PDA

Zobacz pełną wersję : Przesiadka na D700 i...

streetfighter69
09-10-2010, 01:36
... i od razu problem. Po trzech dniach uzytkowania, Nikon D700 uraczyl mnie problemem padnietego ekranu LCD :( Przez trzy dni wszystko dzialalo jak nalezy, az nagle wyswietlacz zaczal wyswietlac szare, biale i czarne linie... i nic poza tym. Stalo sie tak w momencie, gdy bateria w gripie (nowa Alpha Digital z aku Phottix) osiagnela status 0% i body - zamiast przejsc na zasilanie na baterie w korpusie - wywalilo ERR. Od tego momentu ekran wyswietla tylko linie.
Z tego co czytalem w necie, takie historie zdarzaja sie w D700. Nigdy wczesniej nie mialem takiej sytuacji z zadnym aparatem. Czy cos jest na rzeczy z jakoscia D700 czy to zwyczajny pech? Mnie to wyglada na problemy z elektronika i ewentualnie jej prawidlowym zabezpieczeniem. Czy ktos z Was spotkal sie z podobnym problemem?

tgollob_jamessuchar
09-10-2010, 02:16
było nie oszczędzać na zamiennikach... kupiłeś D700 to i kilka stówek chyba by Cię nie zbawiło, a teraz i tak jesteś masę kasy w plecy

Lazyboy
09-10-2010, 02:37
było nie oszczędzać na zamiennikach... kupiłeś D700 to i kilka stówek chyba by Cię nie zbawiło, a teraz i tak jesteś masę kasy w plecy

No to zes koledze pomogl ......

karolt
09-10-2010, 07:11
A co tu pomagać, jak ktoś robi "sztuczne" oszczędności? Wszędzie masa narzekań na zamienniki (zdarzają się wyjątki, owszem), to po jasną chorobę się w nie pakować? Awaria na własne życzenie - tak to wygląda.
ABC bezpieczeńśtwa dla każdego "elektryka": nie podłączamy do aparatu nieoryginalnych elektronicznych urządzeń - i koniec. Jak ktoś podpina, to niech potem nie płacze...

Czy ktos z Was spotkal sie z podobnym problemem?

Tak, masa ludzi narzekających na wadliwe działanie zamienników :-)
Może takiego konkretnie przypadku nie było (a może był), ale wcale mnie taki przypadek nie dziwi.

nokinnikon
09-10-2010, 07:52
Jeszcze coś popróbuj, wyłącz wyciągni aku, może reset przecież nie masz nic do stracenia. Mam nadzieję, że aparat był nowy czyli w okresie gwarancji spotkało cię to nieszczęście.

stachmuszel
09-10-2010, 07:53
Odepnij gripa i sprawdź. Z Alpha-mi czasami tak bywa. Może kupiłeś ze starszych dostaw. Te nowe są podobno pozbawione tej przypadłości.
Gdyby to wina D700 to straszny pech, tym bardziej w Twoim przypadku, bo wróciłeś z Canon-a:-). Oby to grip, wymieniają go od ręki.
Pozdr.

streetfighter69
09-10-2010, 08:44
Dzieki, koledzy :) Oczywiscie wyjmowalem baterie, robilem reset, itp. ale nic to nie dalo. Co do zamiennikow, to nie slyszalem o takich problemach, a musialem kupic w sumie na szybko, zamiast poczekac i dozbierac kase na oryginal. Zastanawiam sie, czy w tym przypadku winny jest grip, bateria Phottixa (zamiennik EN-EL3e) czy body. Z drugiej strony w Canonie tez mialem nie raz zamienniki i wszystko dzialalo jak zloto (m.in. baterie Phottixa). Czyzby D700 byl az tak wrazliwy i mial tak slabo zabezpieczona elektronike? Przeciez grip to nie jest jakis cud techniki, tam jest naprawde najprostsza elektronika, jaka moze byc... A od oryginalu rozni sie glownie budowa (metal kontra plastik, brak uszczelnien, itp.) Poza tym, gdybym choc raz przeczytal o takim problemie to na pewno bym zamiennika nie kupil. Gorzej jednak, ze po awarii wyswietlacza znalazlem na jakims forum w necie informacje, ze dokladnie to samo stalo sie w D700 komus, kto mial podpiety oryginalny MB-D10 i dwa oryginalne aku! I co powiecie na to, koledzy? Jak znajde linka do tej wypowiedzi to wkleje, bo ewidentnie cos jest na rzeczy i niekoniecznie musi to byc problem w gripie.

A aparat mam oczywiscie nowy, ma dokladnie cztery dni, wiec licze, ze wymienia mi go w sklepie na nowy.

maki
09-10-2010, 09:03
Zaraz się dowiesz że Sigmy nie można podpinać. Tudzież Metzow, Nissinow, pilotow Yungnuo etc etc
Takie komentarze to jest pier...nie z braku mądrzejszej rady.

robertG7
09-10-2010, 09:19
Przecież nie musisz w punkcie zakupu wspominać o gripach i zamiennikach. Oddaj aparat i koniec.

marciing
09-10-2010, 09:25
ale ale panowie to że ktoś kupuje zamiennik to nie znaczy że to jego wina że sprzęt padł. Dojdziemy do tego że w gripie nawet tym oryginalnym nie można używać aku AA bo przecież nie są Nikonowskie tylko innego niezależnego producenta.... bez jaj panowie!!!

Na Twoim miejscu starałbym się sprzęt zwrócić do sprzedawcy lub skontaktować z serwisem oraz wykonałbym telefon do serwisu gripa Alpha żeby dowiedzieć się czy to możliwe że to ICH grip uszkodził sprzęt.

Ale jak dla mnie to wina puszki a nie gripa.

Grand.
09-10-2010, 09:33
A ja mówie że to wina aku Phottixa. Miałem 2 takie i obydwa były trafione. Kiedy phottix osiagnął 0% nie przełaczał na drugą baterię tylko aparat siadał i koniec. A najgorsze w tym jest to, że zdarzyło mi sie to raz przy właczonym LV. Szczęscie wszystko się dało naprawic maltretujac chwilę spust migawki. Grip był sprawny, bo z 2 org aku było OK. Od tego czasu wymieniłem wszystko, i gripy i aku na oryginalne. Po prostu ze strachu że kiedyś zrobi mi lepszy numer i odwiedze serwis.

t0m3k
09-10-2010, 09:37
miałem podobnie. przeglądałem zdjęcia używając pada na MB-D10 (oryginał) i nagle ekran zrobił się szary w białe paski lub na odwrót. Aparatu nie dało się wyłączyć, dopiero wyciągnięcie baterii na noc pomogło ;)
Dobrze się skończyło ale niesmak został, co jeśli to się powtórzy w kluczowym momencie a na drugim body będę miał obiektyw o nieadekwatnych ogniskowych...
Bateria również oryginalna, en-el4a.

