PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd (kod 43) Win7 64 bit

Moff
08-10-2010, 20:17
Witam

Mam problem z komputerem. Pry podłączaniu większości sprzętu przez usb do kompa pojawia się komunikat "Nie rozpoznano urządzenia USB". Po kliknięciu na "dymek" pojawia się okienko pokazujące, które urządzenie ma problem. Komputer w ogóle nie rozpoznaje sprzętu i na liście błąd jest z urządzeniem o nazwie "unknown device". Po kliknięciu na napis pojawia się okienko z właściwościami tego urządzenia i w polu "Stan urządzenie" pojawia się komunikat "System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)". Co to w ogóle jest? Jak temu zaradzić? Powiem, że nie pomogła przesiadka na Viste 32 bit. Nie patrzyłem na xp, bo nie chciałem zerować dysku. Dodam jeszcze, że błąd działa wybiórczo: mysz działa bez problemu, telefon, jako pamięć i modem też, ale pamięć flash, aparat, napęd dvd już nie; nawet wbudowana kamera internetowa nie działa. Mój komputer to HP Pavilion dv6376ea.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

mishieck
08-10-2010, 21:09
Sterowniki masz microsoftowe, czy najnowsze ze strony HP?

markB
08-10-2010, 21:20
Kod 43 to oznacza właśnie brak sterowników.

Moff
08-10-2010, 21:29
Nie przypominam sobie żebym jakieś ściągał ze strony hp, także można założyć, że, o ile jakieś są, to z windows update.

Moff
11-10-2010, 08:14
Macie jakieś jeszcze propozycje? Ogólnie to problem jest IMO bardzo dziwny. Nawet reinstalka systemu nie pomogła. Z tego co patrzyłem, to na stronie hp nie ma sterów do USB.

costi
11-10-2010, 09:19
Powiem, że nie pomogła przesiadka na Viste 32 bit. Nie patrzyłem na xp, bo nie chciałem zerować dysku.
Nie rozumiem tego zdania...

Na kazdym porcie USB sie tak dzieje? Mi to wyglada na padniety kontroler USB/problemy z chipsetem.

Probowales jakiegos Linuxa LiveCD, czy w nim tez sie takie historie dzieja?

Moff
11-10-2010, 11:07
Nie rozumiem tego zdania...

Po instalce win7 nie zrobisz downgrade'u do xp bo instalator nie widzi dysku (nawet format nic nie daje) (ale to chyba nie jest sedno sprawy), a co do visty to chyba nie muszę tłumaczyć.

Co do portów to dzieje się tak na wszystkich: mysz działa, flash nie.

Linuxa nie próbowałem bo w ogóle go nie ogarniam (i nawet nie przyszło mi to do głowy).

maly5
12-10-2010, 09:31
Nie przypominam sobie żebym jakieś ściągał ze strony hp, także można założyć, że, o ile jakieś są, to z windows update.
czyli jak rozumiem zainstalowales system i wyszedles z zalozenia ze to juz wszystko ? 'la klasik'.
na hp nie bedzie sterownikow do usb bo sa one zawarte w sterownikach do chipsetu. kamera Ci nie dziala bo pewnie tez nie instalowales sterownikow.
jesli chodzi o podlaczanie urzadzen to zazwyczaj mysz albo klawa podpieta po usb beda dzialac, 95% pamieci flash tez, ale nikt nie powiedzial ze kazde urzadzenie podlaczone do tego portu od razu zacznie wspolpracowac. trzeba miec do nich sterowniki. i to jest podstawa (do ktorej zalicza sie tez zainstalowanie aktualnych sterownikow do chipsetow).

sevenoo
12-10-2010, 09:48
zdecydowanie witryna HP, pobierz wszystko co mają do Twojego modelu i zainstaluj.

Moff
12-10-2010, 11:21
czyli jak rozumiem zainstalowales system i wyszedles z zalozenia ze to juz wszystko ?

Tak szczerze powiedziawszy, do tej pory tak robiłem (oprócz windowsa xp) i działało. Poza tym windowsa viste mam dedykowanego pod konkretnie ten model i problem jest taki sam. Może mało przecyzyjnie opisałem zdarzenie, ale problem pojawił się nie po instalacji systemu, ale w trakcie użytkowania (po którymś uruchomieniu z kolei padło). Wiem też, że przestały działać sprzęty, które do tej pory chodziły dobrze (zewnętrzny dysk hp był rozpoznawany, instalowany, zewnętrzna karta wi-fi, też [po zainstalowaniu sterowników z płyty]). Niemniej jednak sterowniki do chipsetu mogą się okazać trafne (i oby tak było).

zdecydowanie witryna HP, pobierz wszystko co mają do Twojego modelu i zainstaluj.

