Zobacz pełną wersję : pomocy -- plecak
szymoniak
09-10-2010, 21:46
potrzebuję plecaka na sprzet bo torba na dłuższe spacery mnie wykańcza ale nie mam pojecia jak sie za to zabrać. mam d90 + 16-85 +50 + jupiter 37a, i w planach lampa. problem zaczyna się tu że chciałbym mieć miejsce na sprzęt i dodatkowow na troche ciuchów lub coś nie fotograficznego i zeby plecak ten miał normalne szelki.
Marcin Borkowski
09-10-2010, 21:51
moze fastpack 200, sam się do niego przymierzam, jak sprzedam grip to kupię i się wypowiem :)
Przemek Paśnik
09-10-2010, 22:04
Polecam vanguarda up rise 45, 46 lub większego: 48. Najtańszy nie jest, ale można przeżyć :)
DonArturo
09-10-2010, 22:36
mam Fastpacka 250 - jestem bardzo zadowolony. sprawdził sie nawet w Afryce
Plecaki KATA sa rewelacyjne. nie do zadarcia.
http://www.kata-bags.com/index.asp?UP1=OK
Lowepro 400AW - polecam, cena ok 380-400zl, pojemny plecak i bardzo poreczny;)
potrzebuję plecaka na sprzet bo torba na dłuższe spacery mnie wykańcza ale nie mam pojecia jak sie za to zabrać. mam d90 + 16-85 +50 + jupiter 37a, i w planach lampa. problem zaczyna się tu że chciałbym mieć miejsce na sprzęt i dodatkowow na troche ciuchów lub coś nie fotograficznego i zeby plecak ten miał normalne szelki.
Mam Lowepro Fastpak'a 250 ponad 1,5 roku i jestem z niego zadowolony. Ma dwie przegrody:jedną na sprzęt foto, drugą na inne rzeczy. Dodatkowo zapakujesz do niego laptopa ( lub złożoną blende 80 cm).
PS. Ostatnio poszerzyłem swoją szklarnie i będe go sprzedawał także jeżeli jesteś zainteresowany proszę o Priv.
Albo coś z serii "prawie jak", czyli Delta SX2 - ładniejsza kopia Fastpacka 250, mam i nie narzekam. Wykonanie nie budzi żadnych zastrzeżeń, a cena zdecydowanie niższa [ja za swój dałem 130zł]. Funkcjonalności, zdaje się, te same. Zmieści się cały sprzęt o którym piszesz, bez problemu wejdzie jeszcze jedno szkło, filtry, dodatkowe karty, jest jak przyczepić statyw, a zmieści się i coś jeszcze.
login_87
26-10-2010, 12:42
Witam, szukam jakiegos plecaka na aparat. Narazie tylko body +1 obiektyw. Mile widziana bylaby mozliwosc wsadzenia laptopa. Co myslicie o tym plecaku?? http://allegro.pl/jpa-plecak-foto-laptop-lustrzanki-canon-nikon-sony-i1277455747.html
Witam, szukam jakiegos plecaka na aparat. Narazie tylko body +1 obiektyw. Mile widziana bylaby mozliwosc wsadzenia laptopa. Co myslicie o tym plecaku?? http://allegro.pl/jpa-plecak-foto-laptop-lustrzanki-canon-nikon-sony-i1277455747.html
Do foliówki z tesco też się aparat zmieści. Proste pytanie: Czy stać Cię na to żeby nie dbać o sprzęt? na przykład jak sięsuwak rozwali i aparat wypadnie na beton?
login_87
26-10-2010, 13:49
Do foliówki z tesco też się aparat zmieści. Proste pytanie: Czy stać Cię na to żeby nie dbać o sprzęt? na przykład jak sięsuwak rozwali i aparat wypadnie na beton?
wiec uwazasz ze ten plecak jakosciowo to lipa? Czy poprostu uwazasz tak bo firma nieznana i bez doswiadczenia w tym temacie?
lukaszD1x
26-10-2010, 16:15
vanguard kenline 59 lub lowepro 250 zależy już od ciebie albo kata
Robson_87
26-10-2010, 16:30
Mam ten plecak - jpa.
Material z jakiego jest wykonany jest ok - mam go ok 2 lata i nic sie nie urwalo i nie rozprulo.
