Zobacz pełną wersję : Kalibracja TV LCD jak zrobic
wlasnie.
w jaki sposob skalibrowac tv lcd samsung. mam do dyspozycji colormunki i sie zastanawiam czy da sie troche poprawic jakosc wyswiatlanego obrazu. chodzi glownie o ustawienie gammy tak zeby gry na PS3 lepiej smigaly.
ktos to przerabial? podpowie cos?
A ów TV ma jakieś regulatory? Np wagi kanałów RGB? Jeśli tak, to można skorygować punkt bieli, ale nic więcej się nie da zrobić. Chyba że TV podłączony jest do komputera, wówczas można spróbować zrobić normalną kalibrację programową i gammę skorygować za pośrednictwem karty graficznej.
PS. Pomijając fakt, że do gier powyższe czynności są trochę bez sensu.
A ów TV ma jakieś regulatory? Np wagi kanałów RGB? Jeśli tak, to można skorygować punkt bieli, ale nic więcej się nie da zrobić. Chyba że TV podłączony jest do komputera, wówczas można spróbować zrobić normalną kalibrację programową i gammę skorygować za pośrednictwem karty graficznej.
PS. Pomijając fakt, że do gier powyższe czynności są trochę bez sensu.
Byłem zdziwiony że Samsung B650 ma nawet możliwość przycinania przestrzeni (jak wiadomo obowiązuje ITU BT.709). Ustawianie wag RGB to standard w przyzwoitych TV (Samsung B650, Sony klasy W5740 {nie wiem czy nie przekręciłem modelu} też jak pamiętam ma).
Tak więc temp. barwową zwykle można wyregulować. Gamut czasem/na niektórych modelach też. Gamma ... nie pamiętam czy jest regulacja ... ale jest ona do gier istotna (!) ... przy np. 2,8 raczej w cieniach mało widać, co utrudnia zabawę.