Z tego co wiem, hp nie wspiera tego modelu pod win7 w ogóle. Może stery z visty bedą kompatybilne.

Sterownik dla rodziny przenośnych chipsetów Intel 945GM Express

Czy to są te sterowniki?

costi
12-10-2010, 21:37
Po instalce win7 nie zrobisz downgrade'u do xp bo instalator nie widzi dysku (nawet format nic nie daje) (ale to chyba nie jest sedno sprawy), a co do visty to chyba nie muszę tłumaczyć.

Zrobisz i widzi (wiem, probowalem), tylko trzeba normalnie zabootowac komputer z plyty instalacyjnej i ew. podac XP na dyskietce sterowniki do kontrolera SATA (jesli uzywasz trybu AHCI lub RAID), lub tez wczesniej zintegrowac sobie owe sterowniki z instalka za pomoca nlite.

Co do sterownikow - raczej tak, jesli taki masz chipset. W razie watpliwosci uzyj programu CPU-Z, zakladka chipset - on Ci pokaze, co tam u Ciebie siedzi.

Moff
12-10-2010, 22:56
Już mam nerwy poszarpane do cna, pomóżcie. Wiem, że to nie jest forum komputerowe, ale i tak wykazaliście spore zainteresowanie, za co jestem wdzięczny. Nie jestem w stanie znaleźć tych sterowników to chipsetu. Jest to Intel i945PM (według CPU-Z). Na stronie Intela - nic, na stronie HP - nic, google - nie znalazłem nic konkretnego. Jak komuś się chce to niech podeśle linka do sterownika.

costi
13-10-2010, 11:35
No stronie Intela szukaj sterow do Mobile 945 Express Chipset Family, albo cos w tym stylu (w kazdym razie na pewno Mobile 945). Najwazniejsze dla Ciebie to "INF update utility", w drugiej kolejnosci grafika (jesli masz zintegrowana Intela) i ew. HDMI Audio.

Moff
13-10-2010, 12:29
Ściągałem ze strony intela sterowniki i przy próbie instalacji pojawiał się komunikat, że komputer nie spełnia wymagań sprzętowych (czy jakoś tak, piszę z pamięci). na stronie intela nie znalazłem sterowników gdzie byłoby opisane, że działają do i954PM(wydaje mi się, że to jest główna bolączką). Co dziwne, na stronie HP w ogóle zniknęły sterowniki do mojego modelu - dv6376ea.

maly5
13-10-2010, 13:42
juz sie zgubilem ktory to ma byc system, ale tu powinno byc wszystko:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareCategory?os=2093&lc=en&cc=us&dlc=tr&sw_lang=&product=3380792#N330
do chipsetu szukaj w grafice, ew zmien system operacyjny na inny.

costi
13-10-2010, 21:15
A tu masz link do Intela: http://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&ProductFamily=Chipsets&ProductLine=Laptop+Chipsets&ProductProduct=Mobile+Intel%c2%ae+945+Express+Chip set+Family&ProdId=2300&LineId=1088&FamilyId=40

i945PM to "Mobile Intel 945 Express Chipset Family" bez zintegrowanej grafiki, wiec ze strony Intela interesuje Cie tylko INF Update Utility i ew. sterowniki do kontrolera dyskow.

jhru
13-10-2010, 21:54
Każdy HP ma ukrytą partycję z systemem.Jeżeli nie to po przyniesieniu komputera do domu należało zabezpieczyć system - zgodnie z instrukcją Poczytaj instrukcję. Dysk należy podzielić przynajmniej na dwie części i nazwać je odpowiedni "C" i "D".Zgrać wszystkie dane na dysk D . Przywrócić system z ukrytej partycji lub z płytek na których został on zabezpieczony. Podłączyć komputer do internetu i podłączyć te "niechodzące" zewnętrze urządzenia .Vista i Win 7 powinien w zasadzie sam wyszukać i zainstalować podstawowe sterowniki- o czym Cię poowiadomi konkretnym komunikatem.
jeżeli po przywróceniu systemu nadal będzie problem z portami USB to może oznaczać awarię kontrolera.Niektóre urządzenia nie pracują jeżeli są podłączane przez hub usb - jednak sądząc z Twoich pytań proponuję poszukać zaprzyjaźniona osobę bardziej obeznaną z komputerami niż Ty.

