Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze TV
Witajcie,
jestem na kupnie TV LED-a i nie wiem który wybrać.
Może coś poradzicie, może ktoś z was któryś posiada:
1. Samsung 32" LED UE32B7000 (link (http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/led/UE32B7000WWXXH/index.idx?pagetype=prd_detail&returnurl=))
2. Samsung 32" LED UE32C6500 (link (http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/led/UE32C6500UWXXH/index.idx?pagetype=prd_detail&returnurl=))
Na Tv mam 3 tys i w grę nie wchodzi na pewno LG ( mam wrogość do tej marki).
Jeżeli ktoś może, proszę o pomoc który wybrać z podanych egzemplarzy
coach_lodz
06-10-2010, 08:45
przede wszystkim opisz do czego będziesz potrzebował TV i w jakich warunkach ma on pracować... jakie są Twoje oczekiwania...
jacoslavgth
06-10-2010, 08:55
przede wszystkim opisz do czego będziesz potrzebował TV i w jakich warunkach ma on pracować... jakie są Twoje oczekiwania...
przeważnie tv służy do oglądania, sugerujesz że jeden służy do programów informacyjnych, drugi do filmów a trzeci do tvm turbo? jak kupujesz hi-fi to bierzesz pod uwage rodzaj muzyki jaki słuchasz, wielkość pomieszczenia, układ mebli etc.patrz na szybkość odświeżania, kontrast, i producenta matrycy, samsungi produkuja najlepsze matryce i taki polecam, ja mam samsunga lcd i jestem mega zadowolony, to i wzornictwo samsung ma przednie, kiedyś Karim Rashid wypowiadał się na temat designu samsunga oceniając go bardzo wysoko ale jeżeli chodzi o tv to powinieneś dobrać przekątną do odległości od tv do miejsca oglądania, np. 32' odległość 3,2 m, tak ogólnie jest przyjete, ale w sumie ja mam 40' a odległośc jakieś 3 m.
Rafał_Sz
06-10-2010, 09:05
Za 3 tysie to spokojnie możesz szukać Samsunga 40 cali. No chyba, że musi mieć podświetlenie LED to będzie trudniej. 16:9 w 32 calach to wbrew pozorom mały ekran.
Moja rada taka
32 cale to jest stanowczo za mało
to wysokość telewizora 25 calowego(+ 1 cm)
Sam kupiłem 47 cali i... teraz chciałbym więcej :mad:
do polecenia Philips z ambilight'em fakt ,że tu tylko stereo
http://elecity.pl/philips-tv-led-philips-37pfl7605h,id-119010
Przy wyborze TV HD warto wziąć pod uwagę odległość z której się go ogląda
by mieć szansę dostrzec te wszystkie detale.
Wielkość TV powinna ściśle zależeć od tej odległości.
Jeśli mamy za mały TV (siedzimy za daleko) nie dostrzeżemy różnicy pomiędzy zwykłym materiałem a HD.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/l0ysgwuto5a4jbjh-1.jpg
źródło (http://images4.fotosik.pl/10/l0ysgwuto5a4jbjh.jpg)
Oczywiście warto mieś tzw full HD i brać pod uwagę rozdzielczość 1920x1080
(coraz łatwiej o filmy, programy w HD)
LED to w sumie to samo co LCD tyle,
że z innym podświetlaniem,
nie wiem czy warto dopłacać za tą technologię.
godnym polecenia tv jest samsung le40c650, ale to nie jest LED.
coach_lodz
06-10-2010, 10:04
przeważnie tv służy do oglądania, sugerujesz że jeden służy do programów informacyjnych, drugi do filmów a trzeci do tvm turbo?
tv służy do oglądania owszem... ale można jeszcze grać na konsoli podłączonej pod TV, można oglądać filmy z pendrive (w różnych formatach), można podłączyć do tv komputer, korzystać z internetu... itp... także zdecydowanie poza samym oglądaniem telewizji z takim telewizorem można robić inne rzeczy :) także nie specjalnie chwalił bym się swoją ignorancją w tym temacie... Parametry telewizora naprawdę sa zależne od tego do czego się go potrzebuje...
