Zobacz pełną wersję : Mam D90, zastanawiam się nad D300s/D700
Dzieńdobry,
Aktualnie jestem posiadaczem D90 + szkła 35D i 50D.
Planowałam kolejny zakup szerszego szkła 28mm, później do mnie dotarło, że w FX (który mam zamiar kupić) nie będę używała tego szkła.
Więc wpadłam na pomysł co by zainwestować tą kwotę, dołożyć i kupić D300s + 85mm... Tylko czy nie lepiej poczekać i uzbierać na D700?
Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi i pomoc w rozwiązaniu mojego dylematu.
Czy używam aparatu komercyjnie? - nie, czy będę? - napewno tak.
Do jakich zdjęć potrzebuje body - portret, plener, studio, ślub.
bcrich77
06-10-2010, 13:50
Bierz D700 i nie zastanawiaj się :)
--Richie--
06-10-2010, 13:52
D700 to inna liga....Twoje stare szkła dostaną drugi oddech po podpięciu do niego.D90 jest fajny ale przy D700 blednie w moment.
Czyli bezapelacyjne D700. To jeszcze zadam pytanie odnośnie szumów - D300 VS D700? Faktycznie róznica na kożyść D300 czy poprostu onanizacja sprzętowa?
LordRamzes
06-10-2010, 13:59
wszystko pięknie ładnie to jak koledzy tak d700 doradzają to na pewno go mają ,niech się pochwalą jakie zdjęcia robią :) i uzasadnią czemu bezapelacyjnie d700 .
ja polecam jednak kupno szkła ale jak już szerokie to nie 28 a 24 F2,8d miałem i w centrum jest piekielnie ostre na f2,8 na prawdę świetne szkło do tego dokup 85 f1,8 i masz zestaw marzenie :)
marciing
06-10-2010, 14:02
przejście na D300 poprawi Ci tylko ergonomię. Przy D700 zobaczysz już różnicę w obrazku ;)
wszystko pięknie ładnie to jak koledzy tak d700 doradzają to na pewno go mają ,niech się pochwalą jakie zdjęcia robią :) i uzasadnią czemu bezapelacyjnie d700 .
ja polecam jednak kupno szkła ale jak już szerokie to nie 28 a 24 F2,8d miałem i w centrum jest piekielnie ostre na f2,8 na prawdę świetne szkło do tego dokup 85 f1,8 i masz zestaw marzenie :)
Ale przy D300s? Czy przy D90? Jeżeli przy D90 to raczej nie dokupie 85 - 50 jest akuracik. :) No i dalej będę czuła niedosyt, przycisków w D90 brakuje...
LordRamzes
06-10-2010, 14:09
jednak choć pożycz sie na chwile 85 a odpuścisz i schowasz 50' :) a 24 jest super na prawdę 28 to chyba najgorsze szkło nikkora , pamiętaj ,że obudowa nie robi zdjęć i czasami nie warto za nią przepłacać :) , POBAWISZ SIĘ TROCHE NA D90 I MASZ SUPER , jeśli nie zarabiasz robiąc zdjęć odpuść , lepiej zabrać dziewczyne ,żone na porządną kolację :)
O tyle mam dobrze, że to mnie narzeczony zabiera na kolację i stąd pytanie o D300s/D700. ;)
Szkło i tak kupię - jeżeli zostanę przy D90 (a tego nie chcę, bo kupować szkła pod FX i kożystać z nich na DX nie ma dla mnie sensu) to będzie to zapewne 24 2.8, które polecacie... Jeżeli się przesiąde na FX to napewno będzie to 85 i 50 wtedy pójdzie w odstawkę (chociaż ma niezwykłą GO, więc niekoniecznie).
LordRamzes
06-10-2010, 14:33
O tyle mam dobrze, że to mnie narzeczony zabiera na kolację i stąd pytanie o D300s/D700. ;)
ups wpadka :), to tym się nie sugeruj bo właśnie na dx 85 jest super 85x1,5 daje b fajną ogniskową :) , tak nie można myśleć bo wszystkie te szkła nie mają napędu a co będzie jak kiedyś nikon zrezygnuje z napędu w body??? , manualne ostrzenie??? szkoda sobie zawracać głowy tym co będzie tylko cieszyć się robieniem zdjęć a na prawdę 24+85 da Ci tyle radości ,że Wrócisz tu i podziękujesz :)
Jak to co będzie? Będą stare body z napędem. :D
Podsumowywująć, stawiacie na
D700
D90 + 85D i 24D
Czemu 24mm, a nie 20mm? Gorsze?
Zostają mi wtedy szkła 50 i 35.
Jest tu ktoś, kto robi zdjęcia ślubne bez lampy na D90?
Jak to co będzie? Będą stare body z napędem. :D
Podsumowywująć, stawiacie na
D700
D90 + 85D i 24D
Czemu 24mm, a nie 20mm? Gorsze?
Zostają mi wtedy szkła 50 i 35.
Jest tu ktoś, kto robi zdjęcia ślubne bez lampy na D90?
Jeżeli chodzi o reportaż to 24mm jest fajną ogniskową i na ślubie Ci się przyda. 20mm wg. mnie jest już baaaardzo szerokaśnie na FX i będziesz rzadko używać. I nie rezygnuj z 35 bo to szkło wymiata. Moja propozycja to zostań przy tym co masz i dokup 85mm i D700 ;). Bardzo dużo ludzi tych trzech ogniskowych używa i dają radę.
