Zobacz pełną wersję : 12/14 bit Nef, D300 vs D300s
Czy w d300s poprawiono prędkość przy zapisie 14 bitowych nefów w stosunku do d300?
Właśnie odpakowałem d300s żeby wziąć juro ze sobą na pokazy i nauczony doświadczeniem z d300 ustawiłem nefy na 12 bit żeby aparat szybciej śmigał. Ale nie mam pewności czy nikon nie poprawił prędkości zapisu w d300s co pozwoliło by mi użyć 14sto bitowców.
Ktoś mógłby mnie uświadomić?
z góry dzięki
A nie prościej ustawić te 14 bit i zrobić serię zdjęć?? Ewentualnie wcisnąć przycisk info i prawdopodobnie na ekranie pojawi się szybkość z jaką można robić zdjęcia.
Żeby sprawdzić czy jest szybszy niż d300 trzeba mieć materiał porównawczy w postaci D300.
A jak ewentualnie wcisnę info to pokaże mi się transfer bufor-karta? serio?
Jakie plusy daje stosowanie 14-bitowego nefa?
powinieneś mieć możliwość wyciągnięcia większej ilości danych z cieni/świateł
Jakie plusy daje stosowanie 14-bitowego nefa?
http://www.earthboundlight.com/phototips/nikon-d300-d3-14-bit-versus-12-bit.html
Żeby sprawdzić czy jest szybszy niż d300 trzeba mieć materiał porównawczy w postaci D300.
A jak ewentualnie wcisnę info to pokaże mi się transfer bufor-karta? serio?
Co do info to fakt, miałem na myśli fps'y mój błąd.
Ale co jeśli ktoś Ci powie że transfer jest szybszy, ale dla Ciebie i tak będzie on nie wystarczający??
Będziesz go używał?
Przecież wystarczy sprawdzić samemu czy tenże transfer Cię zadowala czy też nie. Jeśli Cię nie zadowala, to już sprawa będzie drugorzędna czy jest szybciej od d300 czy nie.
Jeśli z kolei będzie Cie zadowalał to sprawa też się rozwiąże :)
Czyli nie wiesz . Nic to sprawdzi sie w boju
Ramzey.. zrób serię 20 rawów 12 i 14 bit i zobacz różnice w czasie zapisywania - to bardzo łatwe.
Ramzey.. zrób serię 20 rawów 12 i 14 bit i zobacz różnice w czasie zapisywania - to bardzo łatwe.
Jak wykonując serię rawów na D300s sprawdzę czy 14 bit Nef z d300s jest szybszy od 14 bit nef na d300?
Nic to jest po sprawie . Nie ma się nad czym dalej rozwodzić.
Dziękuje za chęci pomocy.
hostman22
10-10-2010, 10:36
Jak wykonując serię rawów na D300s sprawdzę czy 14 bit Nef z d300s jest szybszy od 14 bit nef na d300?
Nic to jest po sprawie . Nie ma się nad czym dalej rozwodzić.
Dziękuje za chęci pomocy.
Jeżeli chodzi o szybkość zdjęć 14-bit-d300 to wynosi 2,5 kl./s i tutaj chyba nie ma problemu, aby sprawdzić czy jest szybciej. Natomiast jeżeli chodzi o "bufor pamięci", to sprawa się trochę komplikuje.
Dzięki, o to mi chodziło. Na tym portalu który zalinkowałeś nie ma testu d300 w 14 bitowych raw'ach, tylko wzmianka o spowolnieniu.
Ja się zastanawiam po co Ci to porównywać skoro masz D300s? Ustaw na 14 bitów i zobacz czy prędkość Ci odpowiada, jeśli będzie ok to używaj 14 jeśli za wolno to przełącz na 12. Jeśli koniecznie chcesz porównać to ściągnij instrukcje do D300 i przeczytaj lub poszukaj u wujka google.
Ja się zastanawiam po co Ci to porównywać skoro masz D300s? Ustaw na 14 bitów i zobacz czy prędkość Ci odpowiada, jeśli będzie ok to używaj 14 jeśli za wolno to przełącz na 12. Jeśli koniecznie chcesz porównać to ściągnij instrukcje do D300 i przeczytaj lub poszukaj u wujka google.
Dlaczego? Bo mam więcej niż jedna opcje wyboru body do danego zadania a nie chce dźwigać aparatu który mi się nie wyrobi.. Potrzebny był mi crop i prędkość.
Reszta to już nudna historia.
Dlaczego? Bo mam więcej niż jedna opcje wyboru body do danego zadania a nie chce dźwigać aparatu który mi się nie wyrobi.. Potrzebny był mi crop i prędkość.
Reszta to już nudna historia.
Hmm nie chce sie czepiac ale napisales wczesnie, ze:
"Żeby sprawdzić czy jest szybszy niż d300 trzeba mieć materiał porównawczy w postaci D300."
To raczej - biorac pod uwage obie Twoje wypowiedzi - wydaje mi sie (moim skromnym zdaniem), ze powinienes porownac miedzy soba body, ktore masz do dyspozycji a nie porownywac ten, ktory masz z tym ktorego nie masz.