p.s. Ja mam Samsunga 40" B650 i jestem bardzo zadowolony... ma wszystko czego potrzebowałem ale nie jest podświetlany przez ledy... 32" jeśli nie jest to backupowy tv albo nie ma ograniczeń gabarytowych to zdecydowanie mały tv...
ja mam samsunga 40'' b560 i polecam jak najbardziej
MadOnion
06-10-2010, 10:14
Plazma Panasonic
Ja oststnio czytalem jakis artykul o LEDach i wyszlo na to ze genralnie to to zaden bajer jest bo to i tak LCD. A roznica w cenie spora.... Pytanie czy wartyi
... w grę nie wchodzi na pewno LG ( mam wrogość do tej marki)....
I błąd, bo akurat w TV siedzą mocno. Jeżdżę na imprezy z różnym sprzętem - JVC, Panasonic i właśnie LG. Wychodzi na to, że bezawaryjna jest tylko ta ostatnia firma :)
jacoslavgth
06-10-2010, 11:53
tv służy do oglądania owszem... ale można jeszcze grać na konsoli podłączonej pod TV, można oglądać filmy z pendrive (w różnych formatach), można podłączyć do tv komputer, korzystać z internetu... itp... także zdecydowanie poza samym oglądaniem telewizji z takim telewizorem można robić inne rzeczy :) także nie specjalnie chwalił bym się swoją ignorancją w tym temacie... Parametry telewizora naprawdę sa zależne od tego do czego się go potrzebuje...
z tego co wiem głównym założeniem tv jest jednak oglądanie telewizji a wszystko inne jest dodatkiem więc na tym bym sie skupił, nie jestem ignorantem bo sporo czasu zajęło mi wyszukanie telewizora dla mnie więc posiadam odpowiednią wiedzę, oczywiście można oglądać filmy z pendriva, ale jednak bardziej polecałbym dobry wzmacniacz, dvd i głośniki, ale może powiesz mi czym powinien charakteryzować się tv do grania na playu od telewizora do oglądania telewizji, bo chyba wystarczy full hd i dobre odświeżanie.
Ja oststnio czytalem jakis artykul o LEDach i wyszlo na to ze genralnie to to zaden bajer jest bo to i tak LCD. A roznica w cenie spora.... Pytanie czy wartyi
Bo to jest LCD, tylko rozni sie od zwyklych LCD sposobem podswietlenia, ktore jest bardziej rownomierne. Inna rzecz, ze obecnie telewizora, ktory mialby podswietlenie LED zrobione po Bozemu (czyli na calej powierzchni matrycy) to ze swieca szukac, a wiekszosc stosuje tzw. edge LED, czyli diody rozmieszczone na obwodzie. Nadal jest to troche lepsze od zwyklych swietlowek, ale roznica nie jest tak porazajaca, zeby doplacac +50% ceny.
Za ok. 3 tysiace to juz mozna szukac dobrej 42-calowej plazmy... ;)
z tego co wiem głównym założeniem tv jest jednak oglądanie telewizji a wszystko inne jest dodatkiem
Zalezy dla kogo, bo dla mnie TV, jak w koncu go kupie, bedzie sluzyl przede wszystkim do konsoli i filmow z HTPC. ;)
jacoslavgth
06-10-2010, 12:39
ok :)
coach_lodz
06-10-2010, 12:41
ale może powiesz mi czym powinien charakteryzować się tv do grania na playu od telewizora do oglądania telewizji, bo chyba wystarczy full hd i dobre odświeżanie.
... z tego co czytałem w wielu telewizorach występuje tzw "input lag" czyli opóźnienie w rekacji na to co robimy na padzie i plejce (tak skrótowo) a więc przydałoby się aby telewizor sobie z tym radził i np Samsung ma coś takiego jak tryb game, który w znacznym stopniu eliminuje ten denerwujący efekt... dla kogoś kto zamierza grać dużo na konsoli takie info może mieć znaczenie...
Ja szukałem z odtwarzaniem filmów z pena i do tego chciałem aby odtwarzał pliki .mkv i znalazłem odpowiedni tv...
