Zobacz pełną wersję : Leica M9 zamiast Hasselblada?
jasiek52
07-10-2010, 17:04
Taszczę czasem analogowego Hasselblada z kompletem obiektywów, statywem, zapasowymi kasetami, światłomierzem, filtrami i filmami w góry i tak sobie myślę: a może sprzedać to wszystko i kupić M9? Będzie wprawdzie drogo, ale lekko, łatwo i przyjemnie:) Mam już M6 z 35-tką i 50-tką, więc obiektywy by były. M6 nie pozbędę się, bo czarno-białe zdjęcia nadal chcę robić analogowo.
Generalnie do cyfry podchodzę jak pies do jeża, ale te kolorki z M9 kuszą... Pełna klatka też kusi. No i wygoda - bez wywoływania, skanowania.
I choć szkoda efektów z velvii, czy innej provii, to się zastanawiam.
Co o tym sądzicie?
krolewicz
07-10-2010, 17:26
ja myślę, że sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie
osoba która "Taszczę czasem analogowego Hasselblada z kompletem obiektywów, statywem, zapasowymi kasetami, światłomierzem, filtrami i filmami w góry" robi to zazwyczaj w określonym celu i z zamiarem osiągnięcia założonego efektu
pytanie więc, co daje Ci hassel, że decydujesz się go taszczyć
co da Ci Leica, a czego Ci nie da?
jasiek52
07-10-2010, 17:47
hassel (w końcu średni format...) daje jakość obrazu - jeśli leica da mi podobną będzie OK. Przed chwilą włożyłem na wagę torbę z rzeczonym sprzętem - 6 kg (bez statywu). Idąc w góry wezmę mniej, plecak zmieści powiedzmy 3 czy 4kg, ale to i tak ciężko. A latka lecą... jestem facet w wieku powyżej średniego:)
ja wiem że sam będę decydował, ale ciekaw jest opinii np tych którzy mają M9 - jak się ona spisuje przy krajobrazach?
spiritwood
07-10-2010, 18:11
Jak Mario przeczyta ten wątek to Ci pewnie odpowie. Ma M9 i Hassela. Ja Hassela nie mam, ale mentalnie nie mam też już i Nikona. Jeżeli nie musisz się spieszyć z wykonywaniem zdjęć, nie potrzeba ci ISO powyżej powiedzmy 1600, ogniskowych powyżej 135mm ani nie robisz macro (90mm f4 macro Leiki to żart jest, jeśli chodzi o macro ;)) - M9 jest aparatem wspaniałym.
M9 !!!
Hassla nie mam, nie znam dobrodziejstw i zalet tego aparatu, ale moje 5D MKII, D3, D700 i całą szklarnię pokrywa kurz od kiedy mam M9 :)
Widzialem gdzies na necie switne zestawinie aparatow z wyliczonym wspolczynnikiem wielkosci matrycy do odleglosci do nasady obiektywu. Wynikalo z tego, ze tylko Leica z cyfrowych aparatow maloobrazkowych ma wspolczynnik zblizony do wielkosci tegoz w aparatach srednioforamtowych. Chodzilo tam o wyglad zdjecia. Zdjecia z m9 sa zblizone do charakteru zdjec ze sredniaka. Nalezy tylko pamietac, ze dla podobnego kadru musimy uzyc obiektywow o innych ogniskowych (ale mysle, ze majac na co dzien do czynienia z tymi systemami sam wiesz jak to z tym jest).
Niestyety nie udalo mi sie znalezc fajnego watku na lejkowym forum, gdzie gosc opisywal jak jest zadowolony z m9, bo "wyglad" zdjec jest prawie identyczny do zdjec z hassela. Zamieszczal przyklady. Jak watek wpadnie mi w oko to dam linka.
Co do jakosci zdjec to rewelacja. Podobno, poniewaz nie zainstalowano w m9 flitra aa jakosci zdjec (ilosc szczegolow i ostrosc) odpowiada jakosci zdjec z matryc okolo 30 giga czy mega (jakos zawsze mi sie to mylilo) w dslrach.
