Zobacz pełną wersję : Ustawienia zoom'a w sb-600
Witam
Kupiłem dzisiaj SB-600 i od razu pytanie. Jak jest z tym zoomem palnika ? Czy używać tego tylko gdy lampa wali "na wprost" czy do odbijania od sufitu też ? W lampie jest coś takiego co się nazywa "wbudowany szerokokątny adapter błysku". Jak się go wyciągnie to palnik nie zmienia położenia przy zmianie ogniskowej. Jest jakaś zasada ustawienia zooma w lampie przy odbijaniu od sufitu ? Chcę kupić też dyfuzor. Jak ma być ustawiony zoom przy dyfuzorze ?
nikt nie pomoże ? a może pytanie głupie :)
Zoom palnika ustawia się zawsze automatycznie,ale możesz i ręcznie,palnik nie zmienia położenia przy zmianie ogniskowej,ponieważ jak wyciągniesz szerokokątny adapter,to zoom jest zawsze ustawiany na stałe na szeroki kąt,czyli na 17mm.Zoom sobie regulujesz w obiektywie a nie w lampie.
No dobra, zakładamy że nie wyciągam tego wbudowanego "dyfuzora" , nie mam założonego żadnego innego dyfuzora i lampa nie wali na wprost tylko gdzieś od sufitu lub ściany. Czy jest wtedy sens zmiany położenia palnika? Lampa nie wie przecież od czego i jak zostanie odbite światło i co za tym idzie jaki obszar będzie oświetlony. Czy wtedy zbliżyć palnik maksymalnie do szybki lampy ?
Przy błyskaniu na wprost jest dla mnie jasne, że zoom z lampy może "podążać" za ogniskową ustawioną na obiektywie bo lampa "wie" jak obszar pokryje.
Zoom przy nakładanym dyfuzorze też ustawia się automatycznie i ma stałą wartość dla każdej ogniskowej ( nie pamiętam teraz na jaki szeroki kąt , chyba 14 mm ) i tego ręcznie nie zmienisz ( i dobrze bo tak ma być i walić szeroko ).
Przy odbijaniu od ścian , czy sufitu wszystko zależy od kadru i potrzeby jego oświetlenia ( doświetlenia ).
Błyskaj , błyskaj i oceniaj - wszystko w Twoich rękach :-)
Przy zakładanym dyfuzorze,600 nie ustawia szerokiego kąta na 14,bo nie ma takiej możliwości,taką możliwość ma jedynie 800 i 900
Upsss Przepraszam kierowałem się swoją 800-ką , myślałem że 600-ka też tak ma.
Przy zakładanym dyfuzorze,600 nie ustawia szerokiego kąta na 14,bo nie ma takiej możliwości,taką możliwość ma jedynie 800 i 900
no ale jak wyjmiesz ten "rozpraszacz błysku" to zoom ustawia się automatycznie na 14 mm. co za problem więc go wyjąć przed założenie dyfuzora ?
Przy odbijaniu od sufitu czy ścian ważniejsze jest ustalenie kąta palnika wzgledem powierzchni (światło odbija sie pod tym samym kątem co pada). W ten sposób ustalasz który obszar chcesz doświetlić. Jeśli chcesz odbić światło, zachowując dłuższy zoom a mieć na przykład błysk w oku, to nie wyciągaj do połowy rozpraszacza, tylko załóż na gumkę kawałek białego kartonu czy cos w tym stylu. Troche się pobawisz to wyczujesz lampę. Zoom tak naprawdę ma sens tylko przy błyskaniu bezpośrednio na wprost. Przy odbiciach wiele nie daje, bo i tak masz znacznie większą powierzchnię oswietlającą
to nie wyciągaj do połowy rozpraszacza, tylko załóż na gumkę kawałek białego kartonu czy cos w tym stylu.
Czy możesz bardziej doprecyzować co mam zrobić ? bo jakoś z tego zdania nie rozumiem
Zoom tak naprawdę ma sens tylko przy błyskaniu bezpośrednio na wprost.
I tak mi się właśnie wydawało. Dzięki :)
Po prostu wycinasz kawałek białego kartonika i mocujesz gumką u góry palnika (jak podniesiesz palnik go góry, to część światła odbije się od niego (reszta światła odbije się od sufitu) i oświetli przód postaci. Reszta odbita od sufitu oświetli z góry. Dzięki takiemu odbiciu masz charakterystyczny błysk w oku. Jeśli nie masz przy sobie kartonika, to wysuń ok 1,5 cm wbudowany rozpraszacz i masz podobny efekt.
aa teraz rozumiem. wiem o co chodzi, widziałem taki patent już parę razy tylko jakoś zapomniałem o tym.
Dzięki za wyjaśnienie