Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Metz 54MZ-4i.

piotr_u.
06-10-2010, 13:40
Witam.
Wiem, że tą lampę można podpiąć za pomocą odpowiedniego adapteru do aparatów różnych producentów (dla mnie ważne - mam Canona i Nikona), ale nie znalazłem informacji, czy współpracuje ona z lampami systemowymi w trybie slave. Zadzwoniłem więc do ich dystrybutora, a tam powiedzieli, że jeśli chcę pracować z lampą zewnętrzną w tym trybie, to muszę kupić dwa Metze. Jednego dać na stopkę, a drugiego gdzie chcę. Muszę tylko kupić osobny adapter dla C i N. Na lampach się za bardzo nie znam (ogólnie jeszcze niewiele wiem), ale dla mnie jest to mało logiczne. Skoro jedna może sterować drugą, to dlaczego nie mogę sterować nimi czymkolwiek innym, z czym jest kompatybilna... No chyba, że ona nie ma funkcji slave, a my się po prostu nie dogadaliśmy :-?
Stąd moje pytanie do osób używających tej lampy: Czy ona może działać w trybie slave i być obsługiwana lampą wbudowaną (w przypadku Nikona) jak i zewnętrzną (np. SB-900, albo EX 580), czy jednak nie?
Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Super by było jakby odezwał się ktoś używający jej w dwóch systemach i podzielił się swoimi spostrzeżeniami.

Pozdrawia,
Piotrek.

adolfik9501
06-10-2010, 14:49
Lampy z serii MZ mają swój system sterowania zdalnego, niekompatybilny z innymi takimi jak np. CLS/AWL Nikona. Dlatego powiedziano w serwisie to co usłyszałeś ;) Wybrane lampy Metza z serii AF (czyli dedykowanej pod konkretny system) mają możliwość pracy jako slave lub slave/master w odpowiednich systemach producenta (w Nikonie CLS/AWL).

Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.

piotr_u.
07-10-2010, 00:20
Aha, teraz rozumiem, dzięki.
To może pomoglibyście mi wybrać najlepszą (mocną, szybko ładującą się i w miarę łatwą w obsłudze) lampę do Nikona w granicach do 2000zł? Byłbym wdzięczny. :-)

Albert44
07-10-2010, 09:14
Aha, teraz rozumiem, dzięki.
To może pomoglibyście mi wybrać najlepszą (mocną, szybko ładującą się i w miarę łatwą w obsłudze) lampę do Nikona w granicach do 2000zł? Byłbym wdzięczny. :-)

SB800, SB900 i Metz58 AF-1, Metz58 AF2.

piotr_u.
07-10-2010, 19:59
Dzięki,
Ale może dałoby się trochę rozwinąć temat?

Albert44
07-10-2010, 20:27
SB800, SB900 i Metz58 AF-1, Metz58 AF2.

Dzięki,
Ale może dałoby się trochę rozwinąć temat?

Co tu rozwijać... opcja szukaj na forum oraz strony nikona i Metza. ( btw: te lampy mają to co potrzebujesz). Wybór od strony "techniczno-parametryczno-organoleptycznej" zależy tylko od ciebie. Budżet cię nie ogranicza .. dla tych modeli lamp. (2000pln?)

marcinez
07-10-2010, 23:39
Dodałbym metza 54 MZ i 76 MZ :> ten ostatni może nie spełniać wymagań budżetu, ale moc ma największą :)

piotr_u.
07-10-2010, 23:57
No właśnie, wyczytałem chyba w wątku "czym błyskacie w kościele", że jednak Metz "lepiej świeci" i stąd moje wątpliwości... No nic, dzięki za odpowiedzi. Muszę jeszcze poczytać.

Pozdrawiam,
Piotrek.

dorjan
20-10-2010, 23:58
... tą lampę można podpiąć za pomocą odpowiedniego adapteru do aparatów różnych producentów (dla mnie ważne - mam Canona i Nikona), ale nie znalazłem informacji, czy współpracuje ona z lampami systemowymi w trybie slave.

Tak jak napisali koledzy wyżej, Metz 54MZ-4i nie współpracuje w trybie bezprzewodowym z lampami systemowymi. To ostatni (najnowszy) kompaktowy model serii MZ, w którym za dedykację odpowiada stopka SCA i posiadanie wersji do Canona (SCA-3102 M3 do M5), a drugiej do Nikona (SCA-3402 M8), umożliwia pełne współdziałanie lampy z Canonem i Nikonem we wszystkich trybach (iTTL, E-TTL, A, M). Przy współpracy z Nikonem brakuje jedynie synchronizacji HSS.

Zupełnie oddzielnym tematem jest tryb bezprzewodowy. Lampy serii MZ mają ten tryb już od kilkunastu lat, a więc od czasu gdy zarówno Nikon jak i Canon nie oferowali takich możliwości w swoich lampach i dlatego jest to system kompatybilny jedynie z innymi błyskaczami serii MZ. Nawet posiadanie dwóch lamp MZ nie umożliwia pracy żadnej z nich w trybie "slave". Do tego celu wymagana jest specjalna stopka SCA-3083 digital i dopiero w takim zestawie lampa może być wyzwalana i sterowana z innej. Są oczywiście wyjątki, gdyż niektóre modele lamp serii MZ posiadały wbudowany tryb "slave", np. 70MZ-5.

Przy jednym systemie (Nikon) nie zawracałbym sobie głowy kompletowaniem lamp MZ, jednak wykorzystując drugi (Canon) warto zastanowić się nad taką opcją. Tym bardziej, że stare 54MZ4i nie tylko nie ustępują dedykowanym Sabinkom, a raczej swoimi parametrami zdecydowanie je przewyższają.

Pozdrawiam.

piotr_u.
09-01-2011, 17:01
Wymyśliłem teraz coś innego. Używając aparatu nikona odpalam radiem lampę ex 580, ale czy uda mi się ją wyzwolić kostką z fotocelą na drugi błysk używając innej lampy? Wtedy nie miałoby znaczenia jaką lampę kupię do nikona, bo w canona nie zamierzam więcej inwestować.

JacekCz
11-01-2011, 09:19
Wymyśliłem teraz coś innego. Używając aparatu nikona odpalam radiem lampę ex 580, ale czy uda mi się ją wyzwolić kostką z fotocelą na drugi błysk używając innej lampy? Wtedy nie miałoby znaczenia jaką lampę kupię do nikona, bo w canona nie zamierzam więcej inwestować.

Chcesz (tylko) WYZWALAĆ w pełnym manualu (tuptać i np stawać na krzesłach dla przestawienia mocy) czy zdalnie/automatycznie sterować?

Jak radio, to o jakim "drugim błysku" piszesz?

Myślę że konfiguracjach mieszanych zapewnione masz koszty jak przy systemowych, a wygodę jak przy 3x tańszych chińczykach (a pewnie niezawodność błysku mniejszą).

piotr_u.
12-01-2011, 00:03
Jak radio, to o jakim "drugim błysku" piszesz?

To w przypadku, gdybym używając Nikona i powiedzmy jakiejś SB, albo Metza, chciał wyzwolić lampę canona błyskiem. Wygoda niewielka, bo tylko manual, ale skoro już ją mam, to czemu jej nie wykorzystać? Tylko, czy tak się da?