PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pejzaże polskie

Sławomirowski
10-10-2010, 12:51
Wrzucam 2 zdjęcia ,mam nadzieję, że się nie powtarzam. Zapraszam do obejrzenia, skomentowania.
Robione na priorytecie przysłony, jpg, trochę Lightrooma 3-ki.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img176.imageshack.us/img176/8194/20101006hh.jpg)

2.

źródło (http://img801.imageshack.us/img801/6921/20101006ws.jpg)

aikidudi
10-10-2010, 12:53
mnie sie podoba choć jak na mój monitor to trochę ciemnawo, aż stęskniłem się za Polską

Sławomirowski
12-10-2010, 07:04
... trochę ciemnawo, ...

A u mnie - w domu wyglądają OK a w pracy jak patrzę to faktycznie ciemne.

look
12-10-2010, 07:08
kadry piękne, ale faktycznie nie zaszkodziłoby im jakby były jaśniejsze. Możesz zdradzić w jakim miejscu robione ??

Sławomirowski
12-10-2010, 07:27
Możesz zdradzić w jakim miejscu robione ??

1-ka zrobiona z tarasu "Karczmy Widokowej" na trasie z Zakopanego do Nowego Targu przez Bukowinę. A 2-ka to z drogi do pracy - widać tu pasmo Koskowej Góry po prawej, dolinę Jachówki oraz po lewej fragment pasma Babicy. Zdjęcie zrobiłem z Piątkowej.

Lestad
12-10-2010, 07:35
Super chmurki na jedynce - bardzo mi się podoba.

krzysztofz24
12-10-2010, 07:37
Oba widoczki bardzo ladne, na 1 podoba mi sie ta soczysta zielen, troche jednak mnie raza te przepaly na niebie. Za to 2 biore bez zastrzezen, bardzo fajny, lekko klimatyczny kadr. Fajna tonacja, i bardzo mi sie podoba jak promienie slonca delikatnie oswietlaja ta mgielke na dole...

Sławomirowski
12-10-2010, 07:40
... troche jednak mnie raza te przepaly na niebie...

Starałem się uniknąć przepaleń, ale skoro twierdzisz że są to pewnie tak jest. Nie wierzę już monitorowi a w pracy nie mam żadnego programu żeby to sprawdzić.

krzysztofz24
12-10-2010, 08:11
Starałem się uniknąć przepaleń, ale skoro twierdzisz że są to pewnie tak jest. Nie wierzę już monitorowi a w pracy nie mam żadnego programu żeby to sprawdzić.

Te przepaly nie sa jakies strasznie oczobijne:-), ale widac ze z tym walczyles i byly gaszone w obrobce a mino to nadal sa.
Zakladajac ze monitor i odbitka to jednak dwa rozne w odbiorze media, mam ustawiony monitor tak ze jak przystawie do niego odbitke, to obraz na monitorze jest porownywalny, biorac lekka poprawke na to ze monitor jednak(ma do tego calkowite prawo;-)) swieci.

Ogolnie jak robie zdjecia to zawsze wlaczam sobie w puszcze kontrole przepalen( i tak mysle ze tutaj spokojnie by migalo z 40% nieba), czasami dopuszczam bardzo niewielkie przepaly np na niebie, (takie, ktore da sie jednak bezproblemowo zgasic w obrobce), aby lepiej naswietlic dol.
Ale ogolnie naswietlam raczej na swiatla.

Co do jedynki to w takiej postaci proponuje wziasc pedzelek w Ps...i pokolorowac:-) te przepaly, biorac probke z chmur z nimi bezposrednio sasiadujacych, i powiedzmy tak ze 60% krycia. Beda mniej widoczne, a jednoczesnie nadal beda jasniejszymi punktami na niebie, co nie powinno go "splaszczyc tonalnie".

A ogolnie pozdro z rana:-)...a kadry sie bronia:-).

dem
12-10-2010, 08:29
Chciałbym takie widoki w drodze do pracy :)

look
12-10-2010, 20:56
1-ka zrobiona z tarasu "Karczmy Widokowej" na trasie z Zakopanego do Nowego Targu przez Bukowinę. A 2-ka to z drogi do pracy - widać tu pasmo Koskowej Góry po prawej, dolinę Jachówki oraz po lewej fragment pasma Babicy. Zdjęcie zrobiłem z Piątkowej.

dziękuję za odpowiedź i namiary :)

i tak mysle ze tutaj spokojnie by migalo z 40% nieba)

wrzuć do PS'a czy tam innego edytora i sprawdź. Ja wrzuciłem i pomimo tego, że część nieba jest na granicy przepałów, to nie znalazłem miejsca gdzie by było 255 255 255

krzysztofz24
12-10-2010, 23:15
>Look&lt; nie znalazles wartosci 255 w programie bo jej nie ma. Ale ja pisalem o ostrzezeniach o przepalach w puszce:-), ktore po to sa aby wlasnie korzystajac z tych ostrzezen uratowac zdjecie przed pojawieniem sie przepalen 255. P.s Tak ze 40% nieba to w >puszce< raczej migalo:-)...oj, nie czytales raczej dokladnie;-).

arthyg
13-10-2010, 00:05
nie tylko polskie bo i moja ukochana Słowacja ma podobne widoki... Zacne foty :-)