popi
09-10-2010, 09:49
Nie przesadzajcie odn.podróbek aku; MB-D10 też potrafi "zawiesić" lcd w body.

maki
09-10-2010, 10:13
Na pewno piszemy oddzielnie

m@riusz
09-10-2010, 10:31
Pierwsze słyszę żeby zamiennik gripa uszkodził elektronikę sam używam tego zamiennika tyle że z D300 i zero problemów tyle że aku oryginalne. Myślę że po prostu miałeś pecha to tylko elektronika szkoda tylko że masz takie ekscesy zaraz po przesiadce z Canona.

streetfighter69
09-10-2010, 10:55
Dziwne rzeczy czytam ogolnie o D700 - padniete lcd, spalone karty CF, AF ktory nie dziala ponizej 0 stopni... Lol. A dodatkowo serwis, ktory z niczym sobie nie radzi. Czy z Nikonem jest jak z Alfa Romeo? D700 to chyba nie powinna byc kaprysna lala, ktora co chwila strzela focha, tylko wol roboczy dla profi (tak ta puszka jest pozycjonowana przez Nikona). Ale moze sie myle... Moze to sie stawia na polce, podziwia i codziennie przeciera aksamitna chusteczka zeby nie dostal alergii na kurz? Chyba sprawdze w instrukcji obslugi... Bez jaj, panowie. Dzisiaj zamienniki to 90% rynku i zapewne 90% podzespolow kazdego nowego Nikona tez produkowana jest w PRC. Przyklad z nieoryginalnymi (bo nie nikonowskimi) paluszkami AA do gripa byl bardzo trafny. To tak samo "niepewne" zasilanie jak Phottixy, ktorych uzywalem regularnie w Canonie i nie bylo zadnych problemow z elektronika. D700 to swietne body, ale jezeli bedzie tak kaprysne z byle powodu to pozostanie chyba juz tylko kupic D3 albo D3X, ewentualnie zmienic system.

Nifir
09-10-2010, 12:16
Czy ktoś z osób tu wypowiadających mi blade pojęcie o elektronice? Jak chcecie by grip zwiększył napięcie, czy przepływ prądu? Ew. może to zrobić aku, ale o ile by musiał je podnieść? Poza tym body powinno mieć zabezpieczenia przed tego typu awariami. Dla mnie wydaje się to irracjonalne i moim zdaniem to wina puszki.

zakwas
09-10-2010, 12:42
Dziwne rzeczy czytam ogolnie o D700 - padniete lcd, spalone karty CF, AF ktory nie dziala ponizej 0 stopni... Lol. A dodatkowo serwis, ktory z niczym sobie nie radzi. Czy z Nikonem jest jak z Alfa Romeo? D700 to chyba nie powinna byc kaprysna lala, ktora co chwila strzela focha, tylko wol roboczy dla profi (tak ta puszka jest pozycjonowana przez Nikona). Ale moze sie myle... Moze to sie stawia na polce, podziwia i codziennie przeciera aksamitna chusteczka zeby nie dostal alergii na kurz? Chyba sprawdze w instrukcji obslugi... Bez jaj, panowie. Dzisiaj zamienniki to 90% rynku i zapewne 90% podzespolow kazdego nowego Nikona tez produkowana jest w PRC. Przyklad z nieoryginalnymi (bo nie nikonowskimi) paluszkami AA do gripa byl bardzo trafny. To tak samo "niepewne" zasilanie jak Phottixy, ktorych uzywalem regularnie w Canonie i nie bylo zadnych problemow z elektronika. D700 to swietne body, ale jezeli bedzie tak kaprysne z byle powodu to pozostanie chyba juz tylko kupic D3 albo D3X, ewentualnie zmienic system.

Głowa do góry, wszystko może się popsuć. To, że ktoś narzekał na D700, to nie oznacza, że nie ma całej masy zadowolonych użytkowników.
Czy baterie wyjmowałeś na dłużej, tzn. np. na 24h?

wasilewk
09-10-2010, 12:47

To nie pomoc, ale NMSP:
Używam D700 drugi rok. Nie mam gripa (jest mi nie potrzebny) mam dwa oryginalne akumulatorki: jeden jeszcze z D80 a drugi był razem w komplecie z D700. Po stopce widać co focę: bywało i rano i mróz i upał. Aparat działa bezawaryjnie ! Do tej pory ! Miałem kłopoty z powodu ludzkiej głupoty: kolega wyjął kartę i ponownie chciał włożyć, myśląc, że CF to wszystko jedno którą stroną - efekt: zgięte szpilki w porcie CF. Ale serwis naprawił (jeszcze matrycę wyczyścili (jakieś kropelki oleju). Do tej pory żadnej awarii ! Aparat działa jak złoto. Daję głowę (swoją a nie koguta), że takich postów będzie bardzo mało. Ludziom nie chce się pisać czegoś, co w zasadzie nic nie wnosi do sprawy. Ale moim zdaniem wnosi: ktoś kto narzeka na D700, to od razu jawi mi się jak ktoś niedouczony (przepraszam z góry !).
Aparat jest świetny i na razie nic lepszego nie ma.

Pzdr.

looki
09-10-2010, 14:00
A D3s to co ? :)

Szybszy26
09-10-2010, 15:24
No tak teraz będzie narzekanie na D700 że awaryjny a już D3 nie. Wystarczy spojrzeć jaki procent jest posiadaczy D700 a jaki D3. Wszystko się psuje i po prostu kolega miał pecha że trafiło na niego. Moim zdaniem to jednostkowa awaria i nie można przypisywać tej przypadłości temu body. Tak na prawdę nie wiadomo co zawiodło, body, grip, czy baterię. Ale już są wyroki że właściciel sam się podłożył kupując zamienniki ;)

remnaj
09-10-2010, 15:54
jeszcze trochę to oprócz głaskania naszych aparatów po "główce", będziemy musieli oddawać im najlepsze miejsca w swoich łózkach i przykrywać kocykiem po "uszy".

stachmuszel
09-10-2010, 16:25
Wyjmij akumulator na 24h. Byc moze to jakis stan nieustalony. Bywaly takie przypadki nie tylko w D700. Pozdr.

streetfighter69
09-10-2010, 17:12
Wyjmij akumulator na 24h. Byc moze to jakis stan nieustalony. Bywaly takie przypadki nie tylko w D700. Pozdr.

Tak zrobie. Mam nadzieje, ze to mozliwe, ze to zadziala rowniez w druga strone: ze z szarych paskow ponownie zrobi sie normalny obraz na wyswietlaczu :) Probuje sobie jednak wytlumaczyc, w jaki sposob to sie stalo i nadal nie wiem... Elektronikiem nie jestem wiec nie wiem, czy grip lub zamiennik aku moze uszkodzic urzadzenie, skoro wczesniej to urzadzenie na tym aku dzialalo bez problemu... Problem powstal w momencie, gdy Phottix osiagnal poziom 0% i aparat zamiast przelaczyc sie na w pelni naladowana baterie w body, po prostu popsul ekran... Czy moze mi to ktos wytlumaczyc od strony elektroniki?

wasilewk
09-10-2010, 18:33
... Czy moze mi to ktos wytlumaczyc od strony elektroniki?

