Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : HELP Kompuś zdechł :(

Strus
07-10-2010, 10:24
Na deser moich walk z postawieniem RAIDu komp przestał startować. Staje na Veryfying DMI Pool Data i nie rusza dalej.
teraz uprzedzając pewne pytania - dzieje się tak kiedy podpiety jest jeden dysk, na ktorym system byl od zawsze. Dzieje się tak równiez wtedy kiedy próbuję go odpalić z systemu zainstalowanego na RAIDzie. BIOS i CMOS zresetowane.
W necie szperałem i pomysłów jest sporo a rozwiązań jakoś nie trafiłem. Zostałem bez kompa :( Ratunku !!!!

maly5
07-10-2010, 10:32
czyli nie dochodzi do momentu bootowania w ogole ? odepnij dysk i inne urzadzenia, podopychaj karty, pamieci itp, odlacz na chwile zasilacz i sproboj bez dysku czy spyta o cos do bootowania. jak nie to wyciagnac ze skrzynki plyte glowna i odpalic na pajaczka z grafika i pamiecia, i zasilaczem (tylko plyty nie kladz na metalu i rozbieraj bez napiecia na zasilaczu). nie mialem takiej sytuacji ale od tego pewnie bym zaczal.

nowart
07-10-2010, 12:25
Próbowałeś całkowicie odpiąć go z sieci na kilka minut? Mnie to często wbrew pozorom pomagało w takich dziwnych, komputerowych zjawiskach...
A jak nie pomoże to pierwsze co w takich sytuacjach robię - otwarcie budy, wybebeszenie wszystkiego z MB, poodpinanie wszystkich kabli i po kolei spinanie wszystkiego ponownie obserwując co się dzieje po instalacji każdego podzespołu.

Strus
07-10-2010, 12:25
Wszystko jest sprawdzone. Wpiałem tylko jeden dysk, ten z systemem, który był od początku i zbootował sie z płyty. Doszedł do opcji zaawansowanych. Kazałem mu odpalić Win w ostatniej działającej konfiguracji i..... po 5ciu minutach pokazało sie okno instalacji nowego systemu.... OK, mamy opcje napraw tyle ze w odzyskiwaniu systemu komp nie widzi ŻADNEGO systemu..... Druga opcja to załadowanie sterowników uzywanych dysków twardych..... niby mogę zassać na USB sterowniki do RAIDa ale te mi sateraz niepotrzebne bo zwykły dysk nawet nie startuje

Strus
07-10-2010, 13:44
Przyczyny nie poznałem ale przez kilka prób bootowania i róznych opcji naprawy systemu z płyty w końcu poszło