Ja robiłem, choć lampa zawsze jest na wszelki wypadek... Stałk do ślubu są bardzo fajne, ale problematyczne. Nieraz szybka zmiana obiektywu nie wchodzi w grę i tracisz zdjęcie, dlatego drugie body jest dość istotną sprawą (pomijając już ew. sprawy z awarią sprzętu podczas ślubu i pozew od pary młodej, która nigdy już nie ujrzy zdjęć z najważniejszego momentu w życiu).
20 nie używałem, więc się nie wypowiem. Jak chcesz coś super szerokiego to 14mm Samyanga, co prawda używałem tylko kilka razy, ale pewnie jeszcze znajdzie się dla niego miejsce w moim plecaku. :)
Póki co mam mętlik = pomyślałam o body, które zostało już wielokrotnie wymienione. Teraz się zastanawiam czy by nie zostać przy D90 i zainwestować w Fisheye 10,5 + 85D... chyba to dla mnie będzie miało największy sens. A w przyszlości poprostu dokupić body.
N10,5 Fisheye działa z FX? Może głupie pytanie, ale te szkła dla mnie kosmiczne są.
Co do stałek - wiem, że sa problematyczne... tylko jakoś strach mi nosić obiektywy typu zoom, który jakościowo dorównuje stałce. Nie dość, że masa pieniędzy, to jeszcze jak sie popsuje to skąd wziąć zapasowe szkło? :) Potem tylko same nerwy. :)
Dobrze, że przy 85mm nie ma już problemów typu G czy D. ;)
Więc wybór padł na:
D90 + 85D
N10,5 Fisheye działa z FX? Może głupie pytanie, ale te szkła dla mnie kosmiczne są.
Z D700 to nawet 18-55 działa ;). Na DX będziesz miała pełny kadr pokryty, w przypadku FX już niestety nie.
Anette, bierz D700 i nie patrz na nic. Sam miałem taki dylemat. Trzymałem te 2 puszki w ręku i naprawdę D700 nie tylko wygrywa ergonomią, ale też AF jest lepszy od D300s. Testowałem te puszki na AF VR 80-400 i z D700 pracował znakomicie, a z D300s już miał problem w ciemnych miejscach. A co do ISO to ISO3200 jest w D700 bez szumu. W D300s szum jest większy.
Pod pełną klatkę masz: Nikkora AF 16 mm f/2.8D.
Optymalny zestaw do ślubów na początek, to D700 + N24-70. Pozostałe kombinacje to w większości przypadków półśrodki.
Ogniskowa 20 czy 24 pod FXa wcale nie jest zbyt długą, piękną może być włąśnie 14 do 24 i tu się kłania N14-24, ale to można sobie odłozyć na poźniej. Mam D80 i Nikkory 24,35,50,85 szczerze, to najczęściej podpięty mam N24 :) ale pewnie z powodu DXa. Praca ze stałkami jest sympatyczna, niestety foografia reportażowa/ślubna rządzi się innymi prawami, decyduje czas, każda chwila jest niepowtarzalna, jedyna, nie ma czasu na zmiany obiektywów. Ci co piszą że można sobie poradzić, mają o tyle rację, że rzeczywiście można sobie poradzić, jednak i tak uciekają ciekawe kdry, tylko do tego się nie przyznają, ja potrafię :).
Do znudzenia w tym miejscu będę rzecznikiem poglądu, jeżeli zabieramy się za pracę zarobkową w fotografii, to musimy zainwestować w swoje stanowisko pracy i to zanim bedziemy świadczyć usługi, nie koniecznie w cały, ale ten podstawowy powinien być.
Uzupełńę, nie jestem zawodowym fotografem, nie zarabiam na niej, jestem starym zje...m inżynierem mechanikie rocznik 80' chyba szczególny :).
Praca ze stałkami jest sympatyczna, niestety foografia reportażowa/ślubna rządzi się innymi prawami, decyduje czas, każda chwila jest niepowtarzalna, jedyna, nie ma czasu na zmiany obiektywów. Ci co piszą że można sobie poradzić, mają o tyle rację, że rzeczywiście można sobie poradzić, jednak i tak uciekają ciekawe kdry, tylko do tego się nie przyznają, ja potrafię :).
Dlatego ja jeszcze raz powiem: "drugie body i to najlepiej z zoomem lub uniwersalną stałką (35/50 w zależności czy DX/FX).
Ok - padło na zwiększenie swojej Nikonowskiej rodzinki o obiektywy 85mm oraz 24mm.
Po nowym roku, pewnie D700 + N24 - 70.
Wszystkim udzielającym się w wątku dziękuję - jednak nie ma to, jak szybka męska decyzja. Jeszcze raz wielkie DZIĘKUJĘ. :)
Wątek do zamknięcia.
Michał1972
07-10-2010, 23:51
Off topic - humorystycznie.
Nie zauważyłeś jakiej płci jest osoba zadające pytanie ? Anette pewnie dziewczyny nie zabierze na kolację, a z całą pewnością nie żonę :)
jednak choć pożycz sie na chwile 85 a odpuścisz i schowasz 50' :) a 24 jest super na prawdę 28 to chyba najgorsze szkło nikkora , pamiętaj ,że obudowa nie robi zdjęć i czasami nie warto za nią przepłacać :) , POBAWISZ SIĘ TROCHE NA D90 I MASZ SUPER , jeśli nie zarabiasz robiąc zdjęć odpuść , lepiej zabrać dziewczyne ,żone na porządną kolację :)
LordRamzes
08-10-2010, 06:08
Off topic - humorystycznie.
Nie zauważyłeś jakiej płci jest osoba zadające pytanie ? Anette pewnie dziewczyny nie zabierze na kolację, a z całą pewnością nie żonę :)
mondrala się znalazła już napisałem ,że wpadka :)