PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matrycy/filtra w Trójmieście, Słupsku

Jolania
10-10-2010, 19:37
Przeglądałem wątki. Znalazłem jedynie dwa miejsca i od ręki tego raczej nie zrobią. Może ktoś z Was polecić jakiś zakład czyszczący matryce/flitry w Słupsku lub Trójmieście?

yacekk
12-10-2010, 07:41
Nic mi nie wiadomo czy w Słupsku znajdziesz taki punkt.

darko
12-10-2010, 08:43
W Gdyni masz Fotocomplex, koleżanka w zeszłym tygodniu była zrobili w pół godziny

Jolania
13-10-2010, 17:50
Dzięki za namiary. Faktycznie robia to wręcz od ręki. Jutro jadę.
Przy okazji. Oddałem aparat pewnemu człowiekowi, który się tym zajmuję. Osoba jak najbardziej poważna i ma dobra opinię. Niestety stwierdził, że nie zabiera się za czyszczenie bo na filtrze znalazł jakąś rysę. Przyglądałem się i raczej jej nie widzę.
Czy taka rysa (nie widzę jej na zdjęciach) kwalifikuje filtr do wymiany? Jeśli tak to czy zrobią to tylko na Postępu?

darko
13-10-2010, 20:03
Dzięki za namiary. Faktycznie robia to wręcz od ręki. Jutro jadę.

Psze bardzo
Co do rysy to nie mam pojęcia, może coś powiedzą przy czyszczeniu

osowiak
13-10-2010, 20:43
Gdansk Przymorze Serwis OK - robia takie rzeczy na codzień- najlepiej umów się telefonicznie z Remkiem włascicielem.

Jolania
13-10-2010, 22:15
Gdansk Przymorze Serwis OK - robia takie rzeczy na codzień- najlepiej umów się telefonicznie z Remkiem włascicielem.
Rozmawiałem juz z nimi. Firma solidna. Niestety trochę dalej niz Gdynia i nie gwarantują, że zrobią to w dwie godziny. W Gdyni w godzinę.
Jeszce raz dziekuję wszystkim za odzew.

marciing
14-10-2010, 10:07
1.Gdańsk ul. Kartuska. Sklep Cyfrowe.pl. Mają swój serwis. Czyszczenie kosztuje 30 zł.

2.Gdańsk C.H. Wielki Młyn na ul Rajskiej. na 1 piętrze jest serwis. Czyszczenie to koszt około 50 zł

Jolania
16-10-2010, 21:34
Byłem w Fotocomplex w Gdyni. Dzisiaj robię se zdjęcia i na niebie już przy f5 widać dwie plamki, w swoim stałym miejscu. Pan czyścił "na mokro" i ...
Mówił coś o jakichś przebarwieniach na filtrze spowodowanych składem miejskiego powietrza, które są dość rozległe i nie mają wpływu na obrazek.
Czy wspomniane plamki mogą być jeszcze czymś innym, czy też pan w serwisie je przeoczył?
Najgorsze, że będę musiał zrobić znowu dobre ponad 100 kilometrów. A byłem taki8 pewny, że jak na mokro, to git...
http://foto-host.pl/images/126plamki_Resizer550_H500.jpg obrazek

Jacenty Z.
16-10-2010, 23:40
Czy wspomniane plamki mogą być jeszcze czymś innym, czy też pan w serwisie je przeoczył?

A czy mogą to być martwe piksele? (Niestety, obrazek jest dość mocno skompresowany, więc trudno się im dokładnie przyjrzeć...)

tomek20stencel5
19-10-2010, 17:59
to syf na matrycy. Ja swojego D40 swojego czasu czyściłem na mokro i było git. Teraz 30D czyszczę patyczkiem do uszu i jest jeszcze lepiej. Sam to wyczyść najlepiej :).

Jolania
19-10-2010, 21:26
A czy mogą to być martwe piksele? (Niestety, obrazek jest dość mocno skompresowany, więc trudno się im dokładnie przyjrzeć...)
Obrazek faktycznie kiepski wycinek, ale nie są to matrwe piksele na pewno. Byłem tam (w serwisie) ponownie. Pan wyczyścił powtórnie, przedmuchał i znowu brudy w innych miejscach. Pan wykazał sie dużą cierpliwością - poprawiał z osiem razy póki bateria nie osiągnęłą zbyt niskiego poziomu. Został jeszce jedwn mały syfek. Pan twierdzi, że pewnie ogólnie korpus zakurzony i lustro z migawką co chwile coś rzucą. Wydaje mi się, że dbam o aparat, obiektywu praktycznie nie zdejmuję, ale może... Sugerowno mi był dal cały korpus do czyszcenia. Rozkrecają i działają.
Jednak z tego, co widziałem pan nie czyścił chyba na mokro posługując się chyba czymś na kształt patyczka do uszu.
Będąc w trójmieście wstąpię gdzieś, gdzie robią to na mokro.

Teraz 30D czyszczę patyczkiem do uszu i jest jeszcze lepiej. Sam to wyczyść najlepiej :).
Boję się, że ze mnie sobie żartujesz.

rotor
19-10-2010, 22:02
Boję się, że ze mnie sobie żartujesz.

nie wiem, czy kolega żartuje, czy też nie - ale ja tez czyszczę patyczkiem do uszu od czasu, jak za "profesjonalne" czyszczenie zapłaciłem, jak za zboże a syfy, jak były tak pozostały- teraz mam względnie czysto i to za darmo :mrgreen:

p.s. oj! sorry, trzeba koszt patyczka doliczyć :(