Zobacz pełną wersję : liczba zdjęć wykonana D700
mam jeszcze jedno pytanie: jak sprawdzić totalną liczbę zdjęć wykonaną przez body D700.
dodam że Opanda, PhotoME nie daje takiej informacji dla tego właśnie modelu.
czy jest możliwość że pliki z D700 nie mają w ogóle takiej informacji?
Przemek Paśnik
06-10-2010, 22:42
Opanda pokaże Ci ilość klatek jedynie po wrzuceniu pliku oryginalnie strzelonego w .jpg, RAW przykonwertowany na .jpg nie zawiera tej informacji
dzięki za radę, wszystko jasne
Swearengen
08-10-2010, 01:33
Ta ja mam chyba jakiś dziwny egzemplarz, bo w moim D700 RAW skonwertowany na JPG zawiera tą informację. W każdym razie Irfan View pokazuje mi ilość klatek.
Pozdrawiam
Pewnie zależy czym konwertujesz. Widocznie jeden program usuwa tę informacją przy konwersji, a inny nie.
Swearengen
10-10-2010, 12:35
Pewnie zależy czym konwertujesz. Widocznie jeden program usuwa tę informacją przy konwersji, a inny nie.
Do konwertowania używam tylko NX2.
Pozdrawiam
Nie potrzeba niczego poza JPEG zgranego z karty aparatu - Windows we właściwościach pliku pokazuje informację o ilości klatek wykonanych danym body.
Nie pokazuje.
(win7 64 PL)
No i pięknie :| odpaliłem właśnie W7 i faktycznie w nowej wersji win już nie ma - w XP jest... znowu coś poprawili na lepsze ;)
na pewno macie wersje 2.3 opandy ?
Na liczniku zdjęć siedem, aparacik mam od godziny, pierwszych kilka zdjęć wykonałem obiektywem N24/2,8D, w porównaniu z D80, cóż same zachwyty i jak szeroko się zrobiło :)
Opanda IExif 2.3 ... pokazuje wszystko, takze nie powinno byc problemu. A moze ktos coś lepszego ma na oku niz Opanda ?