Do srodka zmiescisz jakies jedzenie plus nie za gruba kurtke/bluze procz sprzetu foto. Jest duzy i naprawde zmiescisz tam caly dobytek foto (ja np zmiescilem d700 z gripem plus szklem, dwa lub trzy inne szkla, dwie lampy, dwa body analogowe w tym jedno ze szklem i to sie zmiescilo tylko w samej komorze z przegrodkami)
Teraz troche mniej sympatyczne wiesci.
Komora ma dosc miekkie przegrody i czesto sprzet mi latal po plecaku, caly plecak jest miekki i przez to wg mnie sprzetu w przegrodkach nie trzyma. Glownie mniejsze obiektywy mi lataly po plecaku np 35 1,8 wieksze np tamron 90 raczej trzymal sie swojej pozycji. Dzialo sie czesciej gdy plecak byl nie w pelni naladowany.
Statywu osobiscie bym nie mocowal do tego plecaka choc mozna. Probowalem kilka razy nosic manfrotto 055 prob (waga ok 2,5kg) i dalo rade ale wydaje mi sie to niepewne i zaprzestalem tych praktyk.
Kolejna sprawa jest splaszczenie materialu w jednym ramieniu plecaka, nosilem dosc czesto plecak na jednym ramieniu i ta gabka czy material w srodku sie splaszczyl w porownaniu do drugiej strony.
Nie porownywalem do innych plecakow ale ten ma dosc kiepski system wentylacji plecow, po plenerze plecy mam mokre - nie wiem jak to wyglada w plecakach konkurencji np lowepro.
Plecak ma jeszcze jedna zalete mianowicie dobrze sie go nosi, jest wygodny i nie czuc tak tego ciezaru na plecach szczegolnie jak sie zapnie pas ledzwiowy i piersiowy.
Mam nadzieje, ze komus moj wywod pomogl ;)
login_87
26-10-2010, 21:42
no i maly dylemat:
-Kata DR-465 http://allegro.pl/kata-dr-465-czarny-super-sklep-faktura-i1273769231.html
-Tamrac aero 80 http://allegro.pl/tamrac-aero-80-model-3380-torbyfoto-pl-i1290208657.html
-Racam 603 http://allegro.pl/racam-plecak-603-najwyzsza-jakosc-wzmocniony-i1281031253.html
wszystkie te plecaki mozna znalesc na allegro za 200zl dalem aukcje z lepszymi zdjeciami. Co polecacie? narazie moj sprzet to tylko body +1 szklo.
login_87
27-10-2010, 16:43
no wiec musialem sie sam zdecydowac i moj wybor padl na Kata 466 (roznica pomiedzy nim a 465 to kieszen na laptopa, wiec 466 jest bardziej uniwersalny. Wygodnie sie go nosi. Chodzilem z nim dzisiaj z 5h i bardz fajnie lezy na plecach.
Nowego postu nie bede zakladal.
Potrzeba mi 2 plecaki na 2 zestawy
1- d300s+n400 f3.5
2- d80+n300 f2.8 AF-S+TC14
Nic wiecej nie bedzie upychane do plecaka.
marcinez
31-10-2010, 08:41
no wiec musialem sie sam zdecydowac (...)
Przynajmniej nie będziesz marudził, że ktoś Ci źle doradził :lol:
Ja mam NaneuPro Saharę. Jakby ktoś potrzebował, to tu jest test:
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/97851-test-opis-plecak-naneu-pro-sahara.htm
Porównywanie plecaków firmy JPA do reklamówek to przesada. Mam jeden model, na krótkie wycieczki, mam go 4 lata i jest ok.
mam FastPack 350 i bardzo sobie chwale, szelki bardzo wygodne, do tego pas biodrowy i piersiowy, przegroda na sprzet foto jak i gorna na drobiazgi oraz osobna przegroda na laptopa (uzywam ja na jakies ksiazki kazety, czasopisma. Przechodzi rowniez jako bagaz podreczny w Ryanair - sprawdzone.
wiec uwazasz ze ten plecak jakosciowo to lipa? Czy poprostu uwazasz tak bo firma nieznana i bez doswiadczenia w tym temacie?
Ja mam NaneuPro Saharę. Jakby ktoś potrzebował, to tu jest test:
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/97851-test-opis-plecak-naneu-pro-sahara.htm
Porównywanie plecaków firmy JPA do reklamówek to przesada. Mam jeden model, na krótkie wycieczki, mam go 4 lata i jest ok.