jhru
13-10-2010, 22:05
Do komputera powinna być dołączona płytka , na tej płytce są wszystkie sterowniki potrzebne do płyty głównej - przeczytaj inną moja odpowiedź - nie ściągaj i nie instaluj sterowników z ze strony intela bo możesz pomylić wersję lub "czipset" z biosem i możesz sobie narobić kłopotu. Jeszcze raz napiszę: sądząc z Twoich pytań ,jestem przekonany ,że masz bardzo małe doświadczenie w rozwiązywaniu problemów z komputerami - Poproś kogoś bardziej obeznanego w tych sprawach o pomoc.

costi
14-10-2010, 01:44
jhru - palce wiedna na klawiaturze od takiego, za przeproszeniem, bredzenia. Jak mozna pomylic sterowniki od chipsetu z biosem, do ktorego, nota bene, Intel nie udostepnia zadnego softu, bo to jest w kwestii producenta laptopa? A nawet jesli sobie przeflashuje bios do nowszej wersji, to co sie niby stanie? System tego nawet nie zauwazy, za to moze to pomoc, bo np. wyprostuje dzialanie mostka poludniowego (odpowiedzialnego za uklady We/Wy).

Dalej, ukryta partycja - instalacja Windowsa (jakiegokolwiek) powoduje utrate dostepu do ukrytej partycji, bo nadpisuje on MBR. Efekt jest taki, ze jak ktos nie chce byc skazany na system, ktory dostal na starcie z lapkiem, to rownie dobrze moze sobie ta partycje usunac. Co do trzymania backupu - backup zawsze dobrze zrobic, ale czesto system zaraz po uruchomieniu nie nadaje sie do pracy, tak jest zawalony roznym "przydatnym" syfem. Celuje w tym Toshiba (w mojej U400 razem z systemem startowalo prawie 20 aplikacji, niektore sluzace do obslugi sprzetu, ktorego fizycznie nie bylo w laptopie), HP jest niestety chyba tez gdzies w czolowce.
Co do sterownikow: problem moze byc tak naprawde tylko z bajerami typu czytnik kart, modul Bluetooth czy skaner linii papilarnych, bo ustalenie producenta tychze czesto jest niemozliwe. Do calej reszty sterowniki spokojnie mozna ssac stery ze stron producentow, to jest zreszta czesto jedyne zrodlo aktualnych sterownikow. Windows Update w Siodemce bardzo pomaga, ale nie jest rozwiazaniem uniwersalnym.
Jedna z rzeczy, ktora trzeba doinstalowac z zewnatrz, sa wlasnie sterowniki do starszych chipsetow Intela (a konkretnie starszych niz seria 3, czyli wszystkich z numerkami 9xx). Wot, siurpryza.

Dysk należy podzielić przynajmniej na dwie części i nazwać je odpowiedni "C" i "D".
A jak je nazwe G i Z to Windows umrze? Nigga, please. Dla systemu litery dyskow nie maja kompletnie znaczenia z ta roznica, ze nie da sie zmienic litery partycji systemowej, a przynajmniej nie bez dziwnych zabiegow.

Natomiast co do niedzialajacego sterownika ze strony Intela - we wspomnianej Toshibie U400 mialem taka akcje, ze przy probie instalacji sterownika sciagnietego ze strony Intela wyskakiwal komunikat, ze "ten sterownik pochodzi od nieznanego dostawcy i nie bedzie dziala z tym laptopem" czy cos w ten desen. Pieprzona Toshiba wszyla w system jakis dodatkowy mechanizm sprawdzajacy pochodzenie sterownikow tak, ze dzialaly tylko te z ich strony. Na szczescie format i postawienie czystego systemu z normalnej plyty rozwiazaly problem.

Jeszcze raz napiszę: sądząc z Twoich pytań ,jestem przekonany ,że masz bardzo małe doświadczenie w rozwiązywaniu problemów z komputerami - Poproś kogoś bardziej obeznanego w tych sprawach o pomoc.
Wlasnie prosi - jak na razie dostal dwa zrodla, gdzie moze znalezc sterowniki do chipsetu. Jesli zadne z nich nie pomoze, to problem raczej nie ejst programowy i czeka go wizyta w serwisie.