Obiektywy masz. One na m9 beda pracowaly perfekcyjnie. W m9 masz mozliwosc wyboru ustawien aparatu pod konretny obiektyw w menu. Po prostu wybierasz jaki obiektyw jest w tym momencie podlaczony do body. Mozesz sobie podarowac nanoszenie oznakowan na obiektywy, a to zawsze pare groszy w kieszeni. Jakosc zdjec uzyskasz prawie identyczna jak na m6 (kwestia roznic pomiedzy cyfra a analogiem).
Zawsze można obejrzeć te blisko 5 tys. zdjęć i wyrobić sobie zdanie: http://www.pbase.com/cameras/leitz/m9
ja wiem że sam będę decydował, ale ciekaw jest opinii np tych którzy mają M9 - jak się ona spisuje przy krajobrazach?
Jeśli chodzi o M9 to w wolnej chwili zerknij w moją stopkę i wątki - może Ci to pomoże podjąć decyzję... negatywną... ;)
Hassela nie mam, ale wydaje mi się, że M9 plastyką jeszcze go nie zastępuje...
Jeśli wystarczą Ci te dwa wymienione obiektywy do krajobrazu to ok. Rozumiem też, że nie straszny Ci dalmierz w krajobrazie.
Pytanie - czy będziesz się bawił w cyfrowy postproces, bo żadna cyfra nie da obrazka velvii ot tak.
Co do barw to wyjściowo są dość nasycone, ale w cyfrze można wystrugać prawie wszystko.
Mam jednak trochę zdjeć z m9 gdzie obróbka jest jak na krajobraz niewielka, gdzie w Nikonie - do którego mam porównanie - trzeba trochę więcej ulepszyć. Daleko jednak w obu przypadkach do velvii.
Dla przykładu zobaczyłem tego lata niesamowity zachód słońca, miałem w aucie D700/14-24 i M9/24/1.4
Fotki sprawdzające, z łapy bez żadnej obróbki (jedna z tego wieczoru na mojej stronie -łatwo poznać która )
1.Nikon profil Adobe Standard
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img243.imageshack.us/img243/5986/nadobestandard.jpg)
2.Nikon profil Camera Landscape 2
źródło (http://img299.imageshack.us/img299/7363/ncameralandscape.jpg)
3.Leica
źródło (http://img836.imageshack.us/img836/4949/20100623l1030354.jpg)
danz1ger
08-10-2010, 04:15
3. Und hier liegt der Hund begraben.
Utrudniona możliwość stosowania polara w leice tez może mieć znaczenie szczególnie w krajobrazie. Jeśli nie fotografujesz zleceń za duże pieniądze to brak dobrodziestw velvi i średniego nawet nie odczujesz ;)
jasiek52
08-10-2010, 08:33
danz1ger - ładnie to ująłeś:) polarek używam głównie do podkreślenia nieba, a jak widać na fotce nr3 - M9 podkreśla niebo sama z siebie... wpkx - czy wszystkie zdjęcia na Twojej stronie są z M9?
W takim razie łatwiej będzie Ci przesiąść się na cyfrowy system M. Też uważam, że warto.
PS. Idę popracować nad jednym z moich bieżących reportaży.
wpkx - czy wszystkie zdjęcia na Twojej stronie są z M9?
Większość - te, które zaczynają sie na L.
ranbir kapoor
08-10-2010, 09:49
Jak Mario przeczyta ten wątek to Ci pewnie odpowie. Ma M9 i Hassela.
hassela uzywam do portretu tylko i przyznam ze mialem juz pare razy pomysly czy nie sprzedac go a kasy nie przeznaczyc na crona 75/2
jak dla mnei M9 to jedyna cyfra zblizona do analogowego obrazka
Jasiek,
długo robiłem zdjęcia w górach za pomocą Mamiya Super 23, ze statywem było ponad 10 kg sprzętu. Tego lata wziąłem w góry aparat cyfrowy.
Moje wnioski są takie:
plik cyfrowy daje dużo lepsze efekty niż Velvia, rozdzielczość z matrycy 36x48 mm jest lepsza niż skan z 6x9 cm.