Znaczy sie widziałem je(miałem w ręce), ale nie mialem, nie używałem. Po prostu dla mnie plecak na sprzet foto kojarzy sie raczej dosc ekstremalnie. Jak już biore plecak a nie torbe to z reguły w trudne warunki i che aby sprzet byl na pewno bezpieczny. No, wysokie wymagania mam co do plecakow i JPA ich wg mnie nie spelnia, torby traktuje lagodniej ;D
Osobiście mam plecak Up-Rise 45 i chwalę go za pomysłowy dostęp do sprzętu: po pierwsze z boku bezpośrednio do aparatu, po drugie przy wymianie obiektywu nie muszę stawiać go na ziemi, tylko przekręcam na pasie biodrowym do przodu (dostęp jest od tyłu). Co do jakości materiału, na pewno nieco ustępuje Lowepro, tzn paski potrafią się strzępić, ale komora na sprzęt jest naprawdę godna zaufania. Ktoś pisał o zbyt miękkich przegródkach w JPA bodajże. Tu nie ma o tym mowy. Ja swój kupiłem zupełnie przypadkowo w sklepie dla mądrych inaczej:) Kosztował 150 zeta, i to zadecydowało, bo wcześniej widziałem go w "specjalistycznym" sklepie foto za ok 4 stówy. Ale nie żałuję.
Autor wątku napisał:
Po prostu dla mnie plecak na sprzet foto kojarzy sie raczej dosc ekstremalnie. Jak już biore plecak a nie torbe to z reguły w trudne warunki i che aby sprzet byl na pewno bezpieczny. No, wysokie wymagania mam co do plecakow i JPA ich wg mnie nie spelnia, torby traktuje lagodniej ;D
Nic nie pisze o ekstremalnych wyprawach.
Zapewne do jego zastosowań plecaki JPA są ok; do moich zresztą też. Na krótkie wycieczki górskie często biorę właśnie JPA bo NaneuPro jest zbyt duży. Wolę używać plecaków niż toreb bo się swobodniej z nimi czuję, podczas spacerów.
Moje zastrzeżenia w cytowanej wcześniej wypowiedzi, dotyczyły porównania JPA do reklamówek.
Szukam podobnego plecaka jak wspomniany powyżej (chodzi głównie o pojemność i funkcjonalność oraz cenę ;) jednak w lepszym wykonaniu :D ).
Plecak w góry, na wycieczki... Do zabrania:
- D90+70-200
- D80+17-50
- lampa
- 90/2.8
- ewentualnie laptop
- jakiś ciuch i coś na ząb ;)
Co sądzicie o:
http://allegro.pl/prof-plecak-foto-nikon-d300s-d700-d80-d60-d7000-i1344606704.html
Pod względem wykonania nie wydaje się odbiegać od naneu czy tamraca... (wnioskuję ze zdjęć).
marcinez
02-12-2010, 20:35
Plecak wzorowany na plecakach firmy Kata. Sprzęt pewnie jakoś poukładasz, ale z zabraniem kurtki i czegoś na ząb możesz mieć problem.
Plecak wzorowany na plecakach firmy Kata. Sprzęt pewnie jakoś poukładasz, ale z zabraniem kurtki i czegoś na ząb możesz mieć problem.
Dzięki.
Podobieństwo do Kata - też odniosłem takie wrażenie.
Cena jest przystępna, zastanawia mnie tylko jakość i funkcjonalność...
Czy ktoś może posiada jakieś produkty tej firmy?
Pod względem wykonania nie wydaje się odbiegać od naneu czy tamraca... (wnioskuję ze zdjęć).
Pojęcia nie mam, jak można jakość ze zdjęć wyczytać.
Lowepro Fastpack 250/250. Tamrac Aero.
Nie oszczędzaj na jakości. Nie warto.
Pojęcia nie mam, jak można jakość ze zdjęć wyczytać.
Lowepro Fastpack 250/250. Tamrac Aero.
Nie oszczędzaj na jakości. Nie warto.
Grubość ścianek, wygląd materiału... Po zdjęciach plecaka produkcji PJA od razu widać, że jakość jest znacznie gorsza niż u innych (grubości ścianek, użyte materiały, nierównomierności i karby - falowanie ścianek itd...). Trzeba po prostu mocniej wytężyć wzrok. To "po prostu widać" jak po prostu widać, że jedna dziewczyna się podoba, a inna nie ;)
Już po kilku godzinach na necie skłaniam się do Tamrac Aero 80... Brakuje tylko pokrowca przeciwdeszczowego!! To jakieś fatalne niedopatrzenie producenta...
