Zobacz pełną wersję : NX2 i zapisywanie w Win7
jerezano
11-10-2010, 07:46
W końcu się zdecydowałem :) Zainstalowałem Win7 64b i jest problem: NX2 działa świetnie tylko nie chce zapisać poprawionego NEFa. Mówi, że nie może zmienić pliku i zapisać (albo coś podobnego-nie potrafię zacytować z pamięci ;) ). JPG zapisuje bez problemu, a NEFów nie chce!! Co mu dolega i jak to uleczyć :) ?
moze sa tylko do odczytu?
A w jakim katalogu chcesz zapisać? Bo prawa do niego też mogą być problemem.
jerezano
11-10-2010, 11:25
Są to te same pliki i te same katalogi, na których działałem w NX na XP. (nie są tylko do odczytu, ani w żaden sposób ograniczone). Dlatego to mnie zaskoczyło!
Spróbuj uruchom jako administrator - jak pomoże to znaczy że chcesz je zapisywać gdzieś gdzie broni system (np w Moje Obrazy)
Może dwie rzeczy:
1. Uprawnienia do zapisu. Najlepiej jak przejrzysz zabezpieczenia i dasz sobie prawo do pełnej kontroli.
2. Może masz jakiegoś firewalla zainstalowanego, który ogranicza NXa i nie pozwala mu na zapis.
jerezano
11-10-2010, 14:28
Mam Pandę, ale z nią NX zna się od dawna :) Zobaczę co z tym administratorem, dopiero poznaję 7-kę, jeszcze nie wiem co się gdzie mieści :)
Dzięki za pomoc :)
jerezano
14-10-2010, 07:45
Nic nie pomogło.... jedynie reinstalacja programu. Teraz śmiga dobrze :)