A tak BTW. plyt ze sterownikami nikt juz nie daje od dawien, dawna. Moze w jakichs specyficznych modelach...

Moff
14-10-2010, 08:56
Chyba jest to jednak problem sprzętowy. Zainstalowałem coś co wyglądało na sterownik do chipsetu, nawet coś zaskoczyło bo w windowsie wyskoczyła chmurka
z komunikatem, że mój port USB 2.0 może działać jeszcze szybciej, ale to nie jest sedno sprawy. Zrobilem profilaktycznego restarta, podłączam sprzęt i dupa, to samo.
No niemożliwe jest, żeby wcześniej przy instalacji systemu wszystko działało, a teraz nie działa (chociaż windows to dziwne zwierzę).
Co do sterowników dołączonych do kompa, to jak napisałem wcześniej, płyta z vistą, dołączona do lapka, jest wersją pod ten konkretny model więc wątpię, żeby nie było tam sterowników do chipsetu.
Może nie jestem super specem od kompów, ale też nie jestem zupełnym laikiem.
Problem jest dość nietypowy (w moim przekonaniu) i nie byłem w stanie rozpoznać, czy jest to problem sterów czy sprzętu (biorąc pod uwagę fakt, że niektóre sprzęty działają, a niektóre nie).
Nie wiem czy coś da się jeszcze na ten temat napisać, ale chyba z serwisem nie bardzo chce mi się bujać.
Dziękuję wszystkim za rady i chęć udzielenia pomocy.

costi
14-10-2010, 14:01
Sprobuj jednak jeszcze z Ubuntu LiveCD. Nie jest to trudne w obsludze - sciagasz obraz plyty, wypalasz i bootujesz laptopa z tej plytki (nie ma to zadnego wplywu na systemy zainstalowane na dysku). Wstaje sobie Linux. Jesli pod nim tez beda takie problemy, to problem ewidentnie sprzetowy. Jesli nie, to jednak cos nie halo z Windowsem.

Moff
16-10-2010, 10:26
Live CD chyba też nie pomógł. Pobrałem Ubuntu 10.04, odpaliłem z płyty, podłączyłem jeden sprzęt (zewnętrzny napęd DVD) i nie było w ogóle reakcji. Domyślam się, że wszystko robiłem dobrze. Także na 90% można powiedzieć, że jest to usterka sprzętu.

agatakujpom
11-02-2014, 11:24
Wiem ze to nie ja jestem specem gdybym byla nie czyala bym tego ale czy to aby napewno problem sterownikow? Mam taki problem skoro problem sterownikow to gdzie sie podzialy jesli wszystko dzialalo bez komplikacji az pewnego dnia blad 43 jesli chodzi o komputer. Co wiec zrobic jesli i na bluerayu nie dziala sadze ze to problem z pamiecia usb miala bym ja gdziec ale mam tam mase pamiatkowych zdjec i zero pojecia jak je odzyskac u mnie jest napsane wylacz i wlacz urzadzenie jesli blad nadal istnieje zmien urzadzenie nie mam pojecia co robic? czy naprawde nie ma szansy juz na uruchomienie

Borat1979
11-02-2014, 12:03
Wiem ze to nie ja jestem specem gdybym byla nie czyala bym tego ale czy to aby napewno problem sterownikow? Mam taki problem skoro problem sterownikow to gdzie sie podzialy jesli wszystko dzialalo bez komplikacji az pewnego dnia blad 43 jesli chodzi o komputer. Co wiec zrobic jesli i na bluerayu nie dziala sadze ze to problem z pamiecia usb miala bym ja gdziec ale mam tam mase pamiatkowych zdjec i zero pojecia jak je odzyskac u mnie jest napsane wylacz i wlacz urzadzenie jesli blad nadal istnieje zmien urzadzenie nie mam pojecia co robic? czy naprawde nie ma szansy juz na uruchomienie
Zadaj pytanie jeszcze raz ale po polsku.

velaskez
11-02-2014, 12:12

ausdjfhckjnd sdjbse asuahdlan asmnclaweuf ahfawhegfw jhsdkjhgwy lgleigr ;) :mrgreen:

PRZECINKI, KROPKI, LITERÓWKI. Czy to jakiś tłumacz? ;)

Majek
11-02-2014, 18:22
Luudzie... Kontroler USB uwalony... Jeżeli wachlowanie środowiskami programowymi nie daje rezultatów, no to musi być hardware...