Moje osobiste przypuszczenia są takie, że oryginalny akumulator nie rozładowuje się do końca - jakaś dość istotna wartość napięcia pozostaje - a po sygnalizacyjnej szynie leci do aparatu sygnał "akumulator rozładowany". Dzięki temu aparat staje w stanie, jaki był przed chwilą. Jeśli zamiennik tego nie robi i rozładowuje się poniżej krytycznej wartości napięcia, to aparat może nie zrozumieć co się dzieje i mogą się stworzyć jakieś stany nieustalone - nie przewidziane przez Nikona. Czasami zlikwidowanie tych stanów jest możliwe poprzez rozładowanie elektroniki (stopniowe) a czasami potrzebny jest dodatkowy impuls napięcia do przełączenia stanu niestabilnego w stabilny. Cała cyfrowa elektronika jest oparta na podstawowej bramce NAND - choć w różnych konfiguracyjnych blokach.

Pzdr.

streetfighter69
09-10-2010, 18:45
Czasami zlikwidowanie tych stanów jest możliwe poprzez rozładowanie elektroniki (stopniowe) a czasami potrzebny jest dodatkowy impuls napięcia do przełączenia stanu niestabilnego w stabilny

No to zapytam inaczej... Co moge zrobic w warunkach domowych (i w sposob bezpieczny dla sprzetu) aby taki stan nieustalony zlikwidowac? Czy wyjecie baterii na 24h to jedyny sposob, ktorego mozna sprobowac?
Ponadto, czy uwazasz zatem, ze to raczej nie grip Alfy winny jest tej usterki, tylko aku Phottixa? Bo teraz juz nie wiem, czy po zreaninowaniu body zapinac do niego ten grip... Oczywiscie Phottixa juz tam nie wloze, tylko drugi oryginalny EN-EL3e, ale mimo wszystko mam rowniez obawe co do gripa. Czy grip sam w sobie moze powodowac skoki napiecia, powodujace tego typu usterki korpusu?

Nifir
09-10-2010, 19:01
Póki co zrób to na samej baterii bez gripa i sprawdź czy będzie działać. :P

Moje osobiste przypuszczenia są takie, że oryginalny akumulator nie rozładowuje się do końca - jakaś dość istotna wartość napięcia pozostaje - a po sygnalizacyjnej szynie leci do aparatu sygnał "akumulator rozładowany". Dzięki temu aparat staje w stanie, jaki był przed chwilą.
Jak wyciągam ręcznie aku z gripa to nie daje body sygnału "słuchaj stary wyciągam ci baterie" tylko następuje koniec i szlus. Prędzej bym się spodziewał, że jakaś eletronika w baterii zawiodła jak brakło jej odpowiedniego napięcia, ale szczerze to nie wiem co tam w środku może być. :)

Zrób jak mówił stachumuszel i daj znać za 24h jak poszło.

wasilewk
09-10-2010, 19:28
Póki co zrób to na samej baterii bez gripa i sprawdź czy będzie działać. :P

Jak wyciągam ręcznie aku z gripa to nie daje body sygnału "słuchaj stary wyciągam ci baterie" tylko następuje koniec i szlus....
.

Być może wtedy pojawia się (lub znika) jakiś impuls. Sterowanie cyfrowe bywa wymyślne... Przeładowanie kondensatora - i "szpilka" gotowa. To są tylko dywagacje, prawdę zna Nikon...

Pzdr.

wasilewk
09-10-2010, 19:34
No to zapytam inaczej... Co moge zrobic w warunkach domowych (i w sposob bezpieczny dla sprzetu) aby taki stan nieustalony zlikwidowac? Czy wyjecie baterii na 24h to jedyny sposob, ktorego mozna sprobowac?
Ponadto, czy uwazasz zatem, ze to raczej nie grip Alfy winny jest tej usterki, tylko aku Phottixa? Bo teraz juz nie wiem, czy po zreaninowaniu body zapinac do niego ten grip... Oczywiscie Phottixa juz tam nie wloze, tylko drugi oryginalny EN-EL3e, ale mimo wszystko mam rowniez obawe co do gripa. Czy grip sam w sobie moze powodowac skoki napiecia, powodujace tego typu usterki korpusu?

Spróbuj zresetować układ (zielone kropki, od spodu 'dzyndzel' w dziurce) - oczywiście powolne rozładowanie może pomóc, najwyżej zegar będziesz ustawiał od nowa.

Ozobiście już bym Alfie podziękował - za dużo nerwów. Poszukaj poprzez google na forum (nie przez 'szukaj' - bo nie działa) tego tematu. Wiele ludzie pisało o tym gripie i zaklinali się, że go nie użyją. Z kolei inni pisali, że pracują na nim i jest ok.

Pzdr.

streetfighter69
09-10-2010, 20:03
Spróbuj zresetować układ (zielone kropki, od spodu 'dzyndzel' w dziurce)

Jaki dzyndzel w dziurce od spodu? Nic takiego tam nie widze... :/ Probowalem samymi zielonymi kropkami ale bez rezultatu.

burz
09-10-2010, 20:07
Ja bym nie kombinował, tylko oddał i już. Jeśli nowy aparat strzelił focha, to jak mu potem ufać, nawet jeżeli w cudowny sposób ozdrowieje? Zamieniaj na nową sztukę:)

--
Inna sprawa, że myślałem o pełnej klatce, ale teraz sam już nie wiem. 24-70 padają jak muchy, a siedemsetki nie lepsze (co widać w tym dziale, co i rusz post o jakiejś przypadłości d700). Skrobać na d3s, nawet kosztem szkieł?

wasilewk
09-10-2010, 20:14
burz ma rację. Nawet, jeśli z winy użytkownika... ...już bym go przestał lubić.

Pzdr.

Andrzej Olender
09-10-2010, 20:15
Inna sprawa, że myślałem o pełnej klatce, ale teraz sam już nie wiem. 24-70 padają jak muchy, a siedemsetki nie lepsze (co widać w tym dziale, co i rusz post o jakiejś przypadłości d700). Skrobać na d3s, nawet kosztem szkieł?