Jedyna rzecz jakiej mi brakowało to możliwość pochylania tylnego standardu z Mamiya 23. Moim zdaniem idealny aparat w góry to Hasselblad Flex lub Arc, w twoim przypadku raczej Flex bo masz obiektywy.
hassela uzywam do portretu tylko i przyznam ze mialem juz pare razy pomysly czy nie sprzedac go
No to ja się ustawiam w kolejce. :D
tomwidlak
09-10-2010, 14:19
Sredni format to zupelnie inna bajka porownujac z malym obrazkiem, czy to cyfrowym czy analogowym. Zaden maly obrazek nie da Ci takiej plastyki, trojwymiarowosci i glebi jaka da Ci sredni format. Do tego jeszcze oczywiscie film jest o wiele bardziej plastyczny niz cyfra wiec zamieniac najlepsze co w srednim jest formacie (Hassel) na maloobrazkowa cyfre to dla mnie jedna wielka pomylka. Jedyna namiastka trojwymiarowoscii glebi sredniego formatu jaka widzialem na malym obrazku dawal mi Noctilux ale to i tak nie bylo to, dla tego wlasnie sprzedalem Noctiluxa i zrezygnowalem z malego obrazka praktycznie (foce 35mm tylko i wylacznie ze wzgledu na to ze nie ma Fuji Neopana 1600 ktorego uwielbiam na sredni format). Jedyna zaleta M9 byl by rozmiar za spora (ogromna moim zdaniem) utrate wszystkich walorow ktore wymienilem powyzej. W innym watku napisalem juz ze gdybym MUSIAL uzywac syfry, byla by to wlasnie M9 z Noctiluxem oczywiscie ale na szczescie nie musze. Do tego dochodzi swiadomosc ze Arax z Arsatem 80mm f2.8 za 1200 zlociszy ktorego wlasnie nabylem bedzie tworzyl piekniejsze zdjecia niz M9 + Noctilux za 40 000 zlociszy :-) Gdybym byl bajecznie bogaty to bez zastanowienia kupil bym M9 + Nocti jak i pare innych cacek dla zabawy, ale stojac przd wyborem Hasselblad czy M9 jako moj jedyny aparat bez nawet ulamka sekundy zastanowienia wybral bym Hassela, a nawet wspomnianego Araxa :-) to tyle odemua :-)
Nie moglem edytowac wiec dopisze jeszcze ze wybor sprowadza sie moim zdaniem do wygoda vs. piekno zdjec i co dla Ciebie wazniejszym jest :-) Tak mysle jeszcze ze gdybym musial isc na kompromis to i tak wolal bym kupic zamiast Hassela albo jakiegos dalmierza srednioformatowego albo Araxa ktory bedzie nieco lzejszy, mniejszy i poreczniejszy niz Hassel a nadal da Ci o wiele piekniejsze zdjecia.
dziki_pl
09-10-2010, 20:15
Sredni format to zupelnie inna bajka porownujac z malym obrazkiem, czy to cyfrowym czy analogowym. Zaden maly obrazek nie da Ci takiej plastyki, trojwymiarowosci i glebi jaka da Ci sredni format. Do tego jeszcze oczywiscie film jest o wiele bardziej plastyczny niz cyfra wiec zamieniac najlepsze co w srednim jest formacie (Hassel) na maloobrazkowa cyfre to dla mnie jedna wielka pomylka.
Az mnie to sklonilo do malych obliczen :)
Przekatna 6x6 to 79mm, malego obrazka to 43. Wiec 35mm to crop 1.8 wzgledem 6x6.
6x7 vs 35mm to 2.1x
W zaokragleniu, crop 2x daje 2EV w roznicy GO.
Majac w srednim szklo f2 mamy GO przy f1 w 35mm, ale ile jest sziel f2?
Wiekszosc to 2.8 w standardach i ciemniej, wiec 1.4 w malym obrazku.
Aby nie bylo, doswiadczenie jakies mam, fotografuje hasselem, rz67 i 5d. Do hassela przypinam czasem nawet starsza scianke cyfrowa, ale wtedy nazywanie go MF to lekka przesada, scianka ma matryce wielkosci 35mm :)
Film vs cyfra, co kto lubi. Jak skanuje velvie z rx-tki na bebnie to detal owszem jest, ale upierdliwosc procesu nieporownywalna.
Majac w srednim szklo f2 mamy GO przy f1 w 35mm, ale ile jest sziel f2?