Mój plecak potrzebuje 27cm na D90 z 70-200... Więc niektóre z plecaków nie przejdą ze względu na wymiary...
Ps Dzięki za uwagę o oszczędzaniu... Faktycznie - oszczędność rzędu 100zł to jakieś nieporozumienie przy wartości sprzętu, który ma się w tym znajdować...
Mata_Hari
05-12-2010, 21:16
Pozwolę sobie zapytać się osób, które posiadają Tamraca Aero 85 (bo zdaje się, takie tu są ;) ). Czy wejdzie mi jako jeden z obiektywów nie podpiętych do body N70-300VR?
Jak mierzę szkło, to mi wychodzi, że teoretycznie jest za długi, ale może ktoś go akurat nosił w tym plecaku i może napisać mi ze dwa słowa na ten temat. Będę wdzięczna.
spiritwood
05-12-2010, 21:25
Cześć Mata_Hari. Ale Cię daaaawno nie było! ;)
Mata_Hari
05-12-2010, 21:34
No, niestety ostatnio jakoś mało czasu na wszystko ;)
Szukam podobnego plecaka jak wspomniany powyżej (chodzi głównie o pojemność i funkcjonalność oraz cenę ;) jednak w lepszym wykonaniu :D ).
Plecak w góry, na wycieczki... Do zabrania:
- D90+70-200
- D80+17-50
- lampa
- 90/2.8
- ewentualnie laptop
- jakiś ciuch i coś na ząb ;)
Co sądzicie o:
http://allegro.pl/prof-plecak-foto-nikon-d300s-d700-d80-d60-d7000-i1344606704.html
po 1
albo masz jakość albo cene albo wygode
czasami się zdarza że trafisz te 2 cechy i bardzo rzadko 3
po 2
stać cię na serwis, w razie czego ??
po 3
jak dużo do przedziału cywilnego ??
cel wycieczki (gdzie), na ile dni ??
torby plecaki kupuje sie troche na wyrost bo zawsze cos dochodzi
najgorsze jest jak plecak wypełniony na 100% a ty chcesz cos jeszcze zmieścić
wtedy siadają szwy materiał i gw tego nie uznaje!!!
lepiej mieć luźny worek niż napompowany balon (przerobiłem juz może 7plecaków)
weź pod uwage miejsce na mała apteczke tabletki na ból głowy etc, wode, jakis scyzoryk,
plecak powinien mieć możliwie szerokie szelki moj ma po 8cm skutek 10-12kg odczuwam jako 3-4kg
i wybrałem rover plus aw
ma jedna wade cena:/
Azazel85
07-12-2010, 00:55
To i ja pozwolę sobie pod wątek się podczepić :)
Wątek czytałem, plecaki oglądałem..."czegoś" im zawsze jednak brakuje...
Czego potrzebuję, na czym by mi zależało:
- plecak dwukomorowy, z trochę większą niż mikroskopijna komora na przedmioty codziennego użytku typu bluza wiosną/latem, jakieś mini zakupy, napój czy kanapki na plener
- komorę na laptopa, tak żeby 13" się tam zmieściło, w komorze również podróżowałaby mała blenda
- uchwyt na statyw
- pokrowiec AW
- pas biodrowy i ogólnie jakiś znośny system nośny - wiem że nie są profesjonalne plecaki górskie, ale żeby chociaż trochę komfortowo dało się to nosić
- plusem będzie duża funkcjonalność - czyli szybki dostęp do sprzętu bez wyjmowania wszystkiego, ale też bezpieczeństwo - czyli plecak tak zaprojektowany, żeby kradzież sprzętu nie była aż tak prosta (na zasadzie odsunięcia nieco zamka i wysunięcia czegoś ze środka) - czyli mam tu na myśli np. jakieś klamry czy osłony zamka, boczny dostęp do sprzętu - żeby ewentualny złodziej miał choć trochę utrudnione zadanie
I chyba tyle z takich rzeczy które teraz przychodzą mi do głowy :)
W plecaku docelowo z zabawek podróżować by miały: D300s z gripem i podpiętym szkłem (nie chciałbym za każdym razem rozmontowywać puszki i szkła żeby schować je do środka), szkiełka: T11-16/2,8; N18-105(w przyszłości pewnie zmiana na N17-55), S50-150/2,8; trzy stałki N 35-50-85/1,8, SB900. Do tego naturalnie drobiazgi typu karty, akumulatorki, ładowarki, kable, w przyszłości system filtrów Cokin'a (choć nie wiem ile to miejsca zajmuje).