Złe wyciągasz wnioski, tutaj nikt nie pisze że mu wszystko działa bo po co, piszą ludzie ewidentnie z problemami. Moim zdaniem i tak mało przypadków. Wszystko w mniejszym lub większym stopniu się psuje.

streetfighter69
09-10-2010, 20:56
Ja bym nie kombinował, tylko oddał i już. Jeśli nowy aparat strzelił focha, to jak mu potem ufać, nawet jeżeli w cudowny sposób ozdrowieje? Zamieniaj na nową sztukę:)

Latwo powiedziec :) Nawet powolujac sie na instytucje niezgodnosci towaru z umowa, czas oczekiwania na decyzje to 2-3 tygodnie... Serwis - tez pewnie ze dwa. A ja potrzebuje aparat na codzien i taka przerwa to dla mnie rzecz niewyobrazalna. Niestety, zaden sklep nie ma raczej obowiazku wymienic towaru od reki na nowy, chyba ze o czyms nie wiem...?

Teraz pytanie: czy jest jeszcze jakas opcja aby calkowicie zresetowac body (przywrocic do stanu fabrycznego)? Moze byc przez menu bo mam do niego dostep przez S-video.

Nifir
09-10-2010, 21:06
Być może wtedy pojawia się (lub znika) jakiś impuls. Sterowanie cyfrowe bywa wymyślne... Przeładowanie kondensatora - i "szpilka" gotowa. To są tylko dywagacje, prawdę zna Nikon...

Pzdr.

Może miałem zbyt dużą przerwę od zajęć elektroniki, ale nie przypominam sobie, by na kondensatorze mogła się pojawić się szpilka...

Co do gwarancji to kiepska sprawa. Jeżeli musisz używać aparatu na co dzień, a nie masz zapasu... Moja dziewczyna miała tak z telefonem, co jakiś czas (choć nieczęsto) się resetował, zawieszał etc. Mówiłem jej by oddała na gwarancji, a ta z uporem nie, bo potrzebuje... I tak męczyła go przez prawie rok, po czym ostatnio padł zupełnie, zmobilizowała się by pójść do serwisu, a tam mówią, że gwarancja już się skończyła...

Jeżeli coś jest wadliwe już na początku używania, to moim zdaniem warto wymienić jak najszybciej.

streetfighter69
09-10-2010, 22:19
Jaki dzyndzel w dziurce od spodu? Nic takiego tam nie widze... :/ Probowalem samymi zielonymi kropkami ale bez rezultatu.

Ponawiam pytanie: gdzie w D700 jest przycisk do resetowania do stanu fabrycznego? Dwie zielone kropki widze, ale nic ponadto...

zakwas
09-10-2010, 22:30
street, wyjmij w końcu tą baterię chłopie...

roofman
09-10-2010, 22:33
Ponawiam pytanie: gdzie w D700 jest przycisk do resetowania do stanu fabrycznego? Dwie zielone kropki widze, ale nic ponadto...
Jak pamiętam z moich kontaktów z D700 to kropki trza wcisnąć i potrzymać powyżej 2 sekund.
Samo wciśnięcie na krótko nic nie daje...
--edit: znaczy klawisze z kropkami a nie kropki :D

streetfighter69
09-10-2010, 22:49
street, wyjmij w końcu tą baterię chłopie...

Bateria wyjeta juz kilka godzin temu :) Nie sadze, aby to pomoglo, ale kto wie :)

tgollob_jamessuchar
09-10-2010, 23:02
Zasilanie to zasrana sprawa, wiem to ze swojego lotniczego już teraz doświadczenia...

Sorry za mój pierwszy wpis, ale wynalazki pt. "zamienniki" zazwyczaj wraz ze spadkiem ceny, proporcjonalnie spada jakość wyrobu... Marka marką, ale nie tylko za nią się płaci odpowiednie pieniądze (a że zawiechy i inne cuda się zdarzają.... pewnie, że tak - to elektronika na dość wysokim poziomie)

Nifir
10-10-2010, 04:32
Problem w tym, że w gripie za bardzo elektroniki nie ma. Jedynie przełącznik między bateriami wybierający baterię zasilającą aparat (w 700 i tak chyba zawsze czerpie najpierw prąd z gripa, więc odpada) i sterowanie guzików. Nie ma cewek, transformatorów i innych badziewi, więc za bardzo nie ma co skakać.
Aż mnie kusi by odkręcić te kilka śrubek z mojego MB-D80, może siedzi tam jaki chochlik i od czasu do czasu walnie czymś niespodziewanym? :)

Gio
10-10-2010, 07:32
Dla mnie to idealny poradnik jak nie oszczędzać w bezsensowny sposób. Chociaż też używałem alfy i też pewnego dnia wycięła mi numer, na szczęście nie tak poważny-po prostu umarła.
Współczuję autorowi wątku, ale o ile zakup zamiennika jest jeszcze w miarę zrozumiały bo różnica w cenie jest spora, o tyle włkadanie do niego jakichś baterii za dwa złote to już proszenie się o kłopoty. Tym bardziej, że tyle ludzi pisało tu o problemach z zamiennikami mb-d10...

streetfighter69
10-10-2010, 09:02
Bateria za dwa złote to to nie jest bo taki phottix kosztuje akurat około 60zl i kupiłem go tylko dlatego ze potrzebowalem od razu czymś zasilić grip a oryginalna en-el3e dopiero zamowiona i będzie w przyszłym tyg. Poza tym, jak już kilka razy pisałem, uzywalem phottixy w canonie przez długi czas i niczym nie roznily się od oryginału. Myśle ze tutaj problem jest bardziej złożony i nie wystarczy podsumować ze to zamienniki są be. Może jednak z puszkami Nikona tez coś jest nie tak bo ludzie zgłaszali problemy również z oryginalnymi mb-d10 i en-el3e przy współpracy z m.in. D700. Moim zdaniem problem tkwi bardziej w puszce niż w gripie bo puszka powinna być zabezpieczona nawet wówczas gdy jakikolwiek aku (ori czy zamiennik) zadziala w jakiś sposób nieprawidłowo. To wszystko jest tym bardziej dziwne ze aparat nadal pracuje normalnie również na tym phottixie, oczywiście poza wyswietlaczem który nadal nie działa... Co może być zatem nie tak z ta bateria?

maki
10-10-2010, 09:07
Mogło się coś w sofcie aparatu pokaszanić, pod wpływem baterii/gripa lub tez nie, wcale nie powiedziane że cokolwiek fizycznie się zepsuło. To że wyświetla bzdury nie oznacza wcale że się coś spaliło.
Mieszkasz niedaleko Wawy, jeżeli nie zdecydujesz się na walkę ze sklepem, pogadaj ładnie z kolesiami z Postępu, może zgodzą się w umówionym terminie na błyskawiczną diagnostykę. Może wystarczy "flasz" systemu i już.

tgollob_jamessuchar
10-10-2010, 09:16
Problem w tym, że w gripie za bardzo elektroniki nie ma. (...)

a wspominałem coś o elektronice W gripie?
wciąż chodzi mi samą problematyki zasilania aparatu (a nie gripa? :mrgreen:) i dostarczenia do korpusu, tyle

jeśli wyświetlacz jest już uwalony, to wyjmowanie baterii pomoże tyle co umarłemu kadzidło