Uważam zatem, że powiedzenie że tv ma po prostu odtwarzać programy telewizyjne to znaczne uproszczenie...
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=157890
Moze sie cos przyda
jacoslavgth
06-10-2010, 13:18
... z tego co czytałem w wielu telewizorach występuje tzw "input lag" czyli opóźnienie w rekacji na to co robimy na padzie i plejce (tak skrótowo) a więc przydałoby się aby telewizor sobie z tym radził i np Samsung ma coś takiego jak tryb game, który w znacznym stopniu eliminuje ten denerwujący efekt... dla kogoś kto zamierza grać dużo na konsoli takie info może mieć znaczenie...
Ja szukałem z odtwarzaniem filmów z pena i do tego chciałem aby odtwarzał pliki .mkv i znalazłem odpowiedni tv...
Uważam zatem, że powiedzenie że tv ma po prostu odtwarzać programy telewizyjne to znaczne uproszczenie...
ok, zwracam honor :)
Dzięki wielkie za informacje.
TV wymieniam bo trzeba się w końcu pozbyć tego wielkiego pudła z kineskopem :)
Sprzęt głównie będzie chodził na cyfrówce z Vectry, a dodatkowo jakieś filmy z PC, DVD, Pena i inne takie.
Jak widzę to chyba rzeczywiście 32 to mało, lecz z drugiej strony chcę TV do oglądania a nie do pokazywania jaką to ja mam ścianę :D
(znam gości co mają 47 cali i oglądają to z 1 metra)
Obraz będzie oglądany z odległości ok. 5m. Przy takiej odległości to lepiej 37, czy już 40 ?
Wiem że LED to w sumie bajer, lecz z tego co się dowiedziałem jest najbardziej energooszczędny ze wszystkich typów.
I błąd, bo akurat w TV siedzą mocno. Jeżdżę na imprezy z różnym sprzętem - JVC, Panasonic i właśnie LG. Wychodzi na to, że bezawaryjna jest tylko ta ostatnia firma :)
No właśnie miałem już trochę sprzętu LG i zawsze coś padało, więc już jestem mocno zrażony do tej marki. Ale może to po prostu mój pech.
coach_lodz
06-10-2010, 14:06
ok, zwracam honor :)
:) cieszę się, że Cię przekonałem...
a do autora wątku:
32" z 5 metrów to jak dla mnie musiałbym oglądac przez lornetkę... ja mam 40" i oglądam z 2,5 metrów i wcale nie sądze aby był zbyt duży... człowiek się przyzwyczaja momentalnie do dużego ekranu... 32" którą miałem wcześniej wylądawała w sypialni... naprawdę trzeba to dobrze przemyśleć...
a do autora wątku:
32" z 5 metrów to jak dla mnie musiałbym oglądac przez lornetkę... ja mam 40" i oglądam z 2,5 metrów i wcale nie sądze aby był zbyt duży... człowiek się przyzwyczaja momentalnie do dużego ekranu... 32" którą miałem wcześniej wylądawała w sypialni... naprawdę trzeba to dobrze przemyśleć...
W takim razie muszę przekonać drugą połówkę na parę naście cali więcej :)
Jeżeli mogę prosić to co polecacie tak z przedziału 40cali zgodnie z moimi wymaganiami.
Nie musi być to LED, jeżeli LCD będzie dobre.
oglądam 46" z 3 metrów i żałuję że nie mam 52"
Jaki model ma takie funkcje?
Rafał_Sz
06-10-2010, 14:54
(...)
Każdy tak zwany LED to zwykły panel LCD, tylko podświetlony układem diod, które zmieniają dynamicznie i lokalnie siłę świecenia pod panelem. Daje to efekt bardziej głębokiej czerni i oczoj... kontrastu. Natomiast w "tradycyjnych" LCD zamiast diod stosuje się lampy fluorescencyjne z zimną katodą i układ rozpraszania światła. W tym drugim przypadku podświetlenie jest jednakowe na całej powierzchni pod matrycą (przynajmniej powinno być :) ) - w słabszej jakości paneli daje to dupiastą czerń, bo część światła przedostaje się przez "przymkniętą" matrycę.