Plecak głównie na miasto - po górach dużo i często raczej z nim chodził nie będę. Wypady całodzienne maksimum - tzn jak gdzieś osobno nocować będę będę miał drugą torbę z rzeczami - chodzi o to że jak gdzieś np polecę/pojadę, to na takie całodzienne łażenie po mieście ze sprzętem foto i drobiazgami codziennego użytku o których wspominałem, zapakuję się i będę mógł w miarę wygodnie ten cały dzień sobie łazić :)
Cenowo chciałbym się zamknąć tak w 500-600zł - jeżeli to możliwe :)
Obecnie moim faworytem jest chyba: Kata D-3N1-33 (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt34527-Kata-D-3N1-33.html).
Inne modele które po opisach/zdjęciach wydają mi się ciekawe: Tamrak Evolution 8 (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamrac-evolution-8-plecak-czarny.html), Lowepro CompuRover AW (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-compurover-aw.html), Lowepro Flipside 400AW (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-flipside-400-czarny.html), Benro Quicken 500N (http://english.benro.cn/CpListBAK.aspx?ParaId=0&id=202&ProductId=977), Tamrac Adventure 9 (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamrac-adventure-9-czarno-szary.html).
Na przymiarkach jeszcze nie byłem, nie wiem więc dokładnie jak z ich pojemnościami. T11-16/2,8 i N85/1,8 to szkła które powinny pojawić się u mnie w ciągu kilku miesięcy, chcę je więc uwzględnić już przy zakupie plecaka :)
Wiem że sporo tego, i że takie rzeczy to pewnie tylko w Erze... :)
Ale jednak - macie jakieś doświadczenia z którymś z wymienionych lub jemu podobnych plecaków?
Może źle do tego podchodzę, na co innego powinienem zwracać uwagę?
Porównania nie mam bo obecnie mam torebeczkę na aparat z jednym szkłem, a do klasycznego plecaka miejskiego ciężko to chyba porównywać.
Będę wdzięczny za sugestie czy wszelkie informacje!
DonChristopherus
07-12-2010, 13:08
Witam
Tanią i wydaje mi się dobrą alternatywą jest plecak Lowepro Orion Trekker II.
Plecak nie jest duży ale przy dobrym rozwiązaniu regulowanych przegród pojemny. Oczywiście z pustego i Salomon nie naleje, więc nie spodziewajmy się cudów;) Plecak moim zdaniem jest bardzo dobrze wykonany. Na zamki z tego co pamiętam Lowepro daje dożywotnią gwarancję, więc tym nie trzeba się martwić. Z autopsji wiem, że w dolnej komorze mieści się (bez upychania kolanem, ale i bez większych luzów): D200 z gripem, S10-20, N35, N85 i mała lampa. Mała to zn. SunPak PZ42X. Wymiarami przypomina chyba SB-600. Czy większa lampa się zmieści? Nie wiem - nie miałem jeszcze przyjemności próbować. Z górną komorą raczej nie poszalejesz - ale mieści się wszystko co na wyprawę w miasto potrzebujesz - butelka wody, kurtka przeciwdeszczowa (oczywiście w zależności jaki kto jest duży i jak grubą kurtkę posiada;)), a i kanapkę zmieścisz!
Moim subiektywnym zdaniem do największych plusów plecaka należą:
1. budowa (plecak dwukomorowy)
2. pojemność (przy jego kompaktowych wymiarach)
3. Jakość wykonania (Lowepro)
4. Wygoda noszenia (dodatkowe pasy na klatkę piersiową i biodra)
5. "Dyskrecja" (nie wygląda jak niektóre "klokowate" plecaki fotograficzne, ale jak zwykły plecak)
6. Sporo małych przegródek na bateryjki, filterki itp.
7. Cena (ja zapłaciłem 100zł)
Jak wszystko plecak posiada również kilka minusów, do nich moim zdaniem należą:
1. Słabo zabezpieczone dno plecaka (brak usztywnienia, tylko gąbka) ale jeśli nie zamierzasz nim rzucać, to nie powinien być problem;)
2. Zabezpieczenia przed wodą spodu plecaka (należy uważać, by nie kłaść go na mokrych powierzchniach)
3. Brak pokrowca AW - łatwo można zaradzić przez zakup takowego pokrowca (dostępny za "grosze" chyba w każdym sklepie turystycznym/sportowym)
4. Być może problematycznym było by rozlokowanie przegród prze dłuższych szkłach (niestety nie mam - więc nie sprawdzałem;))
5. Brak mocowania statywu
Podsumowując - bardzo dobra alternatywa, dla droższych plecaków. Na bardziej ekstremalne wyprawy jak jednodniowy spacer po górach, czy wyprawa w miasto niestety raczej słabo. Do miasta - moim zdaniem super!