Mogło się coś w sofcie aparatu pokaszanić, pod wpływem baterii/gripa lub tez nie, wcale nie powiedziane że cokolwiek fizycznie się zepsuło. To że wyświetla bzdury nie oznacza wcale że się coś spaliło.
(...)

teoretycznie jest to możliwe, ale w praktyce nie widzę wielkiej szansy na coś takiego... chociaż, kto ich tam wie jak to jest rozwiązane...
gdyby ktoś znalazł schematy bebechów D700 to bym powiedział jakie są szanse na uszkodzenie wyświetlacza (czy czegokolwiek) nieoryginalnym (tudzież niesprawnym/uszkodzonym) aku

maki
10-10-2010, 09:23
Ja nie widzę tego wyświetlacza, ale jeżeli w telewizorze nie ma obrazu /wyświetla bzdury to wcale nie znaczy że jest uszkodzony kineskop/matryca.

kaszanka w sofcie jest jak najbardziej możliwa w każdym sprzęcie, telefony przodują. Wystarczy że w jakiś tam sposób pada kilka linijek kodu/sterownika czy jak to tam nazwać i już nie widać, nie słychać, nie włącza się albo ....

nokinnikon
10-10-2010, 09:32
Proponuję:
1 Popróbować sposobów domowych- reset wyjmowanie aku - nic nie da to
2 Powalczyć ze sklepem - nic nie da to
3 naprawa gwarancyjna.
Pozdrawiam trzymam kciuki

streetfighter69
10-10-2010, 10:34
Czy w Nikonie (na Podstepu) praktykowane sa naprawy od reki, jak w serwisie Canona? Mam oczywiscie swiadomosc, ze nie wszystko da sie od reki naprawic, ale niewykluczone, ze akurat to by sie dalo. Pytanie tylko, jaka jest polityka serwisu Nikona w tym wzgledzie.

maki
10-10-2010, 10:48
Dzwonisz, bardzo uprzejmie rozmawiasz, prosisz o mozliwie szybką diagnozę za która oczywiście zapłacisz... Pogadać warto, co to za różnica w ostateczności czy u nich na pólce czeka na kolejkę czy u Ciebie w domu i wtedy szybki dowóz i ew. odbiór tego samego dnia...

streetfighter69
10-10-2010, 11:15
Dzwonisz, bardzo uprzejmie rozmawiasz, prosisz o mozliwie szybką diagnozę za która oczywiście zapłacisz...

Dlaczego mam placic za diagnoze skoro aparat jest na gwarancji? :) To by sie musialo nazywac "lapowka" ;)

ramzey
10-10-2010, 11:39
Raczej był na gwarancji.
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45132/p/19/c/241/r_id/150293

maki
10-10-2010, 11:45
Fakt, jeżeli na gw. - to nie płacisz.
Chodzi mi o to że jeżeli uprą się po diagnostyce że to nie gwarancyjna historia, mogą sobie zażyczyć 90zl.
Zadzwoń jutro i pogadaj. I niech diagnozują aparat a nie jakieś domysły o aku czy gripach.

Ostatnio moja matka: nie ma sygnału w słuchawce stacjonarnego i w ogóle cisza, Chodź nowy telefon kupimy, chodź nowy telefon kupimy. Mówię: sprawdźmy telefon i linię. I co: TPSA w swoich przepastnych serwerach zawiniło.

streetfighter69
10-10-2010, 23:41
Odczekalem 24h i nic to nie dalo... Ekran, jak zaklety, nadal wyswietla *******y. Pozostaje juz tylko reklamacja.

ramzey
11-10-2010, 06:11
Odczekalem 24h i nic to nie dalo... Ekran, jak zaklety, nadal wyswietla *******y. Pozostaje juz tylko reklamacja.

Jaka reklamacja? Używając nie nikonowych baterii sam zniszczyłeś aparat.

Firma Nikon nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne wypadki lub zniszczenia spowodowane użyciem podrabianych akumulatorów, w tym wymienionych poniżej, ani innych akumulatorów producentów innych niż Nikon. Więcej informacji na ten temat można uzyskać w lokalnym centrum pomocy technicznej firmy Nikon. Aby znaleźć najbliższe Centrum Obsługi firmy Nikon, należy kliknąć tutaj.

mazon
11-10-2010, 07:11
Mam małe pytanie do streetfighter69 - kupiłeś nowe D700 bez oryginalnego aku?

m@riusz
11-10-2010, 07:27
Bateria za dwa złote to to nie jest bo taki phottix kosztuje akurat około 60zl i kupiłem go tylko dlatego ze potrzebowalem od razu czymś zasilić grip a oryginalna en-el3e dopiero zamowiona i będzie w przyszłym tyg.

streetfighter69 pisał wcześniej że kupił zamiennik żeby mieć drugi aku do gripa .

stachmuszel
11-10-2010, 07:37
Jaka reklamacja? Używając nie nikonowych baterii sam zniszczyłeś aparat.

Sorry, ale myślę, że takie rady są nie na miejscu kolego ramzey.

t0m3k
11-10-2010, 07:51
No a ja w sobotę na ślubie miałem psikusa ;]
Reklamować to? Ale co napisać?
"Zdarza się, że aparat w trakcie pracy zaczyna wariować, na ekranie pojawiają się artefakty, paski i różne inne zniekształcenia, nie da się go (aparatu) wyłączyć (pomaga dopiero wyjęcie baterii) ani wykonywać pracy (zdjęć)."

Co, przez 2 tygodnie będą robili zdjęcia dopóki usterka nie wystąpi? ;]

Dodam ponownie, że wszystko mam firmy Nikon, oryginalne.

streetfighter69
11-10-2010, 08:13
No wiec potwierdza się ze coś jest na rzeczy z puszka. Tym bardziej skoro na tej niby trefnej baterii Phottixa tez działa normalnie wszystko, jedynie wyświetlacz nadal nadaje zakodowany sygnał z Canal+ ;) Dodam tez ze w momencie gdy Phottix w gripie się rozladowal, aparat przeszedł normalnie na zasilanie z body i robi tak za każdym razem jak grip straci zasilanie, wiec o jakim skoku napięcia tutaj może być mowa? Pytalem kilku elwktronikow i każdy mówi ze to raczej niemożliwe aby w takiej sytuacji ekran padł z winy aku czy gripa, bo jeżeli byłby to problem z zasilaniem to powinny wystąpić tez inne objawy. Coraz bardziej myśle ze to po prostu wadliwy korpus a nie grip czy aku.