Sam bajer LED jest w pewnym stopniu skutecznym antidotum na "wrodzone wady" paneli LCD, jednak jest on marketingowo nadużywany co może potwierdzić różnica w cenie zbliżonych TV z różnym rodzajem podświetlenia.
Przy wyborze telewizora zwróć uwagę, że popularne sklepy RTV mają piękną wystawę sprzętu, ale przeważnie na panele świeci mocne światło, które powoduje błędny wybór. Wydaje Ci się, że niektóre panele świecą ładnie i kontrastowo - niestety tylko w silnym świetle to tak wygląda. Po zatarganiu sprzętu do domu następuje rozczarowanie, bo na miejscu oświetlenie jest dużo słabsze i nagle okazuje się, że TV wypala oczy, a czerń "świeci" i to w najgorszy możliwy sposób, czyli fioletową poświatą.
Jaki model ma takie funkcje?
Na pewno Samsungi serii 7.
Mądrze napisał RSZ, jeśli weźmiesz najtańszy LED który ma zamiast lamp po prostu diody to tak naprawdę to jest mała różnica w stosunku do starego LCD.
Osobiście polecam Ci zastanowić się czy jednak lepsza nie byłaby plazma.
Przerabiałem temat zakupu TV jakieś 3 miechy temu i w końcu zdecydowałem się na Plasme Panasonica z matrycą G20.
Serdecznie polecam. Mam w tej chwili LCD w sypialni i dużą plazmę i zdecydowanie lepszy obraz daje plazma.
To oczywiście moje subiektywne zdanie.
Mariusz
oglądam 46" z 3 metrów i żałuję że nie mam 52"
znajomy ma wlasnie 52 w salonie, i nawet przy 4 metrach, ogladajac normalna TV, to jakosc bije po oczach i az zal patrzec, wiec kupowanie super wypasionego TV i potem ogladanie na nim glownie SDTV/DVD a nie materialu w HD mija sie z celem, bo bedzie to wygladac gorzej niz na kineskopie.
Ojciec ma w piwnicy 42", ogladane z ok. 2.5-3 metrow. Szukamy 50"... ;)
Jeżeli mogę prosić to co polecacie tak z przedziału 40cali zgodnie z moimi wymaganiami.
Samsung LE40C650?
znajomy ma wlasnie 52 w salonie, i nawet przy 4 metrach, ogladajac normalna TV, to jakosc bije po oczach i az zal patrzec, wiec kupowanie super wypasionego TV i potem ogladanie na nim glownie SDTV/DVD a nie materialu w HD mija sie z celem, bo bedzie to wygladac gorzej niz na kineskopie.
Oglądam głównie kanały HD lub filmy z odtwarzacza bluray.
Któryś już wątek o telewiorni i dyskusja schodzi na temat wyższości jednych świąt nad drugimi. Plazma, lcd, led czy 15" lub 17.5" i takie bla bla bla. Konkrety panie i panowie, konkrety. Powoli też muszę upgrade zrobić. Do czego ma służyć? Ano do wszystkiego. szczególnie do współpracy z kompem. Prezentacja fotek, sildeshow, jakieś tam filmy, DVD, BR etc. Grać nie będę. Co powinien mieć: Full HD, mpeg-4, USB, LAN. Rozmiar cirka 37-47" Większość to już standard raczej. LAN jest dla mnie nie do końca rozpracowany. Wiem że mogę sobie yotube i takie tam pierdoły przez to zapaodać. Ale czy będę miał możliwość zapodać obraz z kompa przez sieć? Czy obecność tego gniazda oznacza taką samą funkcjonalność u wszystkich producentów?
Hehe ja co prwada TV dopiero na wiosne bede kupowal ale tez kilka juz watkow czytalem, kilka roznych artykulow w sieci i nadal nie wiem nawet czy plazma, czy LCD czy LCD LED. Ale najblizszy jestem jednak Samsungowi. Jak juz zdecyduje ktora z wymienionych opcji to potem bede szukal jak najlepszego odtwarzacza .mkv wbudowanego w TV. A na koniec jak mnie cena nie zabije to sobie kupie :) 37 lub 40 cali. Tez nie wiem jeszcze ile hehe....