Pozdrawiam - DonChristopherus!
Marcin Borkowski
07-12-2010, 18:24
Azazel85 mi podoba się ten flipside 400 i w niego bym celował
Azazel85 mi podoba się ten flipside 400 i w niego bym celował
flipside 400 to fajny plecaczek, ale na dłuższą metę może być niekomfortowy. Mam na myśli nie system nośny, ale dostęp do szklarni, rozpinanie od strony pleców.
Ja ze swojej strony polecę - NANEU PRO SAHARA 217, link do real foto - http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/NANEU/ProSahara217/index.htm
To i ja pozwolę sobie pod wątek się podczepić :)
Wątek czytałem, plecaki oglądałem..."czegoś" im zawsze jednak brakuje...
Czego potrzebuję, na czym by mi zależało:
- plecak dwukomorowy, z trochę większą niż mikroskopijna komora na przedmioty codziennego użytku typu bluza wiosną/latem, jakieś mini zakupy, napój czy kanapki na plener
- komorę na laptopa, tak żeby 13" się tam zmieściło, w komorze również podróżowałaby mała blenda
- uchwyt na statyw
- pokrowiec AW
- pas biodrowy i ogólnie jakiś znośny system nośny - wiem że nie są profesjonalne plecaki górskie, ale żeby chociaż trochę komfortowo dało się to nosić
- plusem będzie duża funkcjonalność - czyli szybki dostęp do sprzętu bez wyjmowania wszystkiego, ale też bezpieczeństwo - czyli plecak tak zaprojektowany, żeby kradzież sprzętu nie była aż tak prosta (na zasadzie odsunięcia nieco zamka i wysunięcia czegoś ze środka) - czyli mam tu na myśli np. jakieś klamry czy osłony zamka, boczny dostęp do sprzętu - żeby ewentualny złodziej miał choć trochę utrudnione zadanie
I chyba tyle z takich rzeczy które teraz przychodzą mi do głowy :)
W plecaku docelowo z zabawek podróżować by miały: D300s z gripem i podpiętym szkłem (nie chciałbym za każdym razem rozmontowywać puszki i szkła żeby schować je do środka), szkiełka: T11-16/2,8; N18-105(w przyszłości pewnie zmiana na N17-55), S50-150/2,8; trzy stałki N 35-50-85/1,8, SB900. Do tego naturalnie drobiazgi typu karty, akumulatorki, ładowarki, kable, w przyszłości system filtrów Cokin'a (choć nie wiem ile to miejsca zajmuje).
Plecak głównie na miasto - po górach dużo i często raczej z nim chodził nie będę. Wypady całodzienne maksimum - tzn jak gdzieś osobno nocować będę będę miał drugą torbę z rzeczami - chodzi o to że jak gdzieś np polecę/pojadę, to na takie całodzienne łażenie po mieście ze sprzętem foto i drobiazgami codziennego użytku o których wspominałem, zapakuję się i będę mógł w miarę wygodnie ten cały dzień sobie łazić :)
Cenowo chciałbym się zamknąć tak w 500-600zł - jeżeli to możliwe :)
Obecnie moim faworytem jest chyba: Kata D-3N1-33 (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt34527-Kata-D-3N1-33.html).
Inne modele które po opisach/zdjęciach wydają mi się ciekawe: Tamrak Evolution 8 (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamrac-evolution-8-plecak-czarny.html), Lowepro CompuRover AW (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-compurover-aw.html), Lowepro Flipside 400AW (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-flipside-400-czarny.html), Benro Quicken 500N (http://english.benro.cn/CpListBAK.aspx?ParaId=0&id=202&ProductId=977), Tamrac Adventure 9 (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamrac-adventure-9-czarno-szary.html).
Na przymiarkach jeszcze nie byłem, nie wiem więc dokładnie jak z ich pojemnościami. T11-16/2,8 i N85/1,8 to szkła które powinny pojawić się u mnie w ciągu kilku miesięcy, chcę je więc uwzględnić już przy zakupie plecaka :)
Wiem że sporo tego, i że takie rzeczy to pewnie tylko w Erze... :)
Ale jednak - macie jakieś doświadczenia z którymś z wymienionych lub jemu podobnych plecaków?
