PDA

Zobacz pełną wersję : Blenda tło

nickt
10-10-2010, 17:58
Witajcie.
Mam pytanie czy używał ktoś może blendy - tła. Są dostępne takie o wymiarach 1,5x2m i zastanawiam się jak z jakością takiego "tła"
Chodzi mi właściwie o portret - popiersie bo chyba do niczego innego to się nie nada.

sensualna
12-10-2010, 17:34
No wiesz, jakby nie było taka blenda (http://www.foto-tip.pl/sklep/blenda_dyfuzyjna_122x180cm_dyfuzor-p-1804.html) bez problemu może robić za tło. Nawet mniejszy gabaryt nada się na portretowy background.
Ja bym na twoim miejscu chciała połączyć dwa w jednym :)

Lucas Z
12-10-2010, 18:57
robiłem ostatnio jakieś główki przy użyciu blendy jako tła, nawet dawało radę jak odpowiednio naświetlisz, w przeciwnym wypadku wyłazi faktura i jest lipa

The Structorr
12-10-2010, 19:36
Ja mam składane tło (tak jak blenda) ale chyba 2x1.8m. Czarne po jednej, białe po drugiej stronie. Jeśli potrzebujesz przenośne tło to fajna sprawa, po złożeniu ma ok. 60cm. Jak będziesz kupował to bierz takie bezzagnieceniowe (lastolite robi takie i jeszcze ktoś tam ale nie pamiętam już). Ja kupowałem w ostatniej chwili i niestety sklep z którego chciałem bezzagnieceniowe miał problemy z płatnościami i musiałem szybko kupić gdzie indziej zwykłe które niestety zagniata się przy każdy złożeniu i widać to na zdjęciach jak źle się oświetli ;(

Tommy
12-10-2010, 21:54
ja mam tą duża blendę Kłantuuma i doskonale się sprawdza jako szybkie tło - nawet nie używam w domu chwytaka do blendy tylko wieszam na statywie i jest wypas

nickt
12-10-2010, 22:41
Ok
Ja też mam tę 5w1 180x120, ale kupiłem sobie takiego (http://allegro.pl/tlo-blenda-rama-gnieciuch-muslin-skladane-1-5x2m-i1272028642.html) muślina. Zobaczę co z tego wyjdzie
Dzięki

tomek murański
13-10-2010, 09:54
Tociu, to daj znać, jak to wygląda, bo tez mi coś takiego juz od dwóch lat po łabie łazi, a się nie zdecydowałem.

Glupio zrobiłem dwa lata temu na photokinie w ostatnim dniu chinczyk chcial mi taką za 5 euro sprzedac, ale gładką czerwoną. I nie kupiłem. Głupi, oj głupi. No cóż.
pzdr

nickt
13-10-2010, 17:41
Ty byś mi lepiej napisał jakieś techniczne uwagi co do zdjęć które zamieściłem, a nie mi tu o blendach od chińczyków piszesz :p ...a tyle wódki razem wypiliśmy :p ...dobrze, że nie szukaliśmy lizaków pod szafą :D
Jak tylko dostanę i użyję to dam znać jak to wygląda.

mini21
14-10-2010, 04:09
To ja mam trochę banalne pytanie...
Jak to stawiacie?
Macie jakiś statyw z "ręką" czy jak?

Przypuszczalnie chciałbym kupić taką blendę białą i użyć jako tła.
Od tyłu chciałbym walnąć lampą, żeby doświetlić tło.
Ale przy takim rozmiarze trzeba ją będzie jakoś przymocować.
I dlatego się zastanawiam, jak to ugryźć.
Można by było czymś np.: podeprzeć, ale to chyba nie będzie zbyt dobre wyjście.
Ewentualnie zostaje druga osoba, która by je trzymała, ale nie zawsze jest taka.

Jak wy sobie z tym radzicie?

slider
16-10-2010, 11:39
Jak to stawiacie?

Jak wy sobie z tym radzicie?

Załatw sobie asystenta do trzymania blendy i po krzyku ;P

Tommy
25-10-2010, 20:55
gdy chcesz odbijać światło to druga osoba jest nieoceniona, a jako tło to albo chwytakiem do blend złapać (ale z tym zawsze parę minut schodzi i ja nie lubię się męczyć), albo moja ma na górze sznurek to zawieszenia i to jest najszybsze rozwiązanie :)

Norbs
02-11-2010, 20:22
Jak to stawiacie?

Ja opieram zwyczajnie o ścianę lub jak mam rozłożone normalne tło na statywach to opieram o to tło.