba żartujesz...
Prawie rok zarejestrowany, i takie pytanie?
Przeczytałeś jakikolwiek wątek/przejrzałeś dział?
Wpisanie w szukajke "d90 D300" w niecałą sekundę wypluwa ponad 3000 wyników.
Już na pierwszej stronie kilka/kilkanaście tasiemcowych wątków o różnicach i debacie /warto-nie warto.
[quote]mogl by mi ktos powiedziec czy warto zamieniac d 90 na d300 oczywiscie z doplata ( i to duzą)
powiedzcie tez ile maksymalnie mozna doplacic w takiej wymianie
Maksymalnie to można i 100 tysięcy zł, albo 500 tysięcy zł, albo jeszcze więcej - wszystko zależy od tego czy uznasz czy dla Ciebie warto tyle i tyle dopłacić.
Zastanów się czego oczekujesz i wymagasz od aparatu, i czego Ci w D90 brakuje.
Wtedt sam musisz sobie odpowiedzieć czy warto ten x zł dopłacić.
Dla mnie, dopłacenie do D300s było warte, ze swojego wyboru jestem zadowolony i dziś podjąłbym taką samą decyzję.
Ale ja to nie Ty.
pawelpiotrm
11-10-2010, 14:41
A ja bym się spytał co Ci przeszkadza w D90? Bo może się okazać że D300 jest Ci na plaster ;-0.
przemyslawcioch
11-10-2010, 14:55
ja potrzebuje 2 puszki z racji stałek i reporterki i teraz zastanawiam się nad d300 i wywnioskowałem że cena jest na tyle niekorzystna teraz ze lepiej kupić d300s. Ciut lepszy i bardziej bajerancki a można w podobnych cenach kupić..... a przynajmniej dopłata jest znośna.
Ja bym jeszcze wziął pod uwagę gabaryty. Jak dla mnie D300 jest po prostu zbyt duży i wyraźnie cięższy. D90 z gripem, dla moich najwyraźniej zbyt małych dłoni, jest idealny. D300 już zbyt duży i zbyt ciężki. A jak jeszcze dołożyć do tego jakieś cięższe szkło albo sabinkę czy jakąś inną lampę...
Pewnie, do wszystkiego idzie się przyzwyczaić ale ja wolę przyzwyczajać się do rzeczy dla mnie dobrych :)
zdjęcia teoretycznie wychodzą takie same z obu puszek ale... miałem do wczoraj obie i osobiście uważam, że D300 lepiej sobie radzi z WB i pomiar światła też ma "lepsiejszy", teoretycznie powinna mieć lepszy AF ale tu ta różnica nie dała mi się aż tak we znaki
gabarytami zdecydowanie wolę D300, może D90+grip byłby równie przyjemny dla dłoni ale nie miałem okazji podpiąć gripa
jednak wszystko co piszę to wg. mnie są sprawy takie bardziej kosmetyczne i nie mające większego znaczenia przy amatorskim stosowaniu sprzętu, co za tym idzie dla samej satysfakcji posiadania bardziej profi puszki nie warto sobie przesiadką głowy zaprzątać, lepiej już nadmiar gotówki przeznaczyć na szkło
Ja zamieniłem d90 na d300s i widzę same plusy. Gabaryty jak dla mnie ok - d90 był za mały, ergonomia - rewelacja, uszczelnienia też ważne, itd. D300 to solidna puszka. Jeżeli chodzi o jakość obrazu - to praktycznie to samo. Pytanie jakie musisz sobie postawić brzmi: Czy potrzebujesz i czy wykorzystasz w praktyce możliwości tej puszki.
Może lepiej zainwestować w jakieś porządne szkło.
mogl by mi ktos powiedziec czy warto zamieniac d 90 na d300 oczywiscie z doplata ( i to duzą)
Dla jednego jest warto, dla drugiego - niekoniecznie. To musisz wiedzieć Ty - jeśli Cię stać i poprawi Ci to samopoczucie, to wydaj kasę na D300s (mówię serio). Jeśli nie masz co z pieniędzmi robić, to kup jakieś fajne szkło. Przede wszystkim zaś chyba warto sobie zadać pytanie, czy wolisz fotografować, czy bawić sprzętem ;) W kupnie nowej, lepszej puszki nie ma niczego złego, ale osobiście mam D200 (który szumi i jak wiadomo, od dawna nie robi zdjęć ;)) i zamiast o wymianie puszki myślę już tylko o lepszych szkłach i gdzie by tu w plener wyskoczyć :)
Ale życzę powodzenia przy przesiadce - to zawsze przyjemne uczucie i naprawdę nie piszę tego złośliwie :)
@gebels
Czy zauważyłeś różnicę w szybkości ostrzenia (pomiędzy d90-d300) z obiektywami na "śrubokręt" ?
Pytam, bo zastanawiam się czy z D300 moja Tokina 50-135 ostrzyłaby szybciej.
A w temacie.
Dla mnie dużym plusem d300s jest mikro regulacja obiektywów, a przede wszystkim pomiar światła ze starymi manualami.
Serce mnie boli, że nie mogę korzystać z tylu świetnych szkiełek AI/AIS :-(
dzieki za odpowiedzi i sorry za powtórzenie watku.
pozdrawiam