Podobne mnóstwo, co F1 w 35mm. ;)
ale po co komu płytka głębia w górach?
czy ktoś już zdołał zdefiniować plastykę? ;]
chyba, że chodzi o rozpiętość tonalną.. to velvia ma z tego co pamiętam 13EV..mniej niż d3x, s5pro.. i tyle co kilka ścianek średnioformatowych (które już mają rozmair 6x4,5)
Plastyka, efekt 3d czy jak to tam nazwać zależy głównie od ogniskowej i przysłony obiektywu. Jeśli większe rozmycie tła w połączeniu z mniejszą ogniskową daje efekt lepszej plastyki, to kiedyś ułożyłem wzór na to co daje najlepszą plastykę i wyszedł taki ranking od góry w dół - od najbardziej "plastycznych" kombinacji do najmniej :)
85 1.20 38.29
50 0.95 35.09
50 1.00 33.33
200 2.00 33.33
85 1.40 32.82
58 1.20 30.59
135 2.00 28.72
400 2.80 28.57
50 1.20 27.78
300 2.80 26.79
105 2.00 25.61
85 1.80 25.53
50 1.40 23.81
200 2.80 23.81
180 2.80 22.96
600 4.00 21.43
500 4.00 20.83
135 2.80 20.52
400 4.00 20.00
300 4.00 18.75
35 1.40 18.52
50 1.80 18.52
105 2.80 18.29
200 4.00 16.67
30 1.40 16.48
85 2.80 16.41
180 4.00 16.07
28 1.40 15.63
600 5.60 15.31
500 5.60 14.88
70 2.80 14.71
35 1.80 14.40
135 4.00 14.36
400 5.60 14.29
24 1.40 13.82
60 2.80 13.39
300 5.60 13.39
35 2.00 12.96
105 4.00 12.80
28 1.80 12.15
50 2.80 11.90
85 4.00 11.49
24 1.80 10.75
70 4.00 10.29
60 4.00 9.38
20 1.80 9.26
35 2.80 9.26
50 4.00 8.33
30 2.80 8.24
28 2.80 7.81
24 2.80 6.91
35 4.00 6.48
20 2.80 5.95
30 4.00 5.77
28 4.00 5.47
24 4.00 4.84
20 4.00 4.17
Plastyka, efekt 3d czy jak to tam nazwać zależy głównie od ogniskowej i przysłony obiektywu. Jeśli większe rozmycie tła w połączeniu z mniejszą ogniskową daje efekt lepszej plastyki, to kiedyś ułożyłem wzór na to co daje najlepszą plastykę i wyszedł taki ranking od góry w dół - od najbardziej "plastycznych" kombinacji do najmniej :)
Aaa, to Ty jesteś autorem tegoż! :D
Teraz rozumiem, czemu wg Ciebie zdjęcia z M9 są w większości przerabiane na BW. :D
I już się nie czepiam. ;)
ale po co komu płytka głębia w górach?
chyba, że chodzi o rozpiętość tonalną.. to velvia ma z tego co pamiętam 13EV..mniej niż d3x, s5pro.. i tyle co kilka ścianek średnioformatowych (które już mają rozmair 6x4,5)
1. Są tacy, którym mała głębia przyda się i w górach. ;)
2. Patrz wyżej - nie zdołał. :D
3. Slajdy, w tym Velvia, o ile pamiętam, mają znacznie mniej niż 13EV, ale upierał się nie będę.
Aaa, to Ty jesteś autorem tegoż! :D
Teraz rozumiem, czemu wg. Ciebie zdjęcia z M9 są w większości przerabiane na BW. :D
I już się nie czepiam. ;)
Skoro te kolory są takie trudne do ujarzmienia, to je przerabiają.. W sumie jestem ciekaw czy standard w Leice to rzeczywiście takie przekolorowanie czy ktoś tutaj celowo przesadził stosując jakieś vivid + ileś: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1038&thread=36305934
Skoro te kolory są takie trudne do ujarzmienia, to je przerabiają.. W sumie jestem ciekaw czy standard w Leice to rzeczywiście takie przekolorowanie czy ktoś tutaj celowo przesadził stosując jakieś vivid + ileś: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1038&thread=36305934
Ale ja na tym obrazku nie widzę "przekolorowania"...
Ale ja na tym obrazku nie widzę "przekolorowania"...