Natomiast mała uwaga do ramzey: Idz kolego trollowac gdzie indziej i przestań z satysfakcja powtarzać w kółko to samo, tym bardziej jeśli nie rozumiesz do końca za co Nikon nie odpowiada w razie używania baterii lub akcesoriów innych firm.

roofman
11-10-2010, 08:28
Po prostu pech... w obecnych czasach jakość leci na pysk to i więcej sprzętu ma jakieś wady/większe tolerancje/nietolerancje co pozostałe komponenty.
Oddaj do serwisu jako uszkodzony i koniec pieśni. Pracował, padł. A w jakich warunkach i czemu padł to już nie musisz wyskakiwać z tymi wiadomościami.
Przy dobrych wiatrach jak trafisz na luz przerobowy, dostępne części na magazynie i dobry humor serwisantów, zrobią tak że w tydzień będziesz miał puszkę u siebie (łącznie z czasem wysyłki).

Ewci@
11-10-2010, 13:19
Proponuje spróbować w sklepie - mi się udało po zakupie okazało się, że aparat ma strasznie dużo hotów i to skupionych w jednym punkcie- normalnie biała dziura wypalona na każdym zdjęciu. Poszłam, przemówiłam do rozsądku sprzedawcy, podałam rzeczowy argument, sklep to od razu zaakceptował i wymienił mi na nowy D700 ( drugi dzień po zakupie pierwszego D700 )
Co do gripa i zamienników baterii - ja pracuję na Alfie i nieoryginalnych bateriach już 2 rok ( najpierw na D300 ) nie zauważyłam aby miały wpływ na body D300/D700 . W sumie to chyba Tamrona/Sigmy/Tokiny nie powinno się też pod D700 podpinać no bo to nie Nikkor ;)Wg mnie to usterka body nie ma nic wspólnego z gripem i bateriami. A nie wgrywałeś jakichś nowych profili do D700 może coś uszkodziło soft ?
I radzę najpierw powalczyć w sklepie bo niestety serwis Nikona nie zawsze kocha swoich klientów ;)

streetfighter69
11-10-2010, 15:04
Wg mnie to usterka body nie ma nic wspólnego z gripem i bateriami. A nie wgrywałeś jakichś nowych profili do D700 może coś uszkodziło soft?

Profile, owszem wgrywalem, ale te ze strony Nikona, konkretnie profile D2X. Tyle ze, po ich wgraniu, aparat dzialal normalnie przez kilka dni. Awaria nastapila natomiast nagle, gdy po prostu wlaczylem wyswietlacz.

I radzę najpierw powalczyć w sklepie bo niestety serwis Nikona nie zawsze kocha swoich klientów ;)

Sklep odmowil wymiany. Aparat pojechal do serwisu.

m@riusz
11-10-2010, 15:06
Daj znać co powiedzą Ci w serwisie.

zakwas
11-10-2010, 15:06
Sklep odmowil wymiany. Aparat pojechal do serwisu.

Daj znać jak sprawa się skończyła.

Grimes
11-10-2010, 16:29
Ja tylko 3 grosze w sprawie zamienników. Używam w D5000 od roku jako zapasowej baterii akumulator firmy Activ Jet za 25 złotych. Oprócz troszkę mniejszej pojemności nie ma żadnej różnicy. Aparat poprawnie wskazuje stan naładowania, blokuje spust przy niskim stopniu naładowania i śmiga jak należy. Na oryginalnym aku wykręciłem ostatnio ok 1200 klatek, na zamienniku ok 200 mniej.
Trzymam kciuki za naprawę. Oby nic poważnego:/

streetfighter69
11-10-2010, 17:19
Jestem coraz bardziej przekonany, ze to jednak body nawalilo, a nie grip czy aku. To ze rozladowanie baterii i awaria lcd nastapily w podobnym czasie nie znaczy, ze jedno bylo spowodowane drugim. Mogl to byc zwykly zbieg okolicznosci. Na wszelki jednak wypadek oddalem dzis gripa i aku do sklepu, bo jakos nie mialbym chyba odwagi testowac ponownie, czy to wina aku, gripa czy body :) Jak dostane body spowrotem, podepne oryginal MB-D10 z oryginalnym aku i jak cos bedzie nie tak, to niech sobie serwis z tym radzi.

Nikuś
11-10-2010, 17:49
Mam nadzieję, że sklep naprawi aparat w ramach gwarancji. Warto wysyłać sprzęt bezpośrednio do serwisu, a nie przez sklep, który często m.in swoimi procedurami wydłuża oczekiwanie.

Myślę, że masz po prostu pecha - trafiło na Ciebie. Związek awarii z tzw zamiennikami jest mz znikomy, bo sam uzywam zamienników osprzętu i nie było takich problemów.

Pamiętam, że kiedyś w jakimś wątku broniłeś 5d, byłeś jego zwolennikiem. Teraz D700.. AF zadecydował?

.

nokinnikon
11-10-2010, 18:03
A co z softem (nie wiem czy w 700 są uaktualnienia) coś wgrywałeś masz a i b takie same a może trzeba wrócić do poprzedniego.

streetfighter69
11-10-2010, 19:03
Pamiętam, że kiedyś w jakimś wątku broniłeś 5d, byłeś jego zwolennikiem. Teraz D700.. AF zadecydował?

Nie tyle bronilem/bronie 5d, ile uwazalem/uwazam, ze ten aparat ma najlepszy stosunek ceny do jakosci zdjec na rynku. 5d broni sie sam, bo jest pod tym wzgledem nie do pobicia. To swietny aparat, dzialal zawsze bez najmniejszej zwiechy, bez fochow, plynnie i pewnie. Ani razu mnie nie zawiodl. Mial natywne ISO100. Kosztuje o polowe mniej niz D700, a robi zdjecia, ktore sa zazwyczaj rownie dobre, a czasem lepsze niz te z D700. Nie jest jednak aparatem wystarczajaco uniwersalnym. Jego pieta achillesa jest przede wszystkim AF, ktory nie sprawdza sie zbyt dobrze przy szybszych akcjach, wymagajacych uzycia servo. Nie jest tez stuprocentowo pewny nawet na centralnym punkcie w trybie single AF. Zadecydowal glownie AF, konfigurowalnosc, uszczelnienia, troszke lepsze wysokie ISO (choc zwykle uzywam niskich czulosci, a 5d do ISO1600 jest swietny), korekcja AF w body, potwierdzenie ostrosci z manualami, 70-200VR w kolorze CZARNYM, CLS oraz... lepszy LCD ;)

A co z softem (nie wiem czy w 700 są uaktualnienia) coś wgrywałeś masz a i b takie same a może trzeba wrócić do poprzedniego.

Fabrycznie wgrany byl juz najnowszy soft 1.02 zarowno pod A i B. Co prawda wgrywalem soft 1.02 na nowo, chcac sprawdzic, czy to pomoze, ale bez skutku.

popi
12-10-2010, 15:43
Może dla rozładowania "napięcia w aku" :)

Skrobać na d3s, nawet kosztem szkieł?

