PDA

Zobacz pełną wersję : Naprawiłem 18-200VR

TOP67
05-10-2010, 20:25
Jestem wielki

Ale po kolei. Trochę będzie pisania, ale może się komuś przyda.

Miałem Nikkora 18-200VR, który podczas zdjęć w deszczu przestał ostrzyć. Padło na niego tylko kilka kropli, które zaraz wytarłem, ale padł. Myślałem, że po wysuszeniu ożyje, ale nic z tego. Co dziwne VR działał. Obiektyw pojechał do serwisu w trójmieście, gdzie powiedziano, że naprawa przekroczy 1000 zł i jest niepołacalna.
Ostatnio na allegro kupiłem taki sam obiektyw, również z uszkodzonym AF. Ale tym razem mechanicznie. Zaryzykowałem i postanowiłem złożyć 1 z 2. Faktycznie zerwany był zaczep z osi silnika SWM. Po przełożeniu całego modułu SWM z tego zamoczonego niestety dalej obiektyw nie ostrzył. Rozebrałem więc silnik i go przeczyściłem. Po zamontowaniu obiektyw działał. Z czystej ciekawości zamontowałem go również w tym zamoczonym obiektywie i też działa.
Zatem naprawę wycenioną na 1000 zł wykonałem przy pomocy szmatki.
Pozostaje mi zamówić jeden moduł SWM, który na ebay kosztuje $15.

Przy okazji dziękuję koledze brzezior za service manual.

wigi
06-10-2010, 12:50
Jestem wielki
(...)
Pozostaje mi zamówić jeden moduł SWM, który na ebay kosztuje $15.

Czy możesz podać linka do tej aukcji?

TOP67
06-10-2010, 13:32
Aukcja jest po francusku, jak się okazało już zakończona. http://cgi.cafr.ebay.ca/Nikon-18-200mm-VR-SWM-motor-assembly-AS-IS-/280531067112
Na Postępu odpisali, że nie sprzedają części, ale może sprowadzę z Monachium.

thevagabond
06-10-2010, 13:37
Tak to jest nieraz z wyceną napraw :-) Ja z kolei mam już prawie za sobą serwis body, wyceniony przez Nikon Polska na 1500 zł + robocizna, który prawdopodobnie zamknę w kwocie 90 zł. Jak będzie po wszystkim to opiszę co i jak.