Hoobie
13-10-2010, 07:14
Bardzo ladne widoki, bdb pokazane :)

look
13-10-2010, 07:24
>Look&lt; nie znalazles wartosci 255 w programie bo jej nie ma. Ale ja pisalem o ostrzezeniach o przepalach w puszce:-), ktore po to sa aby wlasnie korzystajac z tych ostrzezen uratowac zdjecie przed pojawieniem sie przepalen 255. P.s Tak ze 40% nieba to w >puszce< raczej migalo:-)...oj, nie czytales raczej dokladnie;-).

hmm...załóżmy że wywołujemy takiego rawa, załóżmy że normalnie gdzieś tam na niebie wychodzą przepały, to ja się pytam jeśli zjadę z ekspozycją o tyle, żeby przepały zniknęły to oznacza, że generalnie w tych miejscach są szczegóły zarejestrowane przez matrycę czy nie ?? Bo moim zdaniem takie szczegóły są, w momencie kiedy nie ma co ratować w rawie, to jest przepał.
A co do czytanie dokładnie...hmmm no myślałem, że można normalnie podyskutować i mam nadzieję, że tak mój post odebrałeś, bo osobiście to za stary jestem na to żeby się czepiać dla samego czepiania.

Sławomirowski
13-10-2010, 07:42
A ja jeśli mogę się wtrącić :) zaznaczę, że 90 % zdjęć w plenerze robię na priorytecie przysłony, ściągając punktowo pomiar z najjaśniejszego miejsca w kadrze z korektą -0.3, nierzadko -0.7. Mam taką manierę z Pentaxa jeszcze, że z cienia można wszystko wyciągnąć natomiast gorzej jest z przepaleniami.

UBoot
13-10-2010, 08:13
a co to za praca, do której idziesz przez góry ?
W jakimś schronisku pracujesz ? W GOPR ?

Wszystko udało mi się zidentyfikować, tylko nie wiem, co to jest ta Piątkowa - wieś, czy góra ?

Sławomirowski
13-10-2010, 11:03
...tylko nie wiem, co to jest ta Piątkowa - wieś, czy góra ?

To góra (~610 m npm), łatwiej ją znaleźć szukając w Beskidzie Średnim Makowskiej Góry (na niektórych mapach naniesionej jako Bryndzówka) na północny zachód od niej jest Piątkowa. Połączone są siodłem/grzebietem w kształcie rozciągniętej literki "U", z którego można podziwiać całe pasmo Polic, czyli Beskidu Wysokiego z górującą w oddali za tym pasmem Babią Górą. Same Police są bardzo urokliwe późną jesienią kiedy pojawia się pierwszy śnieg. Police w większości pokyte są lasami, więc nie są specjalnie atrakcyjne jeśli chodzi o rozciągające się stamtąd widoki. Po prostu za mało tam miejsc widokowych. Nie mniej jest kilka "prześwitów" leśnych skąd przy dobrej pogodzie można podziwiać łańcuch Tatr, Orawę, itd... Na przykład szlak z Osielca na Krowiarki jest długi i raczej monotonny, ale taka trasa gratka dla wytrwałych ludzi lubiących bardzo długie spacery przez las.
Za bardzo się rozpisałem, sorki :)

Shaiith
13-10-2010, 11:10
Oba mają swój urok, podoba mi się.

Sławomirowski
13-10-2010, 12:23
Pozwolę sobie w nawiązaniu do mojego powyższego tektstu dodać 2 poglądowe zdjęcia z tamtych okolic (z moich prywatnych albumów).

Police w chmurach.

źródło (http://www.twoje-fotografie.pl/d/2223-1/_IGP5840zm.jpg?)

Stoki południowe Pasma Jałowieckiego, w tle z tyłu - Babia G.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/DSC_1971_edited-1.jpg?
źródło (http://www.twoje-fotografie.pl/d/4329-1/DSC_1971_edited.jpg?)

krzysztofz24
13-10-2010, 20:49
hmm...załóżmy że wywołujemy takiego rawa, załóżmy że normalnie gdzieś tam na niebie wychodzą przepały, to ja się pytam jeśli zjadę z ekspozycją o tyle, żeby przepały zniknęły to oznacza, że generalnie w tych miejscach są szczegóły zarejestrowane przez matrycę czy nie ?? Bo moim zdaniem takie szczegóły są, w momencie kiedy nie ma co ratować w rawie, to jest przepał.
A co do czytanie dokładnie...hmmm no myślałem, że można normalnie podyskutować i mam nadzieję, że tak mój post odebrałeś, bo osobiście to za stary jestem na to żeby się czepiać dla samego czepiania.

Alez oczywiscie wlasnie tak odebralem twoj post, jako wstep do dyskusji i wlasnie dlatego dalem emotikonke na koniec i pare w tekscie, zeby bylo wiadomo ze to wszystko rozmowa na pelnym luzie:-).

Co do reszty powyzej, pogrubionego tekstu, to juz majstruje PW;-)

P.S Slawomirowski ostetnie zdjecie ktore wstawiles zdecydowanie najlepsze dla mnie, za rozmieszczenie planow i swiatlo...I oczywiscie mozesz sie wtracac ile chcesz, w koncu to twoj watek:-).

Sławomirowski
13-10-2010, 22:25
AlI oczywiscie mozesz sie wtracac ile chcesz, w koncu to twoj watek:-).

Dzięki... Ponosi mnie wyobraźnia a wiesz, że to niezdrowe Kolego :)

Pablo 77
14-10-2010, 09:52
Ładne widoczki:)

Shaiith
14-10-2010, 10:03
1 i 2 rewelacja. idealne wręcz ujęcia tego miejsca.