Rafał_Sz
06-10-2010, 16:30
Któryś już wątek o telewiorni i dyskusja schodzi na temat wyższości jednych świąt nad drugimi. Plazma, lcd, led czy 15" lub 17.5" i takie bla bla bla. Konkrety panie i panowie, konkrety. Powoli też muszę upgrade zrobić. Do czego ma służyć? Ano do wszystkiego. szczególnie do współpracy z kompem. Prezentacja fotek, sildeshow, jakieś tam filmy, DVD, BR etc. Grać nie będę. Co powinien mieć: Full HD, mpeg-4, USB, LAN. Rozmiar cirka 37-47" Większość to już standard raczej. LAN jest dla mnie nie do końca rozpracowany. Wiem że mogę sobie yotube i takie tam pierdoły przez to zapaodać. Ale czy będę miał możliwość zapodać obraz z kompa przez sieć? Czy obecność tego gniazda oznacza taką samą funkcjonalność u wszystkich producentów?
Lan lanem, ale jest jeszcze technologia udostępniania multimediów miedzy urządzeniami. Jeśli telewizor to obsługuje, ma oznaczenie DLNA i do łączności z kompem wykorzystuje np. router i powinien mieć w komplecie płytę z odpowiednim softem. Można także wykorzystać panel jako zwykły monitor, jest to zwłaszcza proste jeśli mamy wejście HDMI/DVI dla podłączenia komputera. Możesz sobie wtedy ustawić rozszerzony pulpit Windows i swobodnie operować np. zdjęciami (np. na notebooku wskazujesz zdjęcia, mieszasz w katalogach a na TV wyświetlane są tylko zdjęcia. Kolejną metodą prezentacji zdjęć jest ich zapisanie na pendrivie i podłączenie go pod USB telewizora. W tym przypadku z menu TV ustalasz sposób i styl wyświetlania.
Jeśli chodzi o konkretne modele, to polecam Samsungi od modelu LE 750 w górę. Pierwsza cyfra oznacza z którą serią mamy do czynienia.
Jako odtwarzacz BR, polecam... PS3. Masz prawie normalną przeglądarkę internetową (wiele witryn, np. YouTube jest tworzonych także specjalnie dla PS3) i świetne interpolowanie DVD do 1080p. Trzeba dokupić tylko "normalnego" pilota, bo padem idzie się pochlastać jak się obsługuje menu odtwarzania.
Jak ktos podlacza kompa do TV, to prosciej i taniej jest zanabyc naped BR za 200zl, zamiast PS3 za 1200 ;) Szczegolnie, jak kogos aspekt growy nie interesuje.
Jeśli chodzi o konkretne modele, to polecam Samsungi od modelu LE 750 w górę. Pierwsza cyfra oznacza z którą serią mamy do czynienia.
Soft multimedialny jest chyba we wszystkich od serii 5 w gore taki sam. Osobiscie odnosze wrazenie, ze powyzej serii 5 juz zaczyna sie kosmetyka u Samsunga. OK, seria 7 to juz sa LEDy i 3D, ale np. w plazmach roznica miedzy seria 6 a 7 jest tylko w 3D i trybie 100Hz (w serii 6 zostal zablokowany w sofcie - przez menu serwisowe mozna sobie odblokowac funkcje nawet z serii 8, a przynajmniej mozna bylo do niedawna) - swoja droga ta zagrywka to czyste chamstwo IMHO.
Rafał_Sz
06-10-2010, 19:24
(...)Szczegolnie, jak kogos aspekt growy nie interesuje.
