Zobacz pełną wersję : Filtr Polaryzacyjny do Nikkor 50mm/f-1.8 AF
MSagittarius
06-10-2010, 16:03
Witam.
Mam pytanie które pojawiały się już na forum ale nie uzyskałem zadowalającej mnie odpowiedzi,więc postanowiłem założyć temat,który mam nadzieję dostarczy mi konkretów.
Mam w planie(bardzo pilnie:-) ) kupić filtr polaryzacyjny do mojej 50-tki.Co do firmy to chyba dobrze będzie wybrać między Hoye HMC lub Murami MC, chyba że macie coś naprawdę godnego polecenia to proszę o rady.Moje bobawy dotyczą bardziej tego jak rozpoznać czy jet on liniowy czy kołowy?Czy maja jakieś konkretne symbole,oznaczenia?I czy nie musi być do tego obiektywu w wersji slim.
Proszę o radę
Dzięki:-)
Wydaje mi się, że to nie ten dział, ale co tam, na filtrach marumi jest oznaczenie circular, wersja slim nie jest Ci do tego obiektywu potrzebna
jak chcesz naprawde swietny filtr to kup B+W Kaesemann MRC. Równie dobry jest tylko Heliopan SH-PMC.
Nie kupuj tylko na 50 (czyli średnica 52 mm). Kup większy - będzie pasował też na inne obiektywy, a na 50-tkę założysz z adapterem.
tyle, ze ten wiekszy to by musial byc 77mm bo to jedyny rozsadny rozmiar jesli chodzi o szkla profi a z takim filtrem to ta 50-ka bedzie wygladala komicznie.
darkmajin
07-10-2010, 10:19
komicznie nie komicznie zaoszczędzi zamiast kupować 5 filtrów w innych rozmiarach... mam 67mm od 18-105 podepne i do 50 i do 35 jakoś mnie nie śmieszy nawet osłona wchodzi...
polecam test filtrów na optyczne.pl
no skoro tak twierdzisz... masz do tego prawo. ja uwazam, ze wyglada to komicznie. po drugie jest niewygodne. po trzecie miedzy 67mm i 77mm srednicy jest 'mala' roznica.
[Mariusz]
07-10-2010, 10:28
O tego typu adapterze mówicie ? http://allegro.pl/adapter-pierscien-na-77mm-do-systemu-cokin-p-i1246146564.html
darkmajin
07-10-2010, 10:56
nie to co pokazałeś to do filtrów Cokina, coś takiego
http://allegro.pl/redukcja-filtrowa-67-52-mm-67mm-52mm-i1261402346.html
@HYPER funkcjonalność>wygląd 5filtrów po XXXzł < 1filtr + adaptery , no ale dla Ciebie może nie z tego co widzę szklarnia dosyć bogata :)
pewnie jak jest kasa niech kolega kupi ile filtrów będzie chciał
[Mariusz]
07-10-2010, 11:08
Ok, dzięki wielkie..
@HYPER funkcjonalność>wygląd 5filtrów po XXXzł < 1filtr + adaptery , no ale dla Ciebie może nie z tego co widzę szklarnia dosyć bogata :)
pewnie jak jest kasa niech kolega kupi ile filtrów będzie chciał
przeciez nie trzeba kupowac 5 filtrow. redukcje z 62mm na 52mm czy 77mm na 67mm maja jeszcze sens i caly zakres da sie pokryc 2 filtrami. ja mialem przez jakis czas redukcje z 86mm na 58mm i uwierz mi, ze jest to strasznie niewygodne rozwiazanie. uzywalem tego z przymusu bo filtr na 86mm, ktory posiadam jest juz nie do kupienia gdziekolwiek. teraz uzywam go na szklach 77mm i dalej jest to upierdliwe, choc juz troche mniej (np. nie zalozysz oryginalnej oslony przeciwslonecznej).