To dziwne, wygląda to zupełnie tak jakbym w Nikonie ustawił vivid +2 :)
ja osobiście nie jestem jakimś fanatykiem aparatów z czerwoną kropką i mistycyzmu noctiluxa, ale plastyczność pierwszego zdjęcia z przytoczonego linku mnie zabija... jest faktycznie nieprawdopodobna... plastyka tego zdjęcia może faktycznie zachęcić do tego zestawu
ja osobiście nie jestem jakimś fanatykiem aparatów z czerwoną kropką i mistycyzmu noctiluxa, ale plastyczność pierwszego zdjęcia z przytoczonego linku mnie zabija... jest faktycznie nieprawdopodobna... plastyka tego zdjęcia może faktycznie zachęcić do tego zestawu
Tak, bo to 50/0.95 - gdzie indziej można podpiąć takie szkło, do tego w tak dobrym wykonaniu :)
Przykład z Nikona kolorki vivid +2, obiektyw również dość plastyczne 135/2 (wysoko na mojej liście lol) :
http://img293.imageshack.us/img293/3306/dsc3830.jpg
Tak, bo to 50/0.95 - gdzie indziej można podpiąć takie szkło, do tego w tak dobrym wykonaniu :)
a co ma do rzeczy, że nie ma innych takich obiektywów (ok poza canonem 50 0,95). Ten noctilux odwala super robotę i tyle. Chociaż bardzo chciałbym zobaczyć jego porównanie z Voigtlanderem 50 1.1 - taki OT:)
Jesli ktos zastanawia sie jak sprawdza sie Hasselblad w gorach to probpnuje sprawdzic to wkladajac sobie do plecaka jedna ceglowke a druga powiesic na szyi. To wspaniay aparat, kocham go, ale kompletnie nie nadaje sie na wakacyjno wedrowkowe eskapady. Sorry, ale to trzeba przyznac.
Wielokrotnie po prostu nie chcialo mi sie wyciagac z plecaka aparatu i gmerac z nim, potem chowac i zasuwac dalej... Mam tez np. malutkiego canoneta ktory (porownywalne gabaryty z leica zapewne) swietnie w takich okolicznosciach sie sprawdza...
JEszcze co do Velvii. Jej moc nie lezy bynajmniej w rozpietosci tonalnej !! To slajd, a te maja zwykle b. waska rozpietosc tonalna. Wygrywaja zupelnie innymi parametrami.
Do portretu nie ma lepszego niz sredni format (moze i wielki bylby lepszy ale jest jednak zbyt niewygodny moim zdaniem). Jednak do krajobrazow ktore chce sie robic spacerujac to tu to tam to juz dyskusyjne.., I jeszcze jedno - akurat w krajobrazie ten fantastyczny kwadrat ktory tak uwielbiam wcale nie jest taki super. B. czesto chce sie miec szerzej. A mam do niego szeroki kat...
Pozdrawiam
a co ma do rzeczy, że nie ma innych takich obiektywów (ok poza canonem 50 0,95). Ten noctilux odwala super robotę i tyle. Chociaż bardzo chciałbym zobaczyć jego porównanie z Voigtlanderem 50 1.1 - taki OT:)
nie wiem czy Cię zadowoli, ale znam porównanie L1.0 z V1.1 :] http://www.stevehuffphoto.com/2009/11/24/leica-noctilux-classic-f1-vs-voigtlander-nokton-1-1/
nie wiem czy Cię zadowoli, ale znam porównanie L1.0 z V1.1 :] http://www.stevehuffphoto.com/2009/11/24/leica-noctilux-classic-f1-vs-voigtlander-nokton-1-1/
dzięki Ci dobry człowieku:)
tomwidlak
09-10-2010, 22:48
Do uczestnikow rozmowy uzywajacych kalkulatora do rozmowy o fotografii - moim jedynym przyrzadem pomiarowym jesli chodzi o zdjecia sa moje oczy i jak widze matematyczne wzory uzywane do zmierzenia walorow zdjecia czy obiektywu to zaczynam ziewac wiec wybaczcie ogolnikowa odpowiedz ma.