Może źle do tego podchodzę, na co innego powinienem zwracać uwagę?
Porównania nie mam bo obecnie mam torebeczkę na aparat z jednym szkłem, a do klasycznego plecaka miejskiego ciężko to chyba porównywać.
Będę wdzięczny za sugestie czy wszelkie informacje!
No więc jako uzytkownik tego (http://jabbafoto.pl/opis/252558/tamrac-cyberpack-9.html) plecaka, moge Ci polecic produkty tej firmy. W tym modelu nie ma niestety komory na jakies ciuchy i kilku innych opcji o ktorych piszesz, poza tym jest to kawal dobrego plecaka (jest wygodny, choc jak zaladujesz caly to czuc ciezar - pytanie w ktorym nie bedzie czuc ?) A tak jeszcze przy okazji - czesto maszeruje z juniorem i powiem tyle - przestalo mi sie podobac chodzenie z plecakiem pelnym sprzetu i dorwalem taka torbe (http://www.tamrac.com/608.htm) - niezla alternatywa do noszenia wielkich i ciezkich plecakow.
Generalnie po przejrzeniu zaproponowanych przez ciebie modeli moge powiedziec tak - sa to plecaki raczej z gornej polki ktorykolwiek kupisz bedziesz zadowolony. Najlepiej zrobisz jak pojdziesz do sklepu i obejrzysz, bo na zdjeciach wszystkie sa super !
flipside 400 to fajny plecaczek, ale na dłuższą metę może być niekomfortowy. Mam na myśli nie system nośny, ale dostęp do szklarni, rozpinanie od strony pleców.
Ja ze swojej strony polecę - NANEU PRO SAHARA 217, link do real foto - http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/NANEU/ProSahara217/index.htm
Zastanawiam się właśnie nad sahara 217, chce go wykorzystywać do wędrówek po lesie i czy możesz mi powiedzieć czy jest tam miejsce na jakieś ciuchy albo siatkę maskującą ? Zmieści się w nim D200+grip?
Zastanawiam się właśnie nad sahara 217, chce go wykorzystywać do wędrówek po lesie i czy możesz mi powiedzieć czy jest tam miejsce na jakieś ciuchy albo siatkę maskującą ? Zmieści się w nim D200+grip?
hmm, Jest w nim sporo miejsca na różnorodne pierdoły. Plecak oprócz przegrody na laptopa i sprzęt foto, ma osobną przegrodę na np bluzę, spodnie oraz małe widoczne z przodu kieszonki na telefonik etc. Posiada mocowanie na statyw, które jest dobre i solidne.
Co do siatki maskującej, jeśli nie włożysz wcześniej bluzy do plecaka to się zmieści bez problemu. :) :)
@ Azazel85
Berno odpada 1 komorowy
Flipside nie jest tak pakowany
Tamrac odrzuca mnie z jednego powodu ułożenie !!! i ochrona szkieł jest powodem przez którego na wstępie wykluczyłem te produkty ta klapa nie jest sztywna i brakuje tylko małego uderzenia prosto w soczewkę .
Lowepro to jest tak,
rover II AW najmniejszy przedział cywilny jak dla mnie miniaturowy< CompuRover AW < rover PLUS AW to już kontener w przedział cywilny wejdą adidasy i bluza.
Rover plus aw ma jedna zasadniczą zaletę względem innych produktów posiada pseudo stelaż w postaci plastikowej płyty regulowana wysokość szelek względem plecaka i bardzo szerokie szelki 8cm, chyba najpewniej trzyma duży statyw ja mam 055PROB.
Ale tez wadę to jest KONTENER a nie plecak na moje oko to ok 40-45L.
....
Tamrac odrzuca mnie z jednego powodu ułożenie !!! i ochrona szkieł jest powodem przez którego na wstępie wykluczyłem te produkty ta klapa nie jest sztywna i brakuje tylko małego uderzenia prosto w soczewkę .
Uzywales czy ogladales na zdjeciach ? ;)
Uzywales czy ogladales na zdjeciach ? ;)
Nie używałem bo bym go nie kupił za połowę ceny no chyba ze do przechowywania szkieł w domu. Sama w sobie firma jest ok torby na ramie robi spore ale dostatecznie chronią sprzęt.
Ani poziome ani pionowe nie jest bezpieczne ale z dwojga złego wole pionowe ułożenie o ile miedzy szkłami a światem zewnętrznym jest tylko 1-2-3 kawałki materiału.
