Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Cicho...sza
Pershing
31-12-2006, 16:18
Proszę o krytykę czy do albumu, czy może coś więcej, ciągle się uczę, więc uwagi forumowiczów są dla mnie bezcenne.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Ladnie uchwycona chwila. Tylko czemu ostrosc na sweterku a nie na twarzy(oczach)?
Pershing
31-12-2006, 16:57
też mnie to martwi, ale ostrośc łapałem na nos - AF zbłądził chyba za sprawą tandetnego filtra UV, którego już wywaliłem. Na wyświetlaczu wyglądało oki dopiero po wrzuceniu na kompa wyszły niedoskonałosci.
Jak dla mnie to zabardzo spłaszczyłeś mu twarz lampą i tło takie byle jakie.Szkoda uciętej głowy i ręki . Nio i ta ostrość
Archangel
31-12-2006, 20:49
lampa po oczach i ostrosc na sweterku
album
albumik, ale miły :) nie jestem pewien czy filtr zawinił przy zbładzonej ostrości.
o ostrosci juz bylo pisane... cien od wbudowanej lampy tez psuje fotke.
Chcialem napisac cos na temat kadrowania... Ale mysle ze poprostu wrzuce linka (mam nadzieje ze wolno...)
http://olympusdigitalschool.com/photo_lessons/Exploring_Lighting_Options_With_Indoor_Portraits/index.html
strona jest po angielsku, mam nadzieje ze to nie problem... ale nawet gdyby to jest wszystko dobrze zilustrowane.
a to zdjecie do albumu to bym raczej odpuscil...
Pershing
01-01-2007, 20:28
Dziękuje za cenne wskazówki, ozzy stronka super, zabieram się do lektury. Co do lampy wbudowanej to jak najbardziej macie rację, osobiście staram się jej jak najmniej używać ale w tym przypadku nie było wyjścia. Fotka ustrzelona w przedszkolu przy bardzo mizernym oświetleniu. Ale wkrótce będę miał wymarzoną Sabinkę 800 i wtedy dopiero zacznie się "jazda" ze światłem odbitym itp. Co do kadrowania to wiem że u mnie kuleje, staram się nad tym pracować ale czasami poprostu się zapominam. Obawiam się że to zła cecha nabyta podczas focenia kompaktem, gdzie patrzyło się w LCD a nie wizjer, a wiadomo że różnica jest ogromna i myślę, że po przesiadce na D50 odkrywam fotografię na nowo.
no jak bedziesz mial na stanie sabinke800 to poszalejesz:) warto tez pomyslec nad wykorzystaniem swiatla zastanego... co do swiatla- polece ksiazke legende- 'oswietlenie w fotografii' (W. Dederko- do sciagniecia w .pdf widzialem gdzies link na forum), ew. 'Swiatlo i cien' (tez Dederko- syn tego pierwszego:) ). ta do kupienia- wyszla teraz:)
mi starczylaby sab600... niestety dla studenta to duzy wydatek. a bardziej przydalaby mi sie stalka 50/1.8 (nie mowiac nawet o 1.4...) i ja nabede w pierwszej kolejnosci (ale pewnie nie za predko...)
w kazdym razie- taki skrot co do kadrowania:
- najlepiej rob zdjecia z wysokosci oczu dziecka (tak z gory wyglada dosc karykaturalnie... i proporcje sie rozjezdzaja)
- takie kadrowanie pozwoli Ci tez umiescic tlo inne niz podloga;)
- generalnie przy wykorzystywaniu swiatla zastanego przydaje sie blenda i/lub dopalenie lampa (w sufit! nigdy po oczach:)
Pershing
01-01-2007, 22:54
dzięki ozzy za dobre rady, ksiązkę W. Dederko mam w pdf i też studiuje. Wogóle ostanio dużo czasu poświęcam na teorię bo co do praktyki to pogoda nie sprzyja a w domu nikt już nie chce pozować. Co do sprzętu to zaraz po sabince kupuję portretówke a mój wybór padł na Tamrona 90/2.8 tylko ostatnio tyle się naczytałem o słabej kontroli jakości Tamrona, że nie wiem jaki trafię egzemplarz, dlatego poszukam gdzieś gdzie będzie można potestowac przed kupnem.