Ja też myślałem o robieniu zdjęć bez obiektywu. Niestety, przeraża mnie widmo kurzu na matrycy ;)

PS. Zaraz dopiszę sobie w stopce: MB-D10 - ORYGINAŁ! uprzedzając pytania ew.kupców w przyszłości w stylu: ale stosował pan do d700 tylko oryginalne akcesoria nikona?! :)

streetfighter69 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=18417) szczerze współczuję i życzę pozytywnego załatwienia sprawy...

Jacek_Z
13-10-2010, 11:36
.. aparat zamiast przelaczyc sie na w pelni naladowana baterie w body..Niestey z przełączaniem się zasilania w przypadku gdy sa zamienniki to więcej osób ma problemy. Np ja nie mogę mieć naraz 2 akku, bo aparat i tak widzi tylko jedno i się nie przełącza na drugi. Grip Alpha, akku Delta EN-EL4a. To wina raczej akku delty niz gripa.
Zagadnienia wielokrotnie wałkowane w dziale o zasilaniu: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=69
z tym że jaja z LCD o jakich piszesz to tam nikt nie zgłasza. Masz pecha.

streetfighter69
13-10-2010, 13:16
Sluchajcie, jestem w szoku, bo w poniedzialek aparat pojechal do serwisu, a dzisiaj........................................... ........ wrocil do mnie naprawiony! :) Serwis dokonal wymiany plyty cyfrowej i regulacji (nie mam pojecia jakiej) w dniu przyjecia paczki do serwisu i tego samego dnia wyslal naprawiony aparat spowrotem! A jeszcze pamietam, jak dzwonilem do serwisu w poniedzialek i facet powiedzial, ze orientacyjnie naprawa potrwa dwa tygodnie :) Jak dla mnie, zrobic z dwoch tygodni dwa dni - i to jeszcze majac na wzgledzie, ze za ten wyczyn odpowiedzialny jest serwis Nikona na Postepu - to mistrzostwo swiata. Tak powinien dzialac serwis bo ja - jako uzytkownik Nikona - moge teraz czuc sie bardziej niz ukontentowany podejsciem serwisu do mnie, jako klienta. Z takim serwisem Nikona spotkalem sie kiedys w Oslo, a drugi raz teraz w Polsce. Naprawde - ile zlego nie powiedzialoby sie wczesniej na ich temat - teraz trzeba przyznac, ze staneli na wysokosci zadania i zrobili to nawet szybciej, niz moznaby od nich wymagac.
W kazdym razie aparat dziala, wrocil w takim samym stanie wizualnym w jakim zostal wyslany i wyglada na to, ze wszystko jest ok.

Nifir
13-10-2010, 13:24
Pewnie zaglądają tu czasem i chcieli poprawić sobie imaż. ;)

streetfighter69
13-10-2010, 13:48
Pewnie zaglądają tu czasem i chcieli poprawić sobie imaż. ;)

Ciesze sie, za akurat ja stalem sie dla nich motywacja do zmiany wizerunku :)

stachmuszel
13-10-2010, 14:59
Kurcze, cieszę się, że Cię tak załatwili :-).

m@riusz
13-10-2010, 17:11
streetfighter69 no to świetnie że tak to się skończyło , faktycznie serwis na Postępu stanął na wysokości zadania :D

Grimes
13-10-2010, 17:31
No i elegancja Francja. Pytanie tylko czemu padła płyta:/Czy to wina zasilania czy sam się spitolił, bo zaczynam mieć obawy co do zamienników. Niedługo chcę od kumpla odkupić D300 i miałem Alphę do niego dokupić, ale w tym przypadku zaczynam mieć obawy.

m@riusz
13-10-2010, 17:45
No i elegancja Francja. Pytanie tylko czemu padła płyta:/Czy to wina zasilania czy sam się spitolił, bo zaczynam mieć obawy co do zamienników. Niedługo chcę od kumpla odkupić D300 i miałem Alphę do niego dokupić, ale w tym przypadku zaczynam mieć obawy.

Ja używam gripa Alpha do D300 i jest wszystko ok , z tym że jadę na oryginalnych aku.

Grimes
13-10-2010, 17:59
No to się trochę uspokoiłem. Ja w D5000 mam zamiennik aku- ActivJet i też jest wszystko ok. Myślę, że to była po prostu wada fabryczna egzemplarza, jednak trzeba zachować czujność jeśli chodzi o zamienniki.

streetfighter69
13-10-2010, 20:06
Ja mysle, ze to jednak wina puszki, ale nie chcac ryzykowac swiadomie po raz drugi kupie oryginalnego MB-D10 (mimo ze grip jest wlasciwie najmniej podejrzany) i oryginalne aku. To juz postanowione.

maki
13-10-2010, 20:42
No i gut że się tak skończyło.
Ty a może dasz się namówić żeby jeszcze poużywać tych off brandowych gripów? Byłoby wiadomo czy to faktycznie to czy nie...

pozdrawiam
Happy shooting

streetfighter69
13-10-2010, 22:42
Ty a może dasz się namówić żeby jeszcze poużywać tych off brandowych gripów? Byłoby wiadomo czy to faktycznie to czy nie...

:) :) :)

messer
17-10-2010, 22:07

Ja gripa alpha używałem zarówno z D300 jak i z D700. Z oryginalnymi akumulatorami zawsze. Nigdy nie natrafiłem na kłopoty, a również w różnych warunkach (mróz, upał) zdarzało się tym zestawem fotografować.
Więc to nie reguła.

mOSAd
20-10-2010, 23:16
Miło, że wszystko się dobrze skończyło. Obstawiam problem z korpusem jednak, chociaż być może by nigdy nie wyszedł przy oryginalnym zasilaniu. Czyli pewnie jakieś niewielkie odchylenie od "przepisowych" parametrów tak wpłynęło na LCD. To raczej nie tyle wina zamienników w tym przypadku, ile wrażliwości korpusu lub niedokładnej *regulacji* jakiegoś podzespołu właśnie. Najważniejsze, że bez większych cyrków serwis sprawnie wszystko załatwił i to w ekspresowym tempie. Polecam wpis na odpowiednim portalu. :)
PS. Szkoda, że nie chcesz tych zamienników potestować dłużej jednak... ;)
PS2. Bo z zamiennikami to właśnie tak jest, że u wielu działa, a u części nie - i liczymy na to, że nas problem nie dotknie. Ot kontrola jakości nie taka, praca na granicy dopuszczalnych wartości, tu gdzieś mniejszy prąd, tam ciut większy... I czasem jakiś bezpiecznik (już w korpusie), który normalnie nie byłby w ogóle użyty, okazuje się nie tylko potrzebny, ale i wadliwy.

streetfighter69
21-10-2010, 00:01
Zastanawia mnie najbardziej, czy to rowniez mogla byc wina gripa Alpha. Bo bardziej stawialbym na korpus lub w ostatecznosci na aku Phottixa. Nie wydaje mi sie, aby grip mogl jakos wplynac na korpus, powodujac jego awarie, ale moze sie myle... Co myslicie?

prz3mo
21-10-2010, 00:39
Wiele osób używa Alphy, ja mam od półtora roku i złego słowa nie powiem. Nie wydaje mi się, by grip był powodem problemów.

m@riusz
21-10-2010, 06:52
Zastanawia mnie najbardziej, czy to rowniez mogla byc wina gripa Alpha. Bo bardziej stawialbym na korpus lub w ostatecznosci na aku Phottixa. Nie wydaje mi sie, aby grip mogl jakos wplynac na korpus, powodujac jego awarie, ale moze sie myle... Co myslicie?