Jesli rozmowa toczy sie na temat "z czego sa lepsze zdjecia (lepsze bedacym czym innym dla kazdego ogladajacego oczywiscie), ze sredniego czy z malego obrazka" to jedynym argumentem tak naprawde powinny byc zdjecia a nie jakies durne wyliczenia. Ja niestety nie posiadam M9 zeby porownac ja z moim Hasselem wiec moge sie tylko zaoferowac z porownaniem Hassela z 80mm f2.8 vs. mojego ulubionego odpowiednika w malym obrazku, Pentaxa 50mm f1.4. Mario jest chyba jedynym czlonkiem tego forum ktory ma w posiadaniu M9 + Noctilux i Hassel + 110mm f2 (czyli najlepsze z obu swiatow) i mogl by takie porownanie zrobic jak by zostal ladnie poproszony, ale pamietajac jakie podziekowania otrzymal za swe poprzednie testa wcale na jego miejscu glowy bym tez sobie nie zawracal.
Ja od siebie jeszcze dodam, ze wszystko co cudne w zdjeciach pomijajac walory artystyczne (czyli glebie, plastyki, trojwymiarowosci, ostrosci i co tam jeszcze kto lubi) bierze sie z jakosci swiatla i wielkosci negatywu, daleko daleko za tym jest dopiero jakosc szkla i inne *******ki. Nic nie zastapi wielkosci negatywu/matrycy - dlatego wlasnie kompakt robi lepsze zdjecia niz telefon, 35mm niz kompakt, sredni niz 35, wielki niz sredni itp. itd. A, no i obliczenia matematyczne, to tez jest bardzo waznym :-)
Jesli ktos zastanawia sie jak sprawdza sie Hasselblad w gorach to probpnuje sprawdzic to wkladajac sobie do plecaka jedna ceglowke a druga powiesic na szyi. To wspaniay aparat, kocham go, ale kompletnie nie nadaje sie na wakacyjno wedrowkowe eskapady. Sorry, ale to trzeba przyznac.
Wielokrotnie po prostu nie chcialo mi sie wyciagac z plecaka aparatu i gmerac z nim, potem chowac i zasuwac dalej... Mam tez np. malutkiego canoneta ktory (porownywalne gabaryty z leica zapewne) swietnie w takich okolicznosciach sie sprawdza...
Z tym absolutnie sie zgodze, od zawsze w fotografii istnial dylemat - "jakosc" czy wygoda. Sam zawsze marzylem zeby miec jeden aparat ktory bylby maly i robil wszystko ale niestety nikt takiego jeszcze nie wymyslil. Dla mnie osobiscie wazniejsza jest "jakosc" od wygody ale kazdy ma jakies swoje priorytety.
dla tego wlasnie kompakt robi lepsze zdjecia niz telefon, 35mm niz kompakt, sredni niz 35, wielki niz sredni itp. itd. A, no i obliczenia matematyczne, to tez jest bardzo waznym :-)
Listę robiłem z przymrużeniem oka, w celach czysto rozrywkowych, po wcześniejszym opracowaniu odpowiedniego wzorku w głowie :)
ranbir kapoor
09-10-2010, 23:04
Mario jest chyba jedynym czlonkiem tego forum ktory ma w posiadaniu M9 + Noctilux i Hassel + 110mm f2 (czyli najlepsze z obu swiatow) i mogl by takie porownanie zrobic jak by zostal ladnie poproszony
jako ze mam za soba dwie sesje robione zarowno hasselem jak i Leika
na poczatek:
M9
źródło (http://img833.imageshack.us/i/l1066224.jpg/)
Hassel
źródło (http://img530.imageshack.us/i/img005c.jpg/)
tomwidlak
09-10-2010, 23:08
jako ze mam za soba dwie sesje robione zarowno hasselem jak i Leika
Chcialem napisac "o prosze, Magdy jeszcze na nikonforum nie bylo" ale przypomnialo mi sie ze uzyczyla swej wdziecznej buzki do mojego porownania 50tek ktore tu wyswietlalem :-)
A co do zdjec to musze nieco pomarudzic, przy tym swietle i bez zadnej glebi w zdjeciu nie bedzie widac wielkiej roznicy - znaczy nie widac wielkiej roznicy :-) Cos w kolorze, w ladnym swietle i z paroma planami w zdjeciu moze masz w czelusciach kompa, ujeciami podobnego ? :-)
