PDA

Zobacz pełną wersję : Jpeg z profilem sRGB i Adobe RGB.

mirko33
11-10-2010, 11:23
Witam.
Od miesiąca "jadę" na NEC P221W (skalibrowanym - profil zapięty w kartę LUT). Program Capture NX2 (przestrzeń Nikon Adobe RGB). Przeglądarka View NX2.
Pytanie. Jeśli po obróbce fotki zapisuję ją (z profilem ICC) do JPEG-a, to zapisywać do przestrzeni Adobe RGB czy też lepiej sRGB? Zauważyłem lekką różnicę w kolorach na zwykłym TN-ie.
Wiem, że do neta powinien być sRGB, ale ponoć przeglądarki SAFARI i Firefox obsługują Adobe RGB.
Zaznaczam, że do druku (domowego) będę chciał wykorzystać Adobe RGB.

mirko33
11-10-2010, 11:41
Aha! jeszcze jedno!
Jak poznam, że fotka ma zapięty profil Adobe RGB lub sRGB. We właściwościach pliku (z poziomu Windowsa w opcji Odwzorowanie kolorów jest napisane "Niesklasyfikowany".
Tak więc skąd mam wiedzieć, czy te profile są rzeczywiście zaaplikowane w JPEG-u? Czy są jakieś inne programy lub przeglądarki, które umozliwią odczytanie takowych danych?

de Fresz
11-10-2010, 12:43
Jeśli po obróbce fotki zapisuję ją (z profilem ICC) do JPEG-a, to zapisywać do przestrzeni Adobe RGB czy też lepiej sRGB?

sRGB.

Wiem, że do neta powinien być sRGB, ale ponoć przeglądarki SAFARI i Firefox obsługują Adobe RGB.

Czyli chcesz aby te z 2 do w porywach 5% odbiorców widziało kolory Twoich zdjęć w miarę poprawnie, ignorując że reszta zobaczy nie-wiadomo-co?

Zaznaczam, że do druku (domowego) będę chciał wykorzystać Adobe RGB.

Chcieć to jedno, a czy to ma technicznie sens, to drugie. W każdym razie technicznie nic nie stoi na przeszkodzie, aby do netu wypluwać pliki sRGB, a do drukowania trzymać aRGB (czy też NEFa w bazie softu do obróki).

mirko33
11-10-2010, 13:33
Masz rację, jeśli idzie o te 5%. Przecież nie każdy posiada monitor szerokogamutowy. Dzięki za sprowadzenie mnie na ziemię.
Jak na razie NEF-y zapisuję z profilem ARGB.
Pozdrawiam.
M.

marszull
11-10-2010, 16:59
Przy nefach to nie ma zadnego znaczenia jaki profil masz ustawiony
chyba ze piszesz o jpgach wypuszczonych z nefow