Co prawda z D300 ale używam gripu alpha i nie mam najmniejszych problemów tyle że aku stosuje oryginalne, więc wydaje mi się że to raczej nie jest wina gripa

Zen
21-10-2010, 09:11

Nie posiadam wprawdzie D700 czy D300 ale zakupiłem do mojego D90 grip alpha i baterie włąśnie Phottix-a. Grip sprawuje się wyśmienicie bateria Photix również, niestety oryginalne aku z zestawu D90 kilka dni temu dostało padaczki. Nie wytrzymało dwóch lat użytkowania. Używane było równoległe z zamiennikiem.

Toma
21-10-2010, 16:45
po roku rozsyłał mi się spust migawki w gripie Alpha, wymienili na zupełnie nowy grip (inny producent gripa - ale też symbol handlowy Alpha), funkcjonalnie - bez zarzutu, żadnych problemów z zasilaniem, przełączaniem aku grip/body

streetfighter69
01-11-2010, 23:25
Z ciekawosci testuje wlasnie drugi grip Alpha/Meike z D700, ale tym razem z dwoma oryginalnymi EL-EN3e (jeden w body, drugi w gripie). Narazie wszystko dziala prawidlowo. Pierwsza rzecz jaka zrobilem to pomiar napiecia na samym aku i na gripie z aku - w obu przypadkach dokladnie ten sam wynik, czyli 8,07V. Wniosek z tego taki, ze grip prawidlowo przekazuje napiecie z aku do body. Jest to o tyle istotne, ze w necie wiele osob narzekalo na samorozladowywanie sie aku w gripie i roznice w napieciu w zakresie ca. 0,05V pomiedzy samym aku a aku w gripie. U mnie ten problem nie wystepuje. Stan naladowania baterii rowniez pokazywany jest prawidlowo w body. Nie wiem, czy wyjasni to do konca zagadkowa kwestie poprzedniej usterki, ale pozwoli pewnie okreslic, czy grip Alpha/Meike moze byc bez problemu uzywany w zastepstwie oryginalnego MB-D10. Roznica w cenie jest tak znaczna, ze jest to dosc istotne pytanie, tym bardziej, ze ogolem zamiennik Alpha/Meike to naprawde dobrze wykonany produkt. Zrodlem zasilania jest jakby nie patrzec aku, a ten jest oryginalny, nikonowski.

Photoartbox
02-11-2010, 06:39
Z ciekawosci testuje wlasnie drugi grip Alpha/Meike z D700, ale tym razem z dwoma oryginalnymi EL-EN3e (jeden w body, drugi w gripie). Narazie wszystko dziala prawidlowo. Pierwsza rzecz jaka zrobilem to pomiar napiecia na samym aku i na gripie z aku - w obu przypadkach dokladnie ten sam wynik, czyli 8,07V. Wniosek z tego taki, ze grip prawidlowo przekazuje napiecie z aku do body. Jest to o tyle istotne, ze w necie wiele osob narzekalo na samorozladowywanie sie aku w gripie i roznice w napieciu w zakresie ca. 0,05V pomiedzy samym aku a aku w gripie. U mnie ten problem nie wystepuje. Stan naladowania baterii rowniez pokazywany jest prawidlowo w body. Nie wiem, czy wyjasni to do konca zagadkowa kwestie poprzedniej usterki, ale pozwoli pewnie okreslic, czy grip Alpha/Meike moze byc bez problemu uzywany w zastepstwie oryginalnego MB-D10. Roznica w cenie jest tak znaczna, ze jest to dosc istotne pytanie, tym bardziej, ze ogolem zamiennik Alpha/Meike to naprawde dobrze wykonany produkt. Zrodlem zasilania jest jakby nie patrzec aku, a ten jest oryginalny, nikonowski.

Uzywalem tego "Alpha/Meike" dluzszy czas z D300. Aku mialem i oryginalne i podrobki, wszystko smigalo bez problemow. Jesli chodzi o wykonanie, faktycznie bylo bardzo przyzwoite, joystick w gripie byl nawet lepszy od oryginalu. Jedynie waga i minimalne odczucie miekkosci (w porownaniu do oryginalu), przypominaly, ze jest to o wiele tanszy produkt.

maszin
10-11-2010, 18:29
co do Photix'ów..... miałem 2 szt i po paru miesiacach pojemnosc ich spadła i to mocno zauwazalnie, wiec nie polecam,,, wiec se dokupiłem oryginał akumulatora, i swiat jest bezproblemowy !!! :)
natomias gripa Alpha/Meike mam od nowosci, i nigdy mnie niezawódł, używam go na zmiane z EL-EN3e lub 8szt. eneloopy. I gra gitara, NIGDY NIE MIAŁEM ZAWODÓW Z ZASILANIEM

t0nnelier
17-11-2010, 19:56
ja miałem dokładnie taką samą sytuację w zeszłym tygodniu, zamiennik MB-D10 + photix, przeglądam zdjęcia a tu pad baterii w gripie i Canal+ na LCD ;) i to zakodowany ... egh
oddałem do serwisu na gwarancji (to body mam od 3 miesięcy), 2-3 dni później info, że naprawione !!! ... wymiana elektroniki.

doszukałem się plusów przy tego typu awariach - licznik klapnięć się zeruje ;) doszukałem się też minusów - prawie osiwiałem :)

paparazzi89
07-02-2011, 22:45
i mnie dopadło :( w takim razie jak wyjęcie baterii nie skutkuje to ja chyba odrazu dam na gwarancję. Polecacie wysłać aparart samemu czy dać do sklepu?

paparazzi89
15-02-2011, 23:21
Aparat wrócił od doktora, wyleczony :)
Małe ciekawostki:
1) Na aparacie nie było zaślepki od stopki na lampę- dali :)
2) Firmowy długopis Nikona
3) szmateczka w plastikowym opakowaniu do czyszczenia
4) Bardzo pożądnie zapakowany
5) termin- 1 tydzień!

Ogólnie w porównaniu do ostatniej reklamacji SB-900 (ponad miesiąc) mile zaskoczony :)