Ja musze tak czy inaczej przetestowac magazynek w Hassiu po zmianie uszczelek i nowy korpus do mojego maloobrazkowego Pentaxa 50mm f1.4 wiec jak bedzie jutro sloneczka nieco to postaram sie walnac pare ujec podobnych :-)
ranbir kapoor
09-10-2010, 23:12
cos w kolorze
M9
źródło (http://img97.imageshack.us/i/l1066284.jpg/)
Hassel
źródło (http://img89.imageshack.us/i/img035os.jpg/)
trudno znaleźć takie same kadry bo to byla sesja, a nie fotki testowe, ale jeszcze poszperam
tomwidlak
09-10-2010, 23:15
cos w kolorze
trudno znalesc takie same kadry bo to byla sesja, a nie fotki testowe, ale jeszcze poszleram
Dzieki piekne, M9 jest z Noctiluxem a Hassel ze 110tka ? I na tych zdjeciach juz nieco lepiej widac :-)
ranbir kapoor
09-10-2010, 23:17
tak, takie zestawy
M9
źródło (http://img214.imageshack.us/i/l1066298.jpg/)
Hassel
źródło (http://img137.imageshack.us/i/img020tw.jpg/)
tomwidlak
09-10-2010, 23:20
tak, takie zestawy
Ach ten Noctilux, bardzo za nim tesknie :D Musze ponownie napisac ze M9 jest naprawde ciekawym aparatem i bardzo mi sie podobaja zdjecia z niej a bedac zagorzalym przeciwnikiem cyfry nie przychodzi mi to z latwoscia :D
Ach ten Noctilux, bardzo za nim tesknie :D
Mam go pogłaskać od byłego Pana? :D
ranbir kapoor
09-10-2010, 23:27
Ach ten Noctilux, bardzo za nim tesknie :D Musze ponownie napisac ze M9 jest naprawde ciekawym aparatem i bardzo mi sie podobaja zdjecia z niej a bedac zagorzalym przeciwnikiem cyfry nie przychodzi mi to z latwoscia :D
to jeszcze takie
M9
źródło (http://img52.imageshack.us/i/l1068694.jpg/)
Hassel
źródło (http://img214.imageshack.us/i/h204.jpg/)
ten set chyba najlepiej pokazuje różnice M9 vs Hassel, szczególnie jeśli chodzi o rozmycie tła
ranbir kapoor
09-10-2010, 23:34
nie jestem pewny ale w tym ostatnim w hasselu bylo chyba wiecej niz f2
to jeszcze takie
ten set chyba najlepiej pokazuje różnice M9 vs Hassel, szczególnie jeśli chodzi o rozmycie tła
Mariusz, na tym ostatnim 110-ka nie była przymknięta aby?
EDIT: napisaliśmy razem... ;)
tomwidlak
09-10-2010, 23:36
Mam go pogłaskać od byłego Pana? :D
Ucaluj tez :D
to jeszcze takie
Tu wole zdjecie z M9, ale wiem ze to zasluga szkla :D W Hasselowym 110tka byla w pelni otwarta ? jakos malo rozmyte tlo jest :-)
Mariusz, na tym ostatnim 110-ka nie była przymknięta aby?
EDIT: napisaliśmy razem... ;)
We trzech :D
ranbir kapoor
09-10-2010, 23:39
to jeszcze jeden na koniec, tym razem to kwadrat kadrowany do prostokata
M9
źródło (http://img291.imageshack.us/i/l1068660.jpg/)
Hassel
źródło (http://img521.imageshack.us/i/h211.jpg/)
moze nie byly to wpelni reprezentatywne porownania,ale mam nadzeje ze jakies luzne wnioski mozna wyciagnac
(zreszta i tak pewnie ktos napisze jeden z moich ulubionych forumowych zwrotow - takie testy to o kant d... mozna :)
Witam wszystkich - jak tak was czytam, to mam wrażenie, że jeszcze serio wiele przede mną, ale chcialbym wtrącić 3grosze, i niechcący zbić z tropu dyskusję (za co przepraszam) ale może któryś z kolegów wypowie się jakkolwiek o zapomnianym przeze mnie pentacone six tl - nigdy nie miałem dla niego czasu więc jest jak nówka, a wasze dyskusje o średnim formacie są porywające....chyba, że pytanie nadaje się na odrębny wątek
moze nie byly to wpelni reprezentatywne porownania,ale mam nadzeje ze jakies luzne wnioski mozna wyciagnac
(zreszta i tak pewnie ktos napisze jeden z moich ulubionych forumowych zwrotow - takie testy to o kant d... mozna :)
Przede wszystkim to nie jest test. ;)
A mnie urzeka to, co kiedyś doprowadzało do szału: prawdziwe śmieci na negatywie i naturalne ziarno (którego tu nie widać).
