PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja monitora dla gości www

korsarz
10-10-2010, 00:19
Czy zdaniem naszych Ekspertów umieszcznie takiego tekstu (http://www.wozny.com/monitorcalibration.html) jest poprawne i czy ma sens? Czy może to jakoś przeredagować na swoją stronę by odnosiło lepsze efekty? Już wiem, że np. Tom1 zaleca nie ruszanie kontrastu. Ale czy zwiedzający bez Eizo z czegoś takiego nie skorzystają?

Kyle
10-10-2010, 00:51
Ustawienie kontrastu na 100% jest bezsensowne (u mnie byłby to niezły przepał). Kontrast ustawia się na natywny (szybciej się go wykrywa na gradiencie). Np. na EIZO by jakikolwiek kanał nie był przepalony to suma R lub G lub B+kontrast nie może przekraczać 150.

Ustawianie mocy lamp podświetlających na 100% też zwykle jest bezsensowne (niby po co to robić?).

korsarz
10-10-2010, 00:58
No właśnie. To jak mniej więcej nakierować gości takiej witryny www na dobre ustawienia?
Jak dla przeciętniaka na lcd w paru krokach poradzić żeby widział te prostokąty dobrze?

Greg77
10-10-2010, 01:59
No właśnie. To jak mniej więcej nakierować gości takiej witryny www na dobre ustawienia?
Jak dla przeciętniaka na lcd w paru krokach poradzić żeby widział te prostokąty dobrze?

Wiekszosc przecietniakow z monitorami nie zajechanymi, nawet TN bedzie widziala dobrze prostokaty.....na tym w pracy widze jednak mniej, ale ten monitor dziala 24/7 i to jest wytlumaczenie;)

korsarz
10-10-2010, 14:24
Ale z tego co ja zaobserwowałem wynika, że przeciętnie monitory ustawione są zdecydowanie zbyt jasno i nie chodzi mi tu o jasność lamp podświetlających ale o to, że początkowe odcienie szarości (od czerni) są zbyt jasne.

Pantani
10-10-2010, 14:59
Też się nad tym nieraz zastanawiam, pytam nieraz klientów jak się wyświetla to i owo. Jedna klientka powiedziała, podpisując umowę, że na jej monitorze wyglądało coś tam koszmarnie, ale u chłopaka normalnie. Odetchnąłem z ulgą...

Johanan
11-10-2010, 11:22
Dobrze jest zacząć zabawę w eksperymentalne ustawienia "na oko" od 50/50 i korekcję jaskrawością, gdyby coś było jednak nie tak.