PDA

Zobacz pełną wersję : Ustaw ostrość po zrobieniu zdjęcia

unicode
07-10-2010, 22:06
Witam,

jakiś czas temu trafiłem na ciekawy artykuł

"Adobe zaprezentowało wyniki prac nad soczewkami, które umożliwiają ustawianie ostrości już po wykonaniu i zapisaniu fotografii. Algorytm obliczeniowy wykorzystuje potencjał procesorów graficznych NVIDIA."

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Ustaw_ostrosc_po_zrobieniu_zdjecia-31149.html

Jeżeli taki temat się na forum już znajduje proszę o usunięcie lub przeniesienie go do odpowiedniego wątku jeżeli ten nie jest dobry.

Temat wydaje mi się dość interesujący, więc zapraszam do dyskusji.

karolt
09-10-2010, 07:20
Odgrzewany kotlet - słyszałem o tym parę lat temu, tylko nie wiem czy Adobe się tym zajmowało wtedy.
Mnie by bardziej zainteresowało wznowienie Silicon Film - taki gadżet, który się wsadzało w analoga zamiast filmu, żeby robić zdjęcia cyfrowe.

morzon
09-10-2010, 14:07
Mnie by bardziej zainteresowało wznowienie Silicon Film - taki gadżet, który się wsadzało w analoga zamiast filmu, żeby robić zdjęcia cyfrowe.

Hmm - po co? :)

kh29228
10-10-2010, 12:32
np. żeby wsadzić taki film do M RZ67 i mieć cyfrowe zdjęcie z "pełnego" średniego formatu, a nie jakieś cropy jak z obecnych cyfrowych ścianek:D

karolt
15-10-2010, 05:44
Albo po to, żeby móc się pobawić F4s i mieć od razu efekty bez wywoływania filmu itd. I przygotować się na czasy, kiedy film albo zniknie, albo będzie kosmicznie drogi i ciężko dostępny. Czyli żeby stare analogi nie umarły :-)

stepowyszlak
15-10-2010, 12:03
nawet do mojego małego obrazka FE byłaby to super sprawa. cudowna. niestety... może kiedys...

karolt
15-10-2010, 20:55
Ona nawet istnieje (silicon film), tylko że zarzucono projekt, gdy "wybuchła" era cyfraków.