Za to używam SingelShota ułożenie indentyko ochrona też mierna. Ale to jest plecak który biorę wyłącznie na focenie, mam stałki które się chowają głęboko wiec mam spory zapas do szkła, i co najwarzniejszę będę go przerabiał i wzmacniał.
PS
Więc zadawaj porządne pytania a nie posądzasz o teoretyzowanie z głupim uśmieszkiem.
Tylko KATA.
Ja posiadam DR 465 i polecam z calym przekonaniem...
Jakość wykonania, ergonomia, wygoda na najwyższym poziomie...
W mojej ocenia jakosc wyższa niz Lowepro ...
pozdrawiam
po 1
albo masz jakość albo cene albo wygode
czasami się zdarza że trafisz te 2 cechy i bardzo rzadko 3
po 2
stać cię na serwis, w razie czego ??
po 3
jak dużo do przedziału cywilnego ??
cel wycieczki (gdzie), na ile dni ??
torby plecaki kupuje sie troche na wyrost bo zawsze cos dochodzi
najgorsze jest jak plecak wypełniony na 100% a ty chcesz cos jeszcze zmieścić
wtedy siadają szwy materiał i gw tego nie uznaje!!!
lepiej mieć luźny worek niż napompowany balon (przerobiłem juz może 7plecaków)
weź pod uwage miejsce na mała apteczke tabletki na ból głowy etc, wode, jakis scyzoryk,
plecak powinien mieć możliwie szerokie szelki moj ma po 8cm skutek 10-12kg odczuwam jako 3-4kg
i wybrałem rover plus aw
ma jedna wade cena:/
Słuszne uwagi.
Jestem od niedawna posiadaczem: Kata 3N1-30.
Niedługo zamierzam przetestować go w górach. Wówczas będę mógł powiedzieć nieco więcej o tym, jak się będzie spisywał...
Wrażenia po rozpakowaniu:
1. Przedział "cywilny" trochę za mały w stosunku do oczekiwań...
2. Przedział foto - taki jak początkowo chciałem. Teraz jednak doszedłem do wniosku, że tyle sprzętu foto na wycieczkę targał ze sobą nie będę... D90+70-200 oraz D80+17-50 mieszczą się w kompletach - rewelacja. Zostają bodajże 2-3 komory... może lampa...
Nic nie stoi na przeszkodzie wrzucić kilka "cywilnych" rzeczy do przedziału foto... W przyszłości mogę dojść do wniosku, że w górach będę potrzebował więcej sprzętu foto, na co jest trochę wolnego miejsca.
Dlaczego zdecydowałem się na Kata?
Łatwość i szybkość obsługi oraz funkcjonalność... za które "uwielbiam" Nikona, wydają się także mocnymi stronami Kata. (Wśród producentów toreb/plecaków foto zaliczają się także do tych lepszych jeśli chodzi o jakość.)
Życzę udanych zakupów.
login_87
19-12-2010, 22:01
Tylko KATA.
Ja posiadam DR 465 i polecam z calym przekonaniem...
Jakość wykonania, ergonomia, wygoda na najwyższym poziomie...
W mojej ocenia jakosc wyższa niz Lowepro ...
pozdrawiam
Tez polecam bardzo fajny plecak (ja mam akurat 466i - z kieszenia na laptopa) - tylko niestety nie wchodzi do niej laptop 15,4 cala. Na upartego da sie wsadzic ale sie juz nie zamknie zamka :/ 14 cali by pewnie weszlo bez problemu...
Tez polecam bardzo fajny plecak (ja mam akurat 466i - z kieszenia na laptopa) - tylko niestety nie wchodzi do niej laptop 15,4 cala. Na upartego da sie wsadzic ale sie juz nie zamknie zamka :/ 14 cali by pewnie weszlo bez problemu...
Osobiscie zastanawialem sie nad tym modelem, z uwagi na wlasnie kieszen na laptopa...
ostatecznie kupilem 465 bez tej kieszeni, troche zaluje ale poza tym naprawde sprzet EXTRAKLASA...
btw nawet dzis z ciekawosci ogladalem plecaki Lowepro... jak dla mnie to nie to samo, choc oczywisce to ta sama klasa. Sa to moje subiektywne odczucia....
Przy tej klasie lovepro kata etc już większe znacznie mają nasze upodobania rozwiązania szelki. Niż marka co za tym idzie jakość.