Znam parę osób które mówiły PS3 nie, PS3 be, PS3 szkoda czasu. Z czasem zmieniły zdanie. ;)
coach_lodz
07-10-2010, 08:44
Ja również polecam Samsunga. Osobiście mam B650... Oczywiście jest FullHD (ach te meczyki w canalu), jest 100Hz (średnio potrzebne - bez dodatkowego grzebania filmy wyglądają jak teatr - za to na meczach spox), Obsługuje divx, mkv z pena z napisami (czasem kłopotliwe jest dopasowywanie, ale tak czy siak działa), Ma funkcję poprawiania jakości divx, dzięki czemu słabo zripowane filmy wyglądają ciut lepiej. Czerń jest naprawdę czarna mimo zarzutów, że LCD nie wyświetlają czerni (może posiadacze plazmy się obruszą, może u nich czerń jest jeszcze czarniejsza - ale tu jest naprawdę spoko)... Jednym słowem ja się nei zawiodłem... ma jeszcze szereg funkcji sieciowych (internet@tv) z których nie korzystałem, można nawet robić jakieś nagrywanie naziemnej tv na pena... narazie te wszystkie cudowne ficzery (nagrywanie na pena, normalna przeglądarka web itp) są w powijakach - bardzo dużo na ten temat jest na forum HDTV...
Polsar74
07-10-2010, 08:56
Panowie - o co chodzi z takim txt : "plazma 400 Hz" i ile teraz plazmy wcinają pradu ?
coach_lodz
07-10-2010, 09:16
Z tym prądem w plazmach to nie wiadomo... bo ona jak wyświetla czarne to na to prądu nie bierze (ta część ekranu jest hmmm wygaszona)... Także jak lubisz teledyski grup metalowych - wszystko jest czarne ;) to tylko prąd idzie na dzwięk :P
Plazma 42" przy normalnym uzyciu bierze 120-130W. Szczytowe zuzycie (caly bialy ekran na full jasnosci) to jakies 350-380W.
A co do 400Hz - chodzi dokladnie o to, co jest napisane ;) Czyli ekran jest odswiezany 400 razy na sekunde. Jako, ze TV w Polsce ma 50Hz, to ramki sa po prostu powielane (przypada kilka cykli odswiezania ekranu na jedna ramke sygnalu TV). Przy sygnale 24p z bluraya podobnie, tylko wtedy elektronika TV wyczynia rozne cuda z dopasowaniem czestotliwosci odswiezania ;)
A jest to robione po to, zeby zmniejszyc smuzenie i skrocic czas reakcji komorek.
Ja niedawno kupiłem Sony EX700. Fajny bo cienki i krawędziowy LED ale dręczą mnie małe kąty widzenia. Wystarczy się w bok przesunąć jakiś 1-1,5 i już spada kontrast i nasycenie kolorów.
Ja niedawno kupiłem Sony EX700. Fajny bo cienki i krawędziowy LED ale dręczą mnie małe kąty widzenia. Wystarczy się w bok przesunąć jakiś 1-1,5 i już spada kontrast i nasycenie kolorów.
Własnie dlatego wybrałem plazme bo te kąty widzenia w LCD to jakaś porażka :) teraz nawet jak siedze pod TV bo wisi na ścianie i robie coś na kompie to jak zerkne bo ćoś mnie zaciekawi widać wszystko ładnie jak na wprost i nie musze być uwiązany praktycznie w jednym miejscu żeby oglądać :) Może i LCD mają dizajn ;) debeściarski, są cieńkie i inne bzdety ale matryce są tandetne pod względem wygody użytkowania. Następny bo mam zamiar kupić większy tez będzie plazmą Panasonica.
Własnie dlatego wybrałem plazme bo te kąty widzenia w LCD to jakaś porażka :) teraz nawet jak siedze pod TV bo wisi na ścianie i robie coś na kompie to jak zerkne bo ćoś mnie zaciekawi widać wszystko ładnie jak na wprost i nie musze być uwiązany praktycznie w jednym miejscu żeby oglądać :) Może i LCD mają dizajn ;) debeściarski, są cieńkie i inne bzdety ale matryce są tandetne pod względem wygody użytkowania. Następny bo mam zamiar kupić większy tez będzie plazmą Panasonica.
Zależy od LCD. Przez chwilę miałem lampowy EX500 i obraz miał lepszy i lepsze kąty ale dla małżonki był za gruby :(
ano tak to z tymi kobitkami bywa ;) z nimi źle ale bez nich jeszcze gorzej ;) tak czy siak dla mnie plazmy do czasu aż będą je produkować ;)
Krawedziowy LED to jest dla mnie jakas porazka. Podswietlenie jak CCFL, a cena dwa razy wieksza...