To dodaje cholernie dużo dystansu... i przez to plastyki i magii. Możecie się śmiać. :P:D
No nie mów, że lubisz paprochy na zdjęciach, szlag mnie trafia jak je widzę ;P
Za gładkie są te zdjęcia z M9.
tomwidlak
10-10-2010, 00:03
Zebys nie musial od obcych sluchac - takie testy jak pokazales to o kant d**y mozna :D
Piekne sa te zdjecia z M9 (piekne i syfra w jednym zdaniu u mnie, niebywale) ale musze napisac co mysle, szczerze, jako ze watek jest o M9 vs Hassy :-) A mysle ze te zdjecia sa takie piekne poniewaz sa zrobione za pomoca Noctliluxa, jedynego szkla w malym obrazku ktory dawal mi plastyke, glebie i 3D sredniego formatu. Nie zebym bronil Hassela czy sredniego za wszelka cene, wiem poprostu co Noctilux potrafi wyprawiac wiec musze dodac ze M9 + standardowe 50mm 1.4 nie da juz tak ladnego obrazka i ze porownujac z 80mm f2.8 na srednim roznica bedzie znacznie wieksza :-) Ale dodac tez musze ze M9 jest zdecydowanie lepszym aparatem niz jakakolwiek inna syfra z jaka mialem do czynienia, naturalnie biorac pod uwage tylko efekt koncowy, zdjecie :-)
Witam wszystkich - jak tak was czytam, to mam wrażenie, że jeszcze serio wiele przede mną, ale chcialbym wtrącić 3grosze, i niechcący zbić z tropu dyskusję (za co przepraszam) ale może któryś z kolegów wypowie się jakkolwiek o zapomnianym przeze mnie pentacone six tl - nigdy nie miałem dla niego czasu więc jest jak nówka, a wasze dyskusje o średnim formacie są porywające....chyba, że pytanie nadaje się na odrębny wątek
Jak trafisz egzemplarz ktory bedzie sprawny to bedziesz bardzo zadowolony jako ze Biometar do niego standardowy jest swietnym szklem, tak jak radziecki Arsat czy nieco mniej ostra Volna, wszystko 80mm f2.8. Za bardzo niewielkie pieniadze masz kapitalne efekty, ale jeszcze raz zaznaczam ze ciezko dostac z racji na wiek pentacona ktory nie jest zuzyty, a serwis jest dosc drogi (naprawa/regulacja naciagu i czasow, 250zl). Ja osobiscie wolal bym dolozyc i kupic Araxa 60, nowiutenkiego z gwarancja za 1200 zl :-)
mibartek
10-10-2010, 00:04
dla mnie i jeden i drugi zestaw mega ....
nie umiem ocenić który lepszy.
ps. zresztą do Hassla i 110/2 już wzdycham ładnych parę lat ;-)
Male porownanie zaczerpniete z sieci,niewiele wnosi ale moze kogos zainteresuje 5d i distagon 35/1.4 vs Hassel z planarem 80/2.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/2884286769_e6b9b8494f_b-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3014/2884286769_e6b9b8494f_b.jpg)
Male porownanie zaczerpniete z sieci,niewiele wnosi ale moze kogos zainteresuje 5d i distagon 35/1.4 vs Hassel z planarem 80/2.8
Zanim ktokolwiek o tak wczesnej porze zacznie wyciągać wnioski, niech weźmie pod rozwagę, że w/w to optyka tej samej firmy. ;)
to pewnie przez plastykę 5d ;]
to pewnie przez plastykę 5d ;]
Pewnie. 3D rozciągnięte do 5D. ;)
a tak serio, to mam nadzieję, że 35 1.4G da nam podobne efekty co ten distagon
tomwidlak
10-10-2010, 01:09
Nieco bez sensu to porownianie - zupelnie inne ogniskowe, odleglosci wiec i od obiektu, inny plan zupelnie, zdjecia retuszowane. Postaram sie to jutro zrobic jak nalezy - te same odleglosci od obiektu, ten sam film, standardowe szkla czyli Pentax 50mm f1.4 vs Hassela 80mm f2.8, czyste skany bez poprawek. Czyli format vs. format.