PDA

Zobacz pełną wersję : D100! Kochani! POMOCY!!!!!

Denmar
31-12-2006, 14:39
Witam Wszystkich życzliwych!!!
Jestem posiadaczem D100 od ponad roku.Aparat sprawuje się a raczej sprawował się bez zarzutów do tej pory.Ostatnio zauważyłem jakis bardzo niepokojący objaw.Otóz po dłuższym nieużywaniu aparatu tzn kilka dni pierwsza wykonana klatka jest zupełnie czarna.Aparat rejestruje ją jako wykonaną i pokazuje histogram i takie inne bajery.Jest jak zupełnie niedoświetlone zdjęcie. Każde następne zdjęcie jest zupełnie normalne. Az do czasu odłożenia aparatu na półke. Niby nie wada ale jednak wkurza tymbardziej że sami wiecie jaki to ból stracić to jedyne niepowtarzalne ujęcie. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.Może ktoś z Was spotkał się już z takimi dolegliwościami w swoim sprzęcie.Z góry dziekuję za pomoc.Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!!!
Denmar

R
31-12-2006, 14:42
probowales z roznymi szklami czy z tym samym?

Denmar
31-12-2006, 14:44
Próbowałem z różnymi szkłami bo moja reakcja była podobna.Stosowałem te z D i bez D i problem jest ten sam.....Jakieś sugestie?????

Akari
31-12-2006, 15:01
Rób przymiarki do wymiany migawki, podobny objaw mam przy D2Hs i z tego co sprawdziłem na forach zagranicznych będzie się to wiązało z wymianą migawki. Oczywiście może pracować jeszcze przez długi okres czasu ale "nie znasz dnia ani godziny" kiedy się zawiesi i już tak zostanie.

Denmar
31-12-2006, 17:06
Dzieki Akari za pocieszenie.........:-(.A ile kosztuje taka wymiana migawki w D100.Chodzi mi o orientacyjną cenę. Do tej pory byłem bardzo zadowolony z tego aparatu i nie mam na razie ochoty go zmieniać na cos innego.Ale gdyby taka wymiana okazała się bardzo kosztowna to może pomyślę o D200.Sam nie wiem..........W każdym razie dzięki za pomoc.Pozdrawiam.Denmar

RomanZWrocławia
31-12-2006, 17:09
u mnie to nie była migawka tylko mechzanizm zamykania przysłony. naprawa NIE w Naszym Ulubionym Serwisie - 300PLN. Tak czy inaczej naprawa bo to nie jest normalny objaw - zwlekając możesz nie zrobić NAJWAżNIEJSZEGO ZDJęCIA W żYCIU.
pozdrawiam

Akari
31-12-2006, 18:04
Nie wiem niestety ile może kosztować naprawa w przypadku d100 wiem, że mnie czeka naprawa za ok. 1400 zł ( z wysyłką do Niemiec) ale zawsze mam korpus zapasowy więc na tę chwilę bardzo mi to nie przeszkadza.

Denmar
06-01-2007, 12:55
No to już Wam mogę powiedzieć że u Pana Bieńka w stolicy wymiana migawki w D100 kosztuje jakieś 700 PLN.Nadal nie wiem ile w Nikon Polska ale pewnie więcej...Cholera całkiem sporo.......Ale cóż czegóż się nie zrobi dla swojego "ukochanego" sprzętu nie? Pozdrawiam.Denmar

nightbird
17-01-2007, 02:32
Czesc,
ja wymieniałem migawkę w D100 w Nikony-Czechy (Praga) - kosztowało to 5000 koron. U mnie był inny objaw - zacinała się czasem podczas wykonywania zdjęć i miała problem z synchronizacją z lampą. U Ciebie może wystarczyć czyszczenie.

Pozdrawiam,
nightbird

Yelen
27-01-2007, 00:35
